Σύνδεση σπουδαστών
Ελληνικά English
 

28η Οκτωβρίου – Το υπερήφανο «ΟΧΙ»

Το Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο, τιμά και φέτος την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου υψώνοντας στο κτίριό του την ελληνική σημαία, σε ένδειξη μνήμης και τιμής προς τους Έλληνες που αντιστάθηκαν στους κατακτητές.

Το «ΟΧΙ» του τότε πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, στο ιταλικό τελεσίγραφο του πρέσβη Εμανουέλε Γκράτσι, αποτελεί ακόμα και σήμερα έναν φάρο εθνικής υπερηφάνειας.

Θέλοντας να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη των γεγονότων της εποχής και να τιμήσουμε τους μακρόχρονους αγώνες των ηρώων του 1940, σας προτρέπουμε να κρεμάσετε στα μπαλκόνια των σπιτιών σας αύριο την ελληνική σημαία.

Στο Ελληνοβρετανικό πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, όχι μόνο γιατί μας συνδέει με τους κοντινούς και μακρινούς προγόνους μας, αλλά και γιατί, μας θυμίζει τις ηρωικές και αντιστασιακές παραδόσεις του ελληνικού λαού οι οποίες είναι χρήσιμες σε κάθε εποχή και ιδιαίτερα σήμερα όταν η χώρα αντιμετωπίζει μια βαθύτατη οικονομική, κοινωνική, ηθική κρίση.

Για να έρθουμε σε επαφή με το τί συνέβη κατά τα χρόνια της κατοχής αρκεί να διαβάσουμε έστω λίγες γραμμές από οποιοδήποτε κείμενο εκείνης της εποχής και με αυτή την ευκαιρία συνάπτουμε δύο πολύ ενδιαφέροντα κείμενα: