Τευχος 9




ΕΠΙΣΤΗΜΗ;
Οχι, ευχαριστώ!

Είναι καταδικασμένη η επόμενη γενιά των τεχνολογικά αναπτυγμένων χωρών να ζήσει με προϊόντα «εισαγόμενης γνώσης»; Θα ξαναγυρίσει το ρολόι του πολιτισμού στην εποχή της «βάρβαρης Δύσης» και της «πεφωτισμένης Ανατολής»;
ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ
 


Στην εξυπνάδα...
... λογαριάζει να επενδύσει επειγόντως η αμερικανική κυβέρνηση, επειδή βλέπει πως τώρα τελευταία δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά σε αυτό τον τομέα. Και δεν εννοούμε τον ανόητο πόλεμο στο Ιράκ, αλλά τον πόλεμο της γνώσης. H Αμερική διαπιστώνει πως της λείπουν πια τα έξυπνα παιδιά, όχι εκείνα που μπορούν και λύνουν τον κύβο του Ρούμπικ σε 11 δευτερόλεπτα, αλλά αυτά που αύριο - μεθαύριο θα μπορέσουν να επινοήσουν εφευρέσεις όπως το Ίντερνετ ή να διδάξουν τους μελλοντικούς Αϊνστάιν.
H αμερικανική...
... κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 136 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε αυτό τον τομέα. Ήδη ανακοινώθηκε πρόγραμμα για την εκπαίδευση 70.000 καθηγητών που θα διδάσκουν ανώτερα μαθηματικά και για την πρόσληψη 30.000 καθηγητών που θα διδάσκουν φυσικές επιστήμες και τεχνολογία. Επίσης, θα χορηγούνται φορολογικά κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να επενδύουν περισσότερα στην έρευνα και την τεχνολογία. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και η αμυντική βιομηχανία Ρέιθιον έχει αναλάβει τη χορηγία επιστημονικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
H Αμερική...
... εξακολουθεί να είναι παγκόσμιος ηγέτης στις επιστήμες, αλλά βλέπει αυτή την πρωτιά να απειλείται. Λιγόστεψαν οι πόροι που διατίθενται στις φυσικές επιστήμες, οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν πια στη μακροπρόθεσμη έρευνα και τα σχολεία δεν βγάζουν μαθητές που να ενδιαφέρονται για
τη φυσική, τα μαθηματικά και την τεχνολογία όσο οι μαθητές χωρών όπως η Ινδία και η Κίνα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ», σε έρευνα που έγινε στους τελειόφοιτους λυκείου από 21 χώρες, οι Αμερικανοί μαθητές κατετάγησαν στη 16η θέση στις φυσικές επιστήμες. Στα μαθηματικά, στη 19η. Οι ανερχόμενες φτωχές χώρες δεν ανταγωνίζονται την Αμερική μόνο στα χαμηλά ημερομίσθια, αλλά και στη γνώση. Επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Αμερική, συχνά προτιμούν τις τεχνικές ικανότητες των Κινέζων και την επινοητικότητα των Ινδών ερευνητών. Αντί να περιμένουν να προσλάβουν επιστήμονες και τεχνικούς από τις αμερικανικές σχολές, τους εισάγουν. Αυτό υπονομεύει την αμερικανική βιομηχανία και στερεί αμερικανικές θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, η Αμερική εισάγει περισσότερα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας από όσα εξάγει και χάνει την πρωτοκαθεδρία της στις ευρεσιτεχνίες.
Ο στόχος...
... της «πρωτοβουλίας για την ανταγωνιστικότητα», που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Μπους, είναι να αναστραφεί αυτή η τάση. Οι νεαροί Αμερικανοί που ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν στις επιστήμες και την τεχνολογία είναι πάρα πολύ λίγοι. Έτσι, ξένοι φοιτητές πηγαίνουν στην Αμερική για να γεμίσουν το κενό στις μεταπτυχιακές σπουδές και αργότερα σε θέσεις-κλειδιά σε αμερικανικές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα, ανταγωνιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα και ευκαιρίες σταδιοδρομίας ξεφυτρώνουν στην Ευρώπη και την Ασία. Τα επιστημονικά ταλέντα δεν προσελκύονται πια στην Αμερική, αλλά αλλού.

ΤΑ ΝΕΑ , 10/02/2006




επιστροφή