Τευχος 8



Ο «Kολόμβος» ήταν Kινέζος!

Παρουσιάζεται παγκόσμιος χάρτης που χρονολογείται στο 1418

LEONARD DOYLE


Ήταν ευνούχος. Ήταν μουσουλμάνος. Και ήταν έμπιστος του αυτοκράτορα της Κίνας στα χρόνια της δυναστείας των Μινγκ. Άραγε θα μπορούσε να είχε ανακαλύψει αυτός την Αμερική και όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος;
Ναύαρχος Τσενγκ Χο. Ήταν εκείνος που ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο 71 χρόνια πριν από τον Κολόμβο. Πάνω, ο χάρτης του 1418 που παρουσιάζεται σήμερα στο Πεκίνο. Οι λεπτομέρειές του είναι εκπληκτικές


Ένας χάρτης που παρουσιάζεται σήμερα στο Πεκίνο θα φέρει τα πάνω κάτω στην ιστορία του κόσμου. Αποτελεί αντίγραφο ενός ιστορικού χάρτη του 1418, ο οποίος φαίνεται να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς ότι ο ναύαρχος Τσενγκ Χο, ο στόλος του οποίου διέσχιζε τους ωκεανούς από το 1405 έως το 1435, και όχι ο Χριστόφορος Κολόμβος 71 χρόνια αργότερα, ήταν εκείνος που ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο. Και όχι μόνο αυτό. Ο στόλος του ναυάρχου Χο περιέπλευσε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος 76 χρόνια νωρίτερα από τον Βάσκο ντε Γκάμα, έκανε τον γύρο του κόσμου 100 χρόνια νωρίτερα από τον στόλο του Φερδινάνδου Μαγγελάνου (1519-1522) και χαρτογράφησε την Αυστραλία τρεις αιώνες πριν από τον Κάπτεν Τζέιμς Κουκ (18ος αιώνας)!

Αυτό το μοναδικό ντοκουμέντο οδηγεί σε αναθεώρηση της ναυτικής ιστορίας, αποκαλύπτοντας ότι οι Κινέζοι, μολονότι είχαν ανακαλύψει σχεδόν όλον τον κόσμο, δεν τον εκμεταλλεύτηκαν ούτε τον αποίκισαν όπως οι Ευρωπαίοι. Αντίθετα, η Κίνα υποχώρησε μόνη της σε μια μακροχρόνια απομόνωση από τον εξωτερικό κόσμο.

Αποστολές φιλίας

H προπαγάνδα των Κινέζων υποστηρίζει ότι οι εξερευνήσεις των προγόνων τους ήταν αποστολές φιλίας και ειρήνης, ενώ τα κίνητρα των Ευρωπαίων ήταν ο αποικισμός, ο έλεγχος ξένων εδαφών και η αρπαγή χρυσού και αργύρου. Κινέζοι αξιωματούχοι δεν παύουν να υπογραμμίζουν ότι ο δικός τους πολιτισμός δεν είναι επεκτατικός και λένε ότι κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αύξηση του πλούτου και της στρατιωτικής ισχύος της χώρας. Αυτός ο χάρτης αναμένεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα της κινεζικής προπαγάνδας.

Αγοράστηκε από έναν συλλέκτη στη Σαγκάη έναντι μόλις 500 δολαρίων και έχει 6 κινεζικούς χαρακτήρες στην άνω δεξιά γωνία, που τον χαρακτηρίζουν ως «γενικό χάρτη του συνόλου του κόσμου». Μία σημείωση στην κάτω αριστερή γωνία μάς πληροφορεί ότι αντιγράφηκε από τον Μο Γι Τονγκ χρησιμοποιώντας έναν χάρτη που έδειχνε βαρβάρους να αποδίδουν τιμές στη δυναστεία των Μινγκ.

Το περιοδικό «Εκόνομιστ», που πρώτο δημοσίευσε λεπτομέρειες του χάρτη, γράφει ότι αγοράστηκε από τον Κινέζο δικηγόρο Λιου Γκανγκ. Όταν διάβασε το βιβλίο «1421: H χρονιά που η Κίνα ανακάλυψε τον κόσμο» του Γκάβιν Μένζις, πρώην κυβερνήτη υποβρυχίου του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, τραπεζίτη και ερασιτέχνη ιστορικού, ο Λιου πείστηκε ότι ο χάρτης δείχνει πράγματι τα ταξίδια του ναυάρχου Χο. Ο Μένζις υποστηρίζει στο μπεστ σέλερ του ότι ο Τσενγκ Χο είχε κάνει τον περίπλου της Γης και ότι είχε ανακαλύψει την Αμερική το 1421.

H πιθανότητα ο χάρτης να είναι πλαστός δεν έχει αποκλειστεί, αλλά οι λεπτομέρειές του είναι εκπληκτικές. Δείχνει το περίγραμμα της Αφρικής, της Ευρώπης και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, αποκαλύπτει ότι ο Νείλος έχει δύο πηγές και παριστάνει το Βορειοδυτικό Πέρασμα χωρίς πάγους. Όμως έχει και ανακρίβειες: η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν υπάρχουν πουθενά και η Καλιφόρνια παρουσιάζεται σαν νησί. Εξετάσεις για να πιστοποιηθεί η γνησιότητα του χάρτη διεξάγονται στο Πανεπιστήμιο Ουαϊκάτο της Νέας Ζηλανδίας.
Χριστόφορος Κολόμβος


ΕΙΔΙΚΟΙ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΟ DNA ΚΑΤΑΛΑΝΩΝ



O εξερευνητής ήταν... πειρατής;



ΙΣΠΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
πρόκειται να εξετάσουν το DNA εκατοντάδων Καταλανών που φέρουν το επώνυμο Κολόμ, προκειμένου να αποδείξουν ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος όχι μόνο δεν ήταν ένας Ιταλός ευγενής, όπως πίστευαν για πολύ καιρό οι ερευνητές, αλλά ήταν ένας πειρατής γέννημα και θρέμμα της Καταλωνίας. Το πείραμα, με το οποίο θα εξακριβωθεί αν κάποιοι από τους Καταλανούς που θα εξεταστούν είναι συγγενείς με τον Κολόμβο, έχει στόχο να διευκρινίσει την αμφισβητούμενη καταγωγή του εξερευνητή που ανακάλυψε την Αμερική το 1492. Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι γεννήθηκε στη Γένοβα το 1451, όμως άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν ο Καταλανός Κριστοφόλ Κολόμ, ο οποίος «ρετουσάρισε» το παρελθόν του για να αποκρύψει τη δράση του ως πειρατή και συνωμότη κατά του βασιλιά.

Περίπου 120 Καταλανοί θα δώσουν δείγματα σιέλου αυτή την εβδομάδα σε μία ομάδα γενετιστών υπό τον Χοσέ Αντόνιο Λορέντε Ακόστα, επικεφαλής του εργαστηρίου γενετικής ταυτοποίησης του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Παρόμοιες εξετάσεις θα γίνουν σε άλλους 180 με το όνομα Κολόμ στη Μαγιόρκα και τη Βαλένθια. Οι ερευνητές θα συγκρίνουν τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων με DNA από τον εκτός γάμου γιο του Κολόμβου Χερνάντο, που ο τάφος του βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης. Ο πρώτος ιστορικός που ισχυρίστηκε ότι ο Κολόμβος ήταν Καταλανός, ήταν ο Περουβιανός Λουίς Ουλόα Σισνέρος, ο οποίος δημοσίευσε τη θεωρία του το 1927 στο Παρίσι. Γλωσσολόγοι υποστήριξαν την ιδέα του, λέγοντας ότι ο Κολόμβος χρησιμοποιούσε στα γραπτά του την καταλανική γλώσσα - ή κάτι παρόμοιο - και όχι την ιταλική την καστιλιάνικη. Μέχρι τον Μάιο, που συμπληρώνονται 500 χρόνια από τον θάνατό του, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα τα έχουν καταφέρει να εξακριβώσουν την εθνικότητά του.

Ρεπορτάζ: Ρούσσος Βρανάς

ΤΑ ΝΕΑ , 16/01/2006




επιστροφή