Σύνδεση σπουδαστών
Ελληνικά English
 

Διατροφή για Υγεία: Μία σύγχρονη ανάγκη - Κάποιες σκέψεις από έναν μη ειδικό

Η ΔΙΑΙΤΑ – Η ΣΩΣΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ

Ας ξεκινήσουμε από την υπενθύμιση ότι η λέξη «δίαιτα» παλιότερα σήμαινε τον τρόπο ζωής (μέσα στον οποίο υπήρχε η διατροφή, η εργασία, η άσκηση,  ο ύπνος κλπ.) και μόνο κατά τα τελευταία χρόνια ξέπεσε στο να σημαίνει «τρόπος διατροφής κυρίως για αδυνάτισμα ή για την περίοδο της ανάρρωσης μετά από μία εγχείριση ή κάποια βαριά ασθένεια».

Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό το πραγματικό νόημα της λέξης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εντελώς διαφορετικά το θέμα της δίαιτας (διατροφής) και της σχέσης της με την υγεία.

Επίσης με βάση την ίδια λογική πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά την εργασία του διαιτολόγου και να την θεωρήσουμε ως απαραίτητη όχι μόνο για τους παχύσαρκους ή τους ασθενείς ή τους αθλητές αλλά και για τους ανθρώπους, οι οποίοι χρειάζονται εκ νέου προσδιορισμό του τρόπου διατροφής και άσκησης και τρόπου ζωής τους, γιατί έχουν χάσει την επαφή τους με τους τόπους καταγωγής τους και τις εκεί συνήθειες ζωής, με τις γιαγιάδες τους οι οποίες γνώριζαν να φροντίζουν για την οικογενειακή διατροφή με τον παραδοσιακό τρόπο.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Κατά την εκτέλεση του προγράμματος ως μη ειδικός διάβασα αρκετά βιβλία ελλήνων και ξένων συγγραφέων καθώς και πολλά άρθρα σε ελληνικές και ξένες εφημερίδες και περιοδικά.

Είναι εκπληκτικό το ότι όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι:

-          Η σωστή διατροφή (και η άσκηση) είναι βασικός συντελεστής της υγείας

-          Η κατάλληλη διατροφή βοηθά στην θεραπεία από ασθένειες

-          Η διατροφή με βιολογικά προϊόντα υπερέχει εκείνης με συμβατικά

-          Η λιτή διατροφή χαρίζει μακροζωία

-          Η ένταξη περιόδων νηστείας μέσα στο έτος βοηθά στην διατήρηση της υγείας

-          Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή (που κακώς αποκαλείται μεσογειακή) εξασφαλίζει υγεία και μακροζωία.

-          Η ζάχαρη και το πολύ αλάτι βλάπτουν σοβαρά την υγεία

-          Τα φαγητά στα ταχυφαγεία (fastfood) βλάπτουν την υγεία, όπως και όλα τα συνηθισμένα σακχαρούχα αναψυκτικά

Είναι απαραίτητο λοιπόν να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε όσους μπορούμε για το ότι πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές συνήθειες, τις οποίες πολλοί από εμάς αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια μόνο και μόνο αλλάζοντας λόγω του διαφημιστικού βομβαρδισμού αλλά και του κακού μιμητισμού τον τρόπο ζωής μας.