Τευχος 8



Mισή νίκη για τους φτωχούς

Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Eμπορίου

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ


Οι χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατάφεραν την τελευταία στιγμή να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να κάνουν το παγκόσμιο εμπόριο λιγότερο άνισο. Έτσι απέφυγαν μεν μια αποτυχία παρόμοια με του 2003, αλλά οι φτωχές χώρες νιώθουν ότι κάθε άλλο παρά απέσπασαν όσα επιθυμούσαν.
Πορείες διαμαρτυρίας. «Βουλιάξτε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» τραγουδούσαν οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ


Οι διαπραγματεύσεις στο Χονγκ Κονγκ κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, από τον οποίο βγήκαν δύο βασικές αποφάσεις: 1) η κατάργηση των αγροτικών εξαγωγικών επιδοτήσεων των πλουσίων χωρών μέχρι το τέλος του 2013, κυρίως στο βαμβάκι, και 2) η δυνατότητα των πιο φτωχών χωρών να εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους προς τις πλούσιες χώρες χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις.

Οι 149 χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατάφεραν να μη φύγουν από το Χονγκ Κονγκ με άδεια χέρια, όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη σύνοδό τους στο Κανκούν του Μεξικού το 2003. Διατήρησαν έτσι ζωντανό τον κύκλο των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού Πασκάλ Λαμί. H Ευρώπη συνέβαλε στην απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων για το «μήλον της Έριδος», τις αγροτικές επιδοτήσεις, προτείνοντας μια καταληκτική ημερομηνία: να καταργήσει δηλαδή μέσα σε μία οκταετία τις εξαγωγικές αγροτικές επιδοτήσεις, κάτι που διεκδικούσαν πάντα οι φτωχές χώρες. Αυτές θα επιθυμούσαν έναν πιο σύντομο χρονικό ορίζοντα, αλλά ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Πίτερ Μάντελσον, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Γαλλίας, η οποία είναι η χώρα που ωφελείται περισσότερο από όλες τις άλλες από τις αγροτικές επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέμεινε αταλάντευτος. Αυτή η συμφωνία «δεν ήταν αρκετή για να στέψει αυτή τη σύνοδο με πραγματική επιτυχία, αλλά ήταν αρκετή για να αποφύγουμε την αποτυχία», δήλωσε ο Μάντελσον.

Το 2013

H χρονιά - ορόσημο, το 2013, έχει για την Ευρωπαϊκή Ένωση το πλεονέκτημα ότι συμπίπτει με τη λήξη του προϋπολογισμού, ο οποίος συμφωνήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες. Την ίδια εκείνη χρονιά θα γίνει η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της. Για την ώρα αυτή η πολιτική μένει «άθικτη», διακήρυξε πανηγυρικά η Γαλλία, η κυρίως ενδιαφερόμενη. Σαράντα εννέα από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου αποκτούν πρόσβαση στις αγορές των ανεπτυγμένων χωρών χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις. Πάντως, αυτό θα αφορά το 97% των προϊόντων τους. Όσον αφορά το υπόλοιπο 3%, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα μπορούν να μπλοκάρουν περίπου 400 προϊόντα. «Στην πράξη, οι πλούσιες χώρες θα μπορούν να αποφεύγουν το άνοιγμα των αγορών τους σε προϊόντα που είναι σημαντικά για τις φτωχές χώρες» εκτιμά η οργάνωση ActionAid, όπως τα υφαντουργικά και ορισμένα αγροτικά προϊόντα: οι ΗΠΑ θα επιδιώκουν πάντα να προστατεύουν τα υφαντουργικά προϊόντα τους και η Ιαπωνία το ρύζι της.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

«Δέχτηκαν τεράστιες πιέσεις»

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ των υπερασπιστών των φτωχών χωρών, οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα πετύχαιναν περισσότερες υποχωρήσεις από τις πλούσιες χώρες, ήταν ανάλογες με τα πενιχρά αποτελέσματα της συνόδου. Για «χαστούκι κατά των φτωχών χωρών του κόσμου», μίλησε η μη κυβερνητική οργάνωση ActionAid. Ο Γάλλος Ζοζέ Μποβέ κατήγγειλε τη συμφωνία ως «πολύ κακή». «Οι αναπτυσσόμενες χώρες στραγγαλίστηκαν επ' άπειρον», δήλωσε. «Υπέστησαν τεράστιες πιέσεις για να υπογράψουν».

Οι διαπραγματεύσεις κύλησαν ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα κάτω από την συνεχή πίεση διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης - που για το Χονγκ Κονγκ ήταν ένα φαινόμενο ασυνήθιστο. Μία από αυτές τις διαδηλώσεις κατέληξε το Σάββατο σε συγκρούσεις με την αστυνομία, κατά τις οποίες 100 άτομα τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν εννιακόσια.

Τι συμφώνησαν στο Χονγκ Κονγκ

ΓΕΩΡΓΙΑ

* Οι επιδοτήσεις στα εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα των πλουσίων χωρών θα καταργηθούν «προοδευτικά» έως το 2013

* Για το βαμβάκι, οι ανεπτυγμένες χώρες θα καταργήσουν όλες τις επιδοτήσεις στις εξαγωγές τους το 2006

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

* H συμφωνία καλεί τις φτωχές χώρες να ανοίξουν τις αγορές τους στον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα, χωρίς όμως να τις υποχρεώνει να αναλάβουν δεσμεύσεις

BIOMHXANIA

* Περιορισμός των δασμών που επιβάλλουν οι πλούσιες χώρες στα προϊόντα τρίτων χωρών. Οι υψηλότεροι δασμοί θα είναι εκείνοι που θα μειωθούν περισσότερο

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

* Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες θα εξασφαλίσουν απαλλαγή από τελωνειακά τέλη και ποσοστώσεις για το 97% των εξαγωγικών προϊόντων τους από το 2008

ΤΑ ΝΕΑ , 19/12/2005




επιστροφή