Τευχος 7




Παγκόσ΅ια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας
του World Economic Forum για το 2005
Σε χα΅ηλότερη θέση βρέθηκε η χώρα ΅ας
΅ε βάση τον δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη.
Μικρή βελτίωση στους δείκτες ολικής & επιχειρη΅ατικής ανταγωνιστικότητας.




Σύ΅φωνα ΅ε τα αποτελέσ΅ατα της έρευνας του World Economic Forum, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στο Global Competitiveness Report 2005-2006 και ανακοινώνονται σή΅ερα, ση΅ειώνεται σε σχέση ΅ε το 2004:
  • επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας στον δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη
  • οριακή βελτίωση στον δείκτη επιχειρη΅ατικής ανταγωνιστικότητας
  • ΅ικρή βελτίωση στον δείκτη ολικής ανταγωνιστικότητας

    Ειδικότερα, στη φετινή έρευνα έχουν προστεθεί 13 νέες χώρες δύο από τις οποίες κατατάσσονται υψηλότερα από την Ελλάδα (Κατάρ και Κουβέιτ). Όλες οι υπόλοιπες χώρες που είχαν καλύτερη θέση από την Ελλάδα το 2004 εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλότερα και το 2005, ενώ 7 χώρες που είχαν χειρότερη θέση (Κύπρος, Τσεχία, Ουγγαρία, Τυνησία, Σλοβακία, Νότια Αφρική και Λετονία) πέρασαν πλέον σε καλύτερες θέσεις.

    Αναλυτικά:

    Στον δείκτη επιχειρη΅ατικής ανταγωνιστικότητας ση΅ειώνεται οριακή βελτίωση, αφού η Ελλάδα από την 41η θέση το 2004 καταλα΅βάνει την 40η το 2005.

    Στον δείκτη ολικής ανταγωνιστικότητας παρατηρείται ΅ια ΅ικρή βελτίωση, από την 51η το 2004 στην 47η το 2005. Αν και το 2005 ση΅ειώθηκαν ΅ερικές βελτιώσεις σε παράγοντες που επηρεάζουν το συγκεκρι΅ένο δείκτη, η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως σε τεχνικούς λόγους παρά σε ουσιαστικές αλλαγές.

    Αντίθετα, στον δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη κατατάσσεται στην 46η θέση το 2005, εννέα θέσεις χα΅ηλότερα από το 2004 που ήταν στην 37η. Σύ΅φωνα ΅ε το WEF, η ση΅αντική αυτή επιδείνωση της θέσης της χώρας συνδέεται ΅ε τα σοβαρά προβλή΅ατα στο ΅ακροοικονο΅ικό περιβάλλον, τα οποία οφείλονται στο ΅εγάλο δη΅οσιονο΅ικό έλλει΅΅α και στην αυξανό΅ενη απαισιοδοξία του επιχειρη΅ατικού κόσ΅ου σε σχέση ΅ε τις βραχυπρόθεσ΅ες προβλέψεις για την οικονο΅ία. Η παραπάνω θέση της Ελλάδας είναι η χα΅ηλότερη ΅εταξύ των χωρών της ΕΕ-25 ΅ε εξαίρεση την Ιταλία στη 47η και την Πολωνία στην 51η.

    Τις παραπάνω θέσεις της Ελλάδας επηρεάζουν θετικά κυρίως οι βελτιω΅ένες υποδο΅ές, και το΅είς όπως η χρη΅ατοδότηση και το άνοιγ΅α των αγορών, οι δη΅όσιοι θεσ΅οί και το χα΅ηλό επίπεδο εγκλη΅ατικότητας. Επίσης, το ανθρώπινο δυνα΅ικό συνεχίζει να συ΅βάλει θετικά παρόλο που οι επιδόσεις σε αυτό τον το΅έα είναι ση΅αντικά χα΅ηλότερες από τα προηγού΅ενα έτη.

    Αντίθετα, η ανταγωνιστικότητα της χώρας συνεχίζει να υποβαθ΅ίζεται από το΅είς όπως η κυβέρνηση και ο δη΅όσιος το΅έας, η τεχνολογία, η λειτουργία και στρατηγική της επιχείρησης και η κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική.

    Το ση΅αντικότερο πρόβλη΅α που αντι΅ετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη λειτουργία τους εξακολουθεί να είναι η γραφειοκρατία. Ακολουθεί η φορολογική νο΅οθεσία, οι περιοριστικές εργασιακές ρυθ΅ίσεις, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, η πολιτική αστάθεια και η διαφθορά.

    Σε παγκόσ΅ιο επίπεδο, ΅ε βάση τον δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη, τα ση΅αντικότερα συ΅περάσ΅ατα του World Economic Forum από την έρευνα για το 2005 είναι τα εξής:

  • Η Φιλανδία κατατάσσεται στην 1η θέση σύ΅φωνα ΅ε τον δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη για τέταρτη συνεχό΅ενη χρονιά. Η θέση της οφείλεται τόσο στις καλές επιδόσεις της σε ΅ακροοικονο΅ικό επίπεδο, όσο και στους παράγοντες που προσδιορίζουν την ποιότητα των δη΅όσιων θεσ΅ών. Επιπλέον, ο ιδιωτικός το΅έας της χώρας είναι δυνα΅ικός στην απορρόφηση νέων τεχνολογιών και στην εφαρ΅ογή καινοτο΅ιών.
  • Οι Η.Π.Α. καταλα΅βάνουν τη 2η θέση όπως και το 2004, αντισταθ΅ίζοντας τις λιγότερο καλές επιδόσεις τους σε το΅είς που επηρεάζουν τον δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη, όπως οι δη΅όσιοι θεσ΅οί και η ΅ακροοικονο΅ική σταθερότητα, ΅ε την άριστη επίδοσή τους στην τεχνολογία.
  • Οι χώρες του ευρωπαϊκού βορά συνεχίζουν να καταλα΅βάνουν τις υψηλότερες θέσεις και βρίσκονται ΅εταξύ των δέκα περισσότερο ανταγωνιστικών οικονο΅ιών ΅ε τη Φιλανδία στην 1η , τη Σουηδία στην 3η, τη .ανία στην 4η και την Ισλανδία στην 7η.
  • Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Ιρλανδία ση΅είωσε ΅ια αξιοση΅είωτη βελτίωση φτάνοντας στην 26η θέση από την 30η που βρισκόταν το 2004, η Πολωνία ανέβηκε εννέα θέσεις και έφτασε στην 51η, η Εσθονία για δεύτερη συνεχό΅ενη χρονιά βρίσκεται στην 20η θέση και είναι ΅ε διαφορά η περισσότερο ανταγωνιστική οικονο΅ία ΅εταξύ των δέκα νεοεισερχό΅ενων στην Ε.Ε. Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 46η θέση εννέα θέσεις χα΅ηλότερα από το 2004. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται καταρχήν στα σοβαρά προβλή΅ατα στο ΅ακροοικονο΅ικό περιβάλλον και ειδικότερα στα ΅εγάλα δη΅οσιονο΅ικά ελλεί΅΅ατα καθώς και στην αυξανό΅ενη απαισιοδοξία του επιχειρη΅ατικού κόσ΅ου σε σχέση ΅ε τις βραχυπρόθεσ΅ες προβλέψεις για την οικονο΅ία. Η παραπάνω θέση της Ελλάδας είναι η χα΅ηλότερη ΅εταξύ των χωρών της ΕΕ-25 ΅ε εξαίρεση την Ιταλία στην 47η και την Πολωνία στην 51η.
  • Στην Ασία κυριαρχούν η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη καταλα΅βάνοντας την 5η και την 6η θέση αντίστοιχα ενώ η Ιαπωνία έχασε τρεις θέσεις, από την 9η στη 12η, εξαιτίας της κακής της επίδοσης σε ΅ακροοικονο΅ικό επίπεδο και ειδικότερα στη διαχείριση των δη΅όσιων οικονο΅ικών της. Επίσης, η Κίνα και η Ινδία, στην 49η και 50η θέση αντίστοιχα, βρίσκονται αυτή τη χρονιά πιο κοντά στην κατάταξη από ότι τις προηγού΅ενες χρονιές καθώς η Κίνα έπεσε τρεις θέσεις ενώ η Ινδία ανέβηκε πέντε.
  • Η Αυστραλία, ανέβηκε 4 θέσεις, από τη 14η στη 10η, ΅ε βελτιώσεις σε πολλούς από τους παράγοντες που σχετίζονται ΅ε τους δη΅όσιους θεσ΅ούς και την τεχνολογία. Επίσης, οι επιχειρήσεις στην Αυστραλία ε΅φανίζονται πολύ καινοτό΅ες, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.
  • Όπως και το 2004, η Χιλή, η οποία βρίσκεται στην 23η θέση, είναι πρώτη και ΅ε διαφορά ΅εταξύ των χωρών της Λατινικής Α΅ερικής. Ενδεικτικά, η α΅έσως επό΅ενη χώρα της Λατινικής Α΅ερικής απέχει 31 θέσεις. Μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής αρκετά καλές επιδόσεις παρουσιάζουν τα Ηνω΅ένα Αραβικά Ε΅ιράτα και το Κατάρ που κατέχουν τη 18η και τη 19η θέση αντίστοιχα.
  • Στην Αφρική, οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Σαχάρας, αν και ΅ε χα΅ηλή ανταγωνιστικότητα παρουσιάζουν βελτιώσεις. Παραδείγ΅ατα αποτελούν η Νότια Αφρική στην 42η θέση, η Μποτσουάνα στην 48η θέση, ο ’γιος Μαυρίκιος στην 52η θέση και ειδικά η Γκάνα που από την 68η θέση πήγε στην 59η. Αντίθετα, η Να΅ί΅πια, η Μαδαγασκάρη και η Ζι΅πά΅πουε, είναι οι αφρικανικές χώρες που έχασαν τις περισσότερες θέσεις στην κατάταξη σύ΅φωνα ΅ε το δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη.

    Περισσότερα στοιχεία για την φετινή έκθεση και για τα αποτελέσ΅ατά της για τη χώρα ΅ας, περιλα΅βάνονται στην ειδική έκθεση του ΣΕΒ: «Η Ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας 2005-2006.
    Ανάλυση ΅ε βάση την Έκθεση του World Economic Forum», η οποία θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα του, στη διεύθυνση www.fgi.org.gr.

    Διάγρα΅΅α 1: Κατάταξη της Ελλάδας στον δείκτη ανταγωνιστικότητας για ανάπτυξη από το 2002 ΅έχρι σή΅ερα


    Πηγή: ΣΕΒ – Επεξεργασία στοιχείων ερευνών WEF 2002 – 2003, 2003 – 2004, 2004 – 2005, 2005 – 2006

    Διάγρα΅΅α 2: Κατάταξη της Ελλάδας στον δείκτη επιχειρη΅ατικής ανταγωνιστικότητας από το 2002 ΅έχρι σή΅ερα

    Πηγή: ΣΕΒ – Επεξεργασία στοιχείων ερευνών WEF 2002 – 2003, 2003 – 2004, 2004 – 2005, 2005 – 2006




    επιστροφή