Σύνδεση σπουδαστών
Ελληνικά English
 

Σεμινάρια Ψυχολογίας: Θεραπείες μέσω Τέχνης (2011-2012)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φέτος αποφασίσαμε να εισάγουμε στους κύκλους των σεμιναρίων μας μία νέα σειρά που θα βοηθήσει όλους τους μετέχοντες να γνωρίσουν νέες  πρωτοποριακές μεθόδους θεραπείας και να ξεφύγουν από τα τετριμμένα μοντέλα ανάλυσης.

Οι θεραπείες μέσω τέχνης στηρίζονται στην αρχή ότι ο άνθρωπος μπορεί να θεραπευτεί μέσω της έκφρασης και της δημιουργικότητας. Η ανάγκη για ελεύθερη δημιουργία και αυτοέκφραση είναι έμφυτη σε όλους μας και αποτελεί πρϋπόθεση για την ψυχική μας υγεία.

Οι θεραπείες μέσω τέχνης τα τελευταία χρόνια εξαπλώνονται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως. Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες, κέντρα και εκπαιδευτήρια τις υιοθετούν και τις εφαρμόζουν με μεγάλη επιτυχία.

Κι αυτό γιατί έχουν γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα  και βοηθούν κάθε μοντέρνο θεραπευτή οποιασδήποτε σχολής ψυχοθεραπείας. Αποτελούν ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο για θεραπευτές, ψυχολόγους, παιδαγωγούς ακόμη και για τους απλούς γονείς. Ήδη από το νηπιαγωγείο εφαρμόζεται η μουσικοκινητική αγωγή, η αισθητηριοκινητική αγωγή, η κοινωνικοσυναισθηματική αγωγή.

Εφαρμόζονται με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας σε ευπαθείς ομάδες όπως τα παιδιά, οι έφηβοι, οι χρήστες ουσιών, σε νοητικά ή σωματικά ασθενείς, σε ηλικιωμένους. Μπορούν να βοηθήσουν στην θεραπεία διαταραχών άγχους αλλά και πιο σοβαρών ψυχώσεων όπως ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια. Ως θεραπείες μπορούν να λειτουργήσουν ατομικά και ομαδικά.

Αυτή τη χρονιά θα ξεκινήσουμε με ένα εξάωρο σεμινάριο μεμονωμένα για την κάθε χωριστή μορφή θεραπείας μέσω των τεχνών. Στόχος μας είναι μία πρώτη γνωριμία με τις μεθόδους αυτές. Από το επόμενο Ακαδημαϊκό έτος θα συνεχίσουμε με κύκλους που θα περιλαμβάνουν εννιά σεμινάρια από την κάθε μέθοδο, για μεγαλύτερη εξειδίκευση…