30 Νοεμβρίου 2008 Τεύχος 36
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ
Άρθρο του κου Κ.Καρκανιά: «Τα Κολλέγια στο προσκήνιο»
Έναρξη νέου ακαδημαϊκού έτους
Σεμινάρια Ψυχολογίας
Πάρτυ γνωριμίας του Ελληνοβρετανικού

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ
Με αποκλεισμό απειλούνται οι Γάλλοι πειρατές του Διαδικτύου
Οι Έλληνες παραγωγοί είναι σαν τους ανώνυμους καλούς ζωγράφους
Από την κολύμβηση στα βαθιά της αγοράς βιολογικών προϊόντων
Έγινε επιχειρηματική επιτυχία η διαχείριση της γνώσης

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

Η οικολογική προσέγγιση στην παραγωγή ενέργειας
Η Ικαρία αποκτά ενεργειακή αυτονομία
Πράσινο αντίδοτο στην ύφεση
Πράσινη θέρμανση με το 1/3 του κόστους

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
www.forfree.gr
Όλη η γνώση της Ευρώπης online
Εδώ δεν πετάμε, χαρίζουμε

ΓΙΑ ΕΣΑΣ
Άρθρο της καθηγήτριας κας Παταπίας-Μαρίας Τζότζολη «Third Dual Congress on Psychiatry and the eurosciences/Thoughts of an attendee»
Άρθρο της καθηγήτριας κας Μαστρογιάννη Φωτεινής «Χαρακτηριστικά επιτυχημένων πωλητών»

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ

ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

     Κατά τους τελευταίους μήνες (από τον Ιούλιο έως σήμερα) δεν υπάρχει σχεδόν καμμιά ημέρα κατά την οποία δεν θα υπάρχει κάποια αναφορά για τα Κολλέγια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
     Ποια όμως είναι τα γεγονότα που έχουν προκαλέσει την διέγερση του ενδιαφέροντος;
     Την 1/8/08 ψηφίστηκε στην Βουλή ο Νόμος για την θέσπιση ελέγχου στην ίδρυση και λειτουργία των Κολλεγίων, τα οποία πλέον διακρίνονται από τα υπόλοιπα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών. Στον ίδιο Νόμο καταγράφεται πλέον ρητά η δυνατότητα των Κολλεγίων να συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και να προσφέρουν έτσι πανεπιστημιακά προγράμματα στην Ελλάδα
     Την 10/10/08 δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση για την δημιουργία της Επιτροπής Ελέγχου Κολλεγίων.
     Την ίδια ημέρα δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για την εξειδίκευση των κριτηρίων ελέγχου για την ίδρυση και λειτουργία των Κολλεγίων.
     Την 23/10/08 δημοσιεύτηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα επειδή επί 20 έτη δεν εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 48 του 1989. Έτσι η Ελλάδα υποχρεώνεται να αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από τα πτυχία των Πανεπιστημίων της Ε.Ε. και επομένως και από τα πτυχία των αποφοίτων μας,
     Όπως ήταν φυσικό πολλές ήταν οι αντιδράσεις, των οποίων το περιεχόμενο ποικίλλει. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας δήλωσε, ότι θα εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επίσης ότι θα ενσωματώσει συντόμως στο Ελληνικό Δίκαιο την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005, η οποία ισχύει υποχρεωτικά για την Ελλάδα από την 20-10-2007.
     Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολλεγίων εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την αναγνώριση των Κολλεγίων και για την αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων τους.
     Ανάλογη ήταν η στάση της Ομοσπονδίας των Αποφοίτων των Ευρωπαϊκών Κολλεγίων, η οποία ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών αναγνώρισης.
     Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δήλωσαν τον προβληματισμό τους, γιατί η χώρα αναγκάζεται να δεχθεί την λειτουργία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στο έδαφος της. Επίσης εξέφρασαν ανησυχίες για δύο αντιφατικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η προοπτική να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών στα περιφερειακά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ο δεύτερος είναι η πιθανότητα υποβάθμισης της αξίας των πτυχίων των δημόσιων Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αφού αυτά θα εξισωθούν με εκείνα των Κολλεγίων (βεβαίως τα πτυχία δεν είναι των κολλεγίων αλλά των συνεργαζόμενων ξένων πανεπιστημίων).
     Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των Ομοσπονδιών των Εκπαιδευτικών των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και των φοιτητικών συλλόγων, οι οποίοι μάλιστα οργάνωσαν και σχετικές διαδηλώσεις.
     Το Κολλέγιό μας αντιμετωπίζει την νέα κατάσταση με ηρεμία, ικανοποίηση και αισιοδοξία, γιατί με όλες τις ανωτέρω αλλαγές εισέρχεται επί τέλους και τυπικά στον χώρο της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης


ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ


    Τα μαθήματα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων του Ελληνοβρετανικού ξεκίνησαν την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε Τελετή Έναρξης, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Δαίδαλος», για την υποδοχή και αρχική ενημέρωση των νέων σπουδαστών. Κατά τη διάρκεια της Τελετής, απηύθυναν χαιρετισμό στους φοιτητές ο Πρόεδρος του Κολλεγίου κος Κ. Καρκανιάς, η Διευθύντρια των Προπτυχιακών Τμημάτων κα Χ. Κόλλια και οι Υπεύθυνοι των Τομέων του Κολλεγίου.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ


ΤΕΥΧΟΣ 1


ΤΕΥΧΟΣ 2


ΤΕΥΧΟΣ 3


ΤΕΥΧΟΣ 4


ΤΕΥΧΟΣ 5


ΤΕΥΧΟΣ 6


ΤΕΥΧΟΣ 7


ΤΕΥΧΟΣ 8


ΤΕΥΧΟΣ 9


ΤΕΥΧΟΣ 10


ΤΕΥΧΟΣ 11


ΤΕΥΧΟΣ 12


ΤΕΥΧΟΣ 13


ΤΕΥΧΟΣ 14


ΤΕΥΧΟΣ 15


ΤΕΥΧΟΣ 16


ΤΕΥΧΟΣ 17


ΤΕΥΧΟΣ 18


ΤΕΥΧΟΣ 19


ΤΕΥΧΟΣ 20


ΤΕΥΧΟΣ 21


ΤΕΥΧΟΣ 22


ΤΕΥΧΟΣ 23


ΤΕΥΧΟΣ 24


ΤΕΥΧΟΣ 25


ΤΕΥΧΟΣ 26


ΤΕΥΧΟΣ 27


ΤΕΥΧΟΣ 28


ΤΕΥΧΟΣ 29


ΤΕΥΧΟΣ 30


ΤΕΥΧΟΣ 31


ΤΕΥΧΟΣ 32


ΤΕΥΧΟΣ 33


ΤΕΥΧΟΣ 34


ΤΕΥΧΟΣ 35