Σύνδεση σπουδαστών
Ελληνικά English
 

Σεμινάρια Ψυχαναλυτικής Προσέγγισης (2011-2012)

Ανάλυση και ερμηνεία των ονείρων

Σάββατο 18/2/2012, ώρα 12:00 - 15:00

Το Όνειρο αποτελεί μία σειρά εικόνων, ήχων, ιδεών, συναισθημάτων και άλλων αισθήσεων κατά την διάρκεια του ύπνου.
Τα όνειρα αναδύονται από το ασυνείδητο και φαίνονται ακατανόητα διότι είναι δομημένα από ένα έκδηλο – φανερό περιεχόμενο, αυτό που βλέπουμε, το οποίο όμως εξαρτάται από ένα λανθάνον περιεχόμενο που αποτελείται από στοιχεία του ασυνείδητου, παραλλαγμένα. Υπάρχει διαφορά, ανάμεσα σε αυτό που βλέπουμε και το πραγματικό νόημα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια μέθοδος που επιτρέπει την εξήγηση των ονείρων.
Στο σεμινάριο, θα εξετάσουμε τους διαφορετικούς τύπους ονείρων σύμφωνα με τον Φρόιντ, καθώς και τον τρόπο ερμηνείας τους. Θα έχουμε επίσης, την ευκαιρία να αναλύσουμε όνειρα προσεγγίζοντας τον συμβολισμό τους.

 

Ομιλήτρια: Ελένη Ρηγούτσου

Κλινική Ψυχολόγος, D.E.S.S Κλινικής Ψυχολογίας - Πανεπιστήμιο Franche-Comté, Γαλλία

Η Ελένη Ρηγούτσου σπούδασε Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Franche – Comté στη Γαλλία, όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία (D.E.S.S.).
Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.) και της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής.
Εργάζεται ιδιωτικά ως Κλινική Ψυχολόγος από το 1999. Διοργανώνει σεμινάρια και διαλέξεις γύρω από θέματα ψυχολογίας (ανθρώπινες σχέσεις, κατάθλιψη, άγχος, φοβίες…) τόσο στο χώρο της όσο και σε συνεργασία με το Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο.
Έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων των Σχολών Γονέων, των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων που αφορούσαν την εκπαίδευση στις φυλακές, καθώς και των Εξ’ Αποστάσεως Προγραμμάτων Εκπαίδευσης.
Έχει συνεργαστεί με την Σχολή Δημόσιας Υγείας, με Κ.Ε.Κ, καθώς και με Φορείς Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών ως σύμβουλος σε Προγράμματα που αφορούσαν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (άνεργους, τοξικομανείς, φυλακισμένους, μετανάστες, αποφυλακισμένους, παλιννοστούντες, τσιγγάνους).
Έχει παρακολουθήσει πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια (ψυχαναλυτικής κυρίως κατεύθυνσης, εκπαίδευσης ενηλίκων κτλ), σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

Κόστος συμμετοχής: 25€
Χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής.