Τευχος 6




Nομπελίστας της κτηνοτροφίας!




Γύρισε τον κόσμο και τώρα εκτρέφει τα πιο σπάνια είδη αγελάδων, χοίρων και αλόγων
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΗ

Σπούδασε Οικονομικά, πούλησε μερικές δεκάδες αυτοκίνητα, έκανε τον γύρο του κόσμου με ένα καράβι, μέχρι που αποφάσισε να γυρίσει πίσω στο χωριό του, λίγο έξω από την Καλαμπάκα και να γίνει κτηνοτρόφος... άλλης εποχής.

Ο κ. Δημήτρης Δήμος, κόντρα στο «ρεύμα» που θέλει γρήγορη παραγωγή και μεγάλη απόδοση, στην κτηνοτροφική του μονάδα επιμένει «αργά και ποιοτικά». Ακριβώς γι' αυτό βραβεύθηκε από το διεθνές κίνημα «Slow Food».
Τα βραβεία του παγκοσμίου κινήματος «Slow Food» («Αργό Φαγητό») θεωρούνται αντίστοιχα του... Νόμπελ στη γαστρονομία και απονέμονται σε ανθρώπους που αντιστέκονται σε κάθε τι μαζικά εμπορικό, γρήγορο, χημικό που σχετίζεται με τη διατροφή.«Απομακρυνόμαστε από την ποιότητα, όσο χάνεται η παραδοσιακή γνώση και η παραδοσιακή τεχνική στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση του φαγητού. Όταν γινόμαστε σκλάβοι της ταχύτητας, όταν μας προσβάλλει ο ιός της "γρήγορης ζωής", οι αισθήσεις μας εξασθενούν - με πρώτη αυτήν της γεύσης». Αυτή είναι η φιλοσοφία του κινήματος «Slow Food». Αυτή είναι και η θεωρία πίσω από τα όσα κάνει εδώ και 20 χρόνια ο κτηνοτρόφος κ. Δημήτρης Δήμος.

«Απομακρυνόμαστε από την ποιότητα όσο χάνεται η παραδοσιακή γνώση και η παραδοσιακή τεχνική στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση του φαγητού. Γινόμαστε σκλάβοι της ταχύτητας όταν μας προσβάλλει ο ιός της ''γρήγορης ζωής'', οι αισθήσεις μας εξασθενούν - με πρώτη αυτήν της γεύσης», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Δήμος


Επιστροφή στην παράδοση
«Ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα είναι η επιστροφή στην παράδοση», λέει ο κ. Δήμος. «Γιατί τα ενδημικά αυτά είδη, οι ντόπιες δηλαδή φυλές των ζώων, έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται τις ειδικές συνθήκες του περιβάλλοντος, να αξιοποιούν τον τυπικό, φτωχό ελληνικό βοσκότοπο, με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες απαιτήσεις, να είναι πιο παραγωγικά και να προσφέρουν προϊόντα υψηλής ποιότητας».
Ο βραβευμένος από το «Slow Food» κτηνοτρόφος μεγάλωσε στα Τρίκαλα και σπούδασε Οικονομικά στη Βιομηχανική της Θεσσαλονίκης. Φοιτητής, δούλεψε ως φωτογράφος. Μπάρκαρε κάποια στιγμή το '77, ταξίδεψε για περίπου έναν χρόνο. Τέσσερα χρόνια τα πέρασε ως πωλητής αυτοκινήτων και άλλα τέσσερα, ταξιδεύοντας στην Ευρώπη ως πωλητής βοοειδών. Τελικά κατέληξε να γυρίσει πίσω, να ασχοληθεί με την τέχνη των παππούδων του - την κτηνοτροφία. Εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα που σήμερα απλώνεται σε έκταση 300 στρεμμάτων, στην περιοχή Αύρα, περίπου τρία χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα. Εκεί (και σε ακόμη 4.000 στρέμματα τριγύρω, που χρησιμοποιεί για βοσκοτόπια) εκτρέφει ορισμένα από τα πιο σπάνια ενδημικά είδη αγελάδων, χοίρων και αλόγων.
«Σε ολόκληρη την Ελλάδα σήμερα έχουν απομείνει συνολικά 180 αγελάδες της ελληνικής στεπικής φυλής, τύπου Κατερίνης (από περίπου 200.000 που ήταν ο πληθυσμός τους τη δεκαετία του '60). Οι 118 από αυτές είναι στο δικό μου αγρόκτημα», εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας στα «NEA». Επίσης εκτρέφει αγελάδες των σπανίων φυλών Βραχυκερατικής, Συκίας, Κέας και Τήνου.

Επιπτώσεις στο οικοσύστημα
Ξεκίνησε με μόλις πέντε αγελάδες και έναν ταύρο, γνωρίζοντας όμως με σιγουριά πως «η βίαια εξαφάνιση των ειδών αυτών, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (λιγότερο από τρεις δεκαετίες) είχε σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι τα ξερά μεγάλα χόρτα, που σήμερα αποτελούν τον «νούμερο ένα» κίνδυνο για τις δασικές πυρκαγιές. Όμως τα μεγάλα ζώα εξαφανίζουν αυτά τα χόρτα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς».
Στη φάρμα του στην Αύρα, εκτός από τις αγελάδες ο κ. Δήμος εκτρέφει αυτήν τη στιγμή περίπου 60 χοίρους της φυλής του ελληνικού μαύρου χοίρου και 46 ιπποειδή (άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια), μεταξύ των οποίων ένα άλογο Πίνδου, 12 πόνι Σκύρου (από τα συνολικά 150 αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα) και καμιά δεκαριά άλογα Θεσσαλίας (από τα περίπου 250 συνολικά στην Ελλάδα). Πουλάει το κρέας των βοοειδών και χοίρων («τα σφάζω ο ίδιος στα σφαγεία της Καλαμπάκας και πουλάω μόνος μου το κρέας σε ένα κρεοπωλείο της περιοχής, ώστε να μην μπερδεύεται με τα υπόλοιπα»).

H ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ
Ξεχώρισαν τη δουλειά του σε 150 χώρες
TO BPABEIO τού διεθνούς «Slow Food» για τη συνεισφορά τού κ. Δήμου στη διατήρηση της βιοποικιλότητας (της ποικιλίας δηλαδή των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας) ήταν έκπληξη αλλά και επιβράβευση. «Στην αρχή δεν τους πήρα και πολύ στα σοβαρά - δεν ήξερα και περί τίνος ακριβώς πρόκειται». Όμως το επιτελείο που επισκέφθηκε και ετοίμασε μια σύντομη έκθεση σχετικά με την κτηνοτροφική του μονάδα, ξεχώρισε αμέσως τη δουλειά του, όπως την ξεχώρισαν και οι εκλέκτορες από 150 χώρες του πλανήτη, ανάμεσα σε συνολικά 170 υποψηφίους.
Το παγκόσμιο κίνημα «Slow Food», το οποίο ξεκίνησε το 1986, σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80.000 μέλη, σε κάθε γωνιά της Γης.
LINK:www.slowfood.com/

ΤΑ ΝΕΑ , 06/09/2005 , Σελ.: N15




επιστροφή