Τευχος 7




Εναλλακτικές παραγωγές σχεδιάζει η ΕΒΖ σαν ασπίδα στην κρίση




Ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο και η εκπόνηση μελετών για την ανάπτυξη εναλλακτικών παραγωγών βιοαιθανόλης, ραφιναρίας και βιοντίζελ είναι οι πρώτες κινήσεις αντιμετώπισης της ιδιαίτερα δύσκολης θέσης που εισέρχεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κατόπιν των αλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης, που επέβαλε η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) και γνωστοποίησε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Κοσκινάς, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την επιλογή τακτικής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. για τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Κοσκινάς διευκρίνισε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκος, επέλεξε να καταψηφίσει την απόφαση, ενώ ο ίδιος μετά τη διάλυση του blocking minority, θα επέλεγε την τακτική της διαπραγμάτευσης γιατί, όπως είπε, "από τα 10 αιτήματα - προτάσεις θα κέρδιζε, έστω δύο ή τρία". Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι διαφορετικά τα κριτήρια των επιλογών ενός πολιτικού από τα κριτήρια του προέδρου μιας εταιρείας. Πάντως, παρά το δυσμενές κλίμα που επικρατεί, η γενική συνέλευση αποφάσισε να διανείμει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση από 1-7-2004 έως 30-6-2005, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται στις 12 Δεκεμβρίου.

Δύσκολη πορεία
Ο κ. Κοσκινάς χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη την πορεία της ΕΒΖ, γι' αυτό ανατέθηκε στις διευθύνσεις και των 5 εργοστασίων (Λάρισα, Σέρρες, Πλατύ Ημαθίας, Ξάνθη, Ορεστιάδα) μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα να αποφανθούν για το αν μπορούν οι μονάδες, οι παραγωγοί τεύτλων και οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις νέες τιμές, τη μείωση του βιομηχανικού κόστους που επιβάλλει η ΚΟΑ για τη ζάχαρη και να υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις τους για μια βιώσιμη εξέλιξη. Σήμερα η τιμή παρέμβασης είναι 631,9 ευρώ ανά τόνο ζάχαρης και σε τέσσερα χρόνια θα πρέπει να μειωθεί κατά 36% και να φθάσει σε 404 ευρώ/ τόνο ζάχαρης.
Οι προτάσεις θα υποβληθούν από τη διοίκηση της ΕΒΖ εντός των γιορτών των Χριστουγέννων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο μεγαλομέτοχο, την ΑΤΕ, προκειμένου να αποφασίσουν ποια εργοστάσια μπορούν να ανταποκριθούν, ποια όχι και αν οι παραγωγοί δέχονται να καλλιεργήσουν τα απαιτούμενα τεύτλα με τις νέες τιμές. Η ΑΤΕ δια του εκπροσώπου της, διευθυντή θυγατρικών εταιρειών της Τράπεζας, Νίκο Κέζο, εξέφρασε τη στήριξή της στη διοίκηση της ΕΒΖ για να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε σε τέσσερα χρόνια η βιομηχανία να λειτουργεί κερδοφόρα. Τα εναλλακτικά προϊόντα
Επίσης μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2006 θα έχουν παραδοθεί οι μελέτες για την παραγωγή εναλλακτικών προϊόντων βιοαιθανόλης, ραφινερίας και βιοντίζελ, οπότε η τελική απόφαση θα μετατεθεί για λίγο αργότερα από το μεγαλομέτοχο και το υπουργείο, αφού βέβαια η διοίκηση υποβάλει μια βιώσιμη πρόταση. Πάντως κάποιες πρώτες προτάσεις από το τριετές master plan που εκπονεί η Deloitte θα έχει η διοίκηση της ΕΒΖ στα μέσα του μηνός. Ο κ. Κοσκινάς απέφυγε να πάρει θέση για το αν πρέπει να κλείσουν κάποια από τα πέντε εργοστάσια και ποια πιθανόν να είναι αυτά. Άφησε να εννοηθεί ότι πιθανόν για ένα ή δύο χρόνια αν εξασφαλιστεί η πρώτη ύλη να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα ή να ανασταλεί η λειτουργία ενός και να μεταφερθεί η ποσόστωσή του σε άλλο, καθώς διατήρησε το δικαίωμα αυτό η ΕΒΖ στη νέα συμφωνία. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά επομένως και οι αποφάσεις δύσκολες, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΒΖ. Τα μέτρα
Στα μέτρα που προβλέπεται να λάβει η διοίκηση της εταιρείας είναι η εθελουσία έξοδος των εργαζομένων, περικοπές επιδομάτων και άλλα, ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι αριθμούν 886 άτομα και υπεράριθμοι θεωρούνται 200-250 άτομα περίπου.
Να σημειωθεί ότι η τιμή παρέμβασης, που είναι σήμερα 631,9, στη νέα συμφωνία για το 2006 πρέπει να είναι 505,5 ευρώ ανά τόνο ζάχαρης, 458,1 ευρώ ανά τόνο το 2007 - 2008, 410,7 ευρώ ανά τόνο το 2008 - 2009 και 404 ευρώ το 2009 - 2010. Η μείωση της τιμής θα είναι 20% το 2006, 7,5 το δεύτερο χρόνο, 7,5% τον τρίτο χρόνο και 1% το τέταρτο χρόνο, καθώς τετραετής θα είναι η περίοδος προσαρμογής.
Για τη διαχειριστική περίοδο 2005-2006 η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 300.000 τόνους, έναντι 259.000 της προηγούμενης χρονιάς.
Επίσης, αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει ο όγκος των πωλήσεων μετά τις προσπάθειες που άρχισαν να αποδίδουν για την υλοποίηση εξαγωγών προς Μ.Ανατολή και Βαλκάνια.
Κατά την τρέχουσα χρήση 1.7.2004 - 30.6.2005 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε κατά 15,79%, ενώ αντίθετα τα συνολικά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 62,65%. Σε επίπεδο ομίλου, σύμφωνα με τον κ. Κοσκινά, ο τζίρος ήταν στα περυσινά επίπεδα, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα έφτασαν στα 10,6 εκ. ευρώ, έναντι ζημίας 3.076 εκατ. στην προηγούμενη χρήση.

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ, 10/12/2005




επιστροφή