Σύνδεση σπουδαστών
Ελληνικά English
 

Η χρήση της Παιγνιοθεραπείας στην υγεία και την εκπαίδευση - Νέα έναρξη 19/10/2020

 Μετεκπαίδευση στην Ψυχοδυναμική – Ανθρωπιστική προσέγγιση μέσω της Παιγνοθεραπείας

 

(Μονοετές & Τριετές πρόγραμμα σπουδών)

 

Νέα έναρξη 19/10/2020

 

 

     

H Παιγνιοθεραπεία ως μέθοδος θεραπείας χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως βασικό επικοινωνιακό και θεραπευτικό εργαλείο.

Η Παιγνιοθεραπεία χρησιμοποιεί και πολλά άλλα μέσα όπως το θέατρο, το παιχνίδι ρόλων, τον αυτοσχεδιασμό, το κουκλοθέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική, το παραμύθι, την αφήγηση ιστορίας, τη μεταμφίεση, τη μάσκα, τον πηλό, την άμμο .

 

Η Παιγνιοθεραπεία ως θεραπευτική μέθοδος απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Το βασικό θεραπευτικό μέσο είναι το παιχνίδι. Όλα τα παιδιά αγαπούν τα παιχνίδι και έχουν τη θέληση και τη διάθεση να παίξουν. Το παιδί επικοινωνεί τις ανάγκες του, τους προβληματισμούς του, τις σκέψεις του μέσα από το παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι ένα παιδαγωγικό μέσο μέσα από το οποίο το παιδί εκφράζεται ελεύθερα και μαθαίνει να εξερευνά το περιβάλλον του. Το παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό και θεραπευτικό εργαλείο. Το παιδί παίζει ελεύθερα μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο με την παρουσία του θεραπευτή.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί μπορεί να βιώσει συγκρούσεις και δυσάρεστα συναισθήματα , τα οποία αντέχει να αντιμετωπίσει γιατί γίνονται στη διάρκεια του παιχνιδιού και όχι της πραγματική του ζωής.

Το παιχνίδι δίνει στο παιδί την απαραίτητη ‘ συμβολική απόσταση’ να αντιμετωπίσει αρνητικά συναισθήματα και καταστάσεις που τις νιώθει απειλητικές ή επικίνδυνες και φοβάται να τις προσεγγίσει.

Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να μπει σε ρόλους και να εξερευνήσει εναλλακτικές λύσεις .

Βοηθά τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές τους διακυμάνσεις και εσωτερικές συγκρούσεις χρησιμοποιώντας το παιχνίδι ως μορφή έκφρασης και εκτόνωσης.

Η Παιγνιοθεραπεία είναι μία μη κατευθυντική μέθοδος ψυχοθεραπείας που βοηθά το παιδί να εκφραστεί μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής και ελευθερίας.

Στόχος της Παιγνιοθεραπείας είναι η αλλαγή στάσεων του παιδιού απέναντι στα πράγματα, η συνειδητοποίηση των εσωτερικών του συγκρούσεων,  η επίτευξη αυτοπεποίθησης και ηρεμίας.

 

Ενημερωθείτε αναλυτικά με το περιεχόμενο και την διάρθρωση του προγράμματος εδώ.