30 Νοεμβρίου 2005
Τευχος 6
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
A. Διαβάζουμε μαζί
Παιχνίδια ελέγχου για το internet
Δυο λόγια για το open office
Κερδοφόροι συνεταιρισμοί χωρίς επιδοτήσεις
Η ασπιρίνη στην μάχη κατά του καρκίνου
Έρχονται τα «καλάθια των μικροεπενδυτών»
B. Ο κόσμος που έρχεται
Νομπελίστας της κτηνοτροφίας
Φουλάρετε…με χάπια υδρογόνου
Ώρα μηδέν για τη Μεσόγειο
Γ. Ίσως σας ενδιαφέρει
Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» από τον ΟΤΕ
Ασθενές φύλο οι Ελληνίδες
Δ. Για εσάς
Ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Το μυστήριο του αριθμού Φ
Ελαιόλαδο και κρασί για μακροζωία
Ατάκες εκτός πραγματικότητας
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


 • Επιχειρηματικές Ευκαιρίες σε έναν κόσμο που αλλάζει.
  Γενικά
      Κατά τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούμε μέσω του διαδικτύου το ηλεκτρονικό μας περιοδικό και έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται ζωηρό ενδιαφέρον από αρκετούς παραλήπτες του.
      Στην αρχή πολλοί μάς ρωτούσαν, ποιος είναι ο σκοπός μας. Γιατί άραγε ασχολούμαστε να συγκεντρώνουμε, να ταξινομούμε και να αναδημοσιεύουμε άρθρα από διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, τα οποία οποιοσδήποτε μπορεί να διαβάσει και ο ίδιος.
      Η απάντηση είναι, ότι πολλά σημαντικά άρθρα «χάνονται» μέσα στην πληθώρα θεμάτων, που παρουσιάζονται στα σημερινά έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά). Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τα άρθρα που ασχολούνται με θέματα όπως τα βιολογικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία πολλοί αντιμετωπίζουν σαν ενδιαφέροντα μόνο για μερικούς περίεργους – ασθενικούς – αντικοινωνικούς ανθρώπους.
       Σήμερα όμως η παραγωγή βιολογικών αγροτικών προϊόντων, η συσκευασία τους, η διακίνησή τους, η διατήρησή τους, η πιστοποίησή τους κ.λπ. αποτελούν ακμάζοντες επιχειρηματικούς κλάδους και η πρόβλεψη είναι, ότι αυτή η ανάπτυξη θα συνεχισθεί και ενταθεί.
      Το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα θέματα, που εντάσσονται στη λεγόμενη νέα οικολογική οπτική, την οποία όλο και περισσότερο ενστερνίζονται οι διεθνείς οργανισμοί και οι εθνικές κυβερνήσεις. Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:
      • Υποχρέωση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καλύπτουν συγκεκριμένο ποσοστό των ενεργειακών τους αναγκών από Βιο-καύσιμα (καύσιμα, που παράγονται από καλλιεργούμενα φυτά) ή από Ανανεώσιμες Πηγές (αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια κ.λπ.).
      • Μείωση της εκπομπής Ρύπων που επιβλήθηκε από το Πρωτόκολλο του Κυότο και συναφής Αγορά «Δικαιωμάτων Ρύπων». κ.λπ. κ.λπ.
       Οι παραπάνω περιορισμοί επιβάλλουν μεγάλες αλλαγές στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή και δημιουργούν συγχρόνως τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
      Ένα ακόμη σημαντικό θέμα, που συνήθως δεν αντιμετωπίζεται με προσοχή είναι αυτό του Ελεύθερου και Ανοικτού Λογισμικού, το οποίο επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία όλης της σχετικής αγοράς (παραγωγών και προμηθευτών προϊόντων λογισμικού και αγοραστών τέτοιων προϊόντων). Η προσφορά π.χ. δωρεάν Προγραμμάτων Οργάνωσης Γραφείου (όπως το OPEN OFFICE), τα οποία δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα της Microsoft αποτελεί μια επανάσταση.
      Σκοπός λοιπόν του περιοδικού μας είναι να διεγείρει τους αναγνώστες του, σπουδαστές μας – αποφοίτους μας – φίλους μας σε τέτοια αντικείμενα και να τους βοηθήσει να σκεφτούν πώς θα μετάσχουν στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

  Κ. Κ.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
ΤΕΥΧΟΣ 1
ΤΕΥΧΟΣ 2
ΤΕΥΧΟΣ 3
ΤΕΥΧΟΣ 4
ΤΕΥΧΟΣ 5