Τευχος 36


Η ΙΚΑΡΙΑ ΑΠΟΚΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ




Στην Ικαρία ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου στην Ελλάδα υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας. Το έργο εγκαινιάστηκε την 25/10/2008 και βασίζεται σε μια ιδιοφυή ιδέα για συνδυασμό υδροηλεκτρικού και αιολικού συστήματος παραγωγής ενέργειας, ο οποίος θα λειτουργεί χωρίς απώλεια νερού προς την θάλασσα.

Ακολουθεί η περιγραφή του συστήματος σε αντιγραφή από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 23-10-2008.
Βγάζουν τη ΔΕΗ από την πρίζα



 Το πρώτο στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη υβριδικό σύστημα, που θα είναι συνδυασμός υδροηλεκτρικού και αιολικού συστήματος παραγωγής ενέργειας, θεμελιώνεται το Σάββατο στο νησί. «Θα κατασκευαστεί ένας υδροηλεκτρικός σταθμός που θα αξιοποιεί την υδατόπτωση από τρία διαφορετικά επίπεδα. Το νερό θα ξεκινάει από ένα φράγμα που ήδη υπάρχει στο Πεζί της Ικαρίας. Αυτή η περιοχή βρίσκεται σε ύψος 700 μέτρων. Εκεί θα κατασκευαστεί η πρώτη λιμνοδεξαμενή που θα συλλέγει το νερό» λέει ο δήμαρχος Ραχών Ικαρίας Φανούρης Καρούτσος. «Η Ικαρία είναι προικισμένο νησί. Υπάρχουν νερά. Στο Πεζί Ικαρίας υπάρχει ένα φυσικό οροπέδιο. Μια φθινοπωρινή μπόρα 8- 10 ωρών ή μια ασθενέστερη βροχή διάρκειας 24 ωρών, σαν αυτές που είχαμε τον Σεπτέμβριο, αρκούν για να γεμίσει η φυσική λεκάνη του οροπεδίου. Με τη βοήθεια του φράγματος που έχει κατασκευαστεί εδώ και λίγα χρόνια, το νερό συλλέγεται ευκολότερα και οδηγείται στην πρώτη λιμνοδεξαμενή».


  Μετά το νερό θα πέφτει με ορμή σε μια δεύτερη δεξαμενή, η οποία θα κατασκευαστεί 250 μέτρα χαμηλότερα από την πρώτη. Ακολούθως θα πέφτει σε μια τρίτη, 400 μέτρα χαμηλότερα από τη δεύτερη. «Αυτοί οι τεχνητοί καταρράκτες θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ικανή να καλύψει το 85% έως 90% των αναγκών του νησιού» αναφέρει ο δήμαρχος. Οι λιμνοδεξαμενές θα είναι χωρητικότητας 80.000 κυβικών μέτρων νερού η κάθε μία.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, η ισχύς του παραγόμενου ρεύματος θα είναι 4,2 Μεγαβάτ και με την ολοκλήρωσή του έργου, σε περίπου ενάμιση χρόνο, θα εξασφαλιστεί παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επί 24ώρου βάσεως. Οι ημερήσιες ανάγκες του νησιού ανέρχονται (κατά μέσο) σε 6 ΜW. Ωστόσο η ζήτηση αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μειώνεται αρκετά, ακόμα και κάτω από τα 5 ΜW, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Υπενθυμίζεται ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του νησιού, μαζί με τους επισκέπτες, ανέρχεται σε 15.000,όταν τον χειμώνα είναι μόλις 8.000 άνθρωποι. Ταυτόχρονα με το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο θα λειτουργεί στο νησί και ένα αιολικό πάρκο. Αυτό θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2,4 ΜW, που θα χρησιμοποιείται για έναν και μόνο λόγο: για να αντλείται το νερό από την τρίτη δεξαμενή και να στέλνεται πίσω στην πρώτη λιμνοδεξαμενή μέσω ειδικών σωλήνων. Με αυτό τον τρόπο δεν πάει ούτε σταγόνα νερού χαμένη, αφού το νερό δεν θα πέφτει στη θάλασσα.

  «Η αξία μιας τέτοιας εφαρμογής είναι προφανής, όχι μόνο για μικρά νησιά, αλλά για όλη την Ελλάδα» αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος κ. Φίλιππος Κυρκίτσος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αιολική ενέργεια, στο πλαίσιο ενός υβριδικού συστήματος, μπορεί να εξασφαλίσει σε νησιά του Αιγαίου ύδρευση και άρδευση με τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού.

  Ήδη στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατασκευάζονται στην Ιταλία και στην Ισπανία ανάλογα συστήματα. Σε κατάλληλα σημεία, στις εκβολές ξηροποτάμων, τοποθετούνται μικρά φράγματα τα οποία τον χειμώνα με τις βροχές γεμίζουν. Με τη χρήση ηλεκτρισμού από την αιολική ενέργεια τα νερά θα συγκεντρώνονται σε ταμιευτήρες τεχνητές λίμνες. Το νερό αυτό διυλίζεται και γίνεται πόσιμο, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιείται στις αρδεύσεις. Έτσι θα υπάρχει πάντα νερό, ακόμα και κατά τους πλέον άνυδρους μήνες του καλοκαιριού.

  Στη χώρα μας ήδη έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστούν άλλα δύο υβριδικά ενεργειακά έργα. «Ετοιμάζουμε ένα στην Κρήτη και ένα στη Ρόδο, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τη σταδιακή μετάβαση από την παραγωγή ρεύματος με μορφές ενέργειας που επιβαρύνουν το περιβάλλον στην παραγωγή ρεύματος από ήπιες μορφές ενέργειας» λέει ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Π. Καμμένος, ο οποίος το Σάββατο εγκαινιάζει το έργο στην Ικαρία.

ΤΑ ΝΕΑ,23-10-2008




επιστροφή