Τευχος 5




AΠΟΣTΟΛΟΣ ΓEPAΣΟYΛHΣ

«Ψαχτήρια», οι υπερδυνάμεις του μέλλοντος
Ο Έλληνας που επινόησε την τέταρτη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ κι έχει βαλθεί να ξεπεράσει το Google μιλάει στα «NEA» για το όραμά του και τις «λεωφόρους της γνώσης, τις υπερδυνάμεις του μέλλοντος»
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

«Ο κόσμος δεν είναι μόνο μια άποψη, είναι πολλαπλές απόψεις και πολλαπλές ερωτήσεις. Οι μηχανές αναζήτησης είναι οι λεωφόροι της γνώσης και θα γίνουν οι υπερδυνάμεις της πληροφορίας», λέει στα «NEA» ο Απόστολος Γερασούλης


«H μαγική φόρμουλα για την τέλεια μηχανή αναζήτησης ("ψαχτήρι" στην κοινή γλώσσα) είναι σαν τέχνη. Ένας σεφ δεν είναι καλός απλώς επειδή ακολουθεί μια συνταγή. Το θέμα είναι τι κάνει με τη συνταγή. Ό,τι ισχύει για τον καλό σεφ, ισχύει και για τις εταιρείες που δίνουν πολλά χρήματα για την ανάπτυξη της τέλειας μηχανής αναζήτησης, αλλά δεν μπορούν να βρουν τους σωστούς καλλιτέχνες για να ετοιμάσουν το ιδιαίτερο "φαγητό". Ο κόσμος θα προτιμήσει ένα καλό εστιατόριο για να δοκιμάσει το καλύτερο φαγητό απ' τον καλύτερο σεφ».

Οι δέκα εκατομμύρια φράσεις που εισάγονται καθημερινά προς αναζήτηση στο Ask Jeeves, την τέταρτη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ, δείχνουν πως οι χρήστες μάλλον εκτιμούν το καλό «φαγητό», αλλά και τον «μάστερ σεφ» που επινόησε τη μηχανή, τον Απόστολο Γερασούλη, αντιπρόεδρο τεχνολογίας αναζήτησης της Ask Jeeves Inc, καθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Ράτζερς.

H μηχανή αναζήτησης που επινόησε, η Teoma, αγοράστηκε το 2001 από την Ask Jeeves έναντι 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων κι ενώ ο Γερασούλης βρισκόταν σε απόγνωση! «Ξεμείναμε από χρήματα κι από ελπίδα και είπαμε ότι δύο ήταν οι επιλογές: ή να πεθάνουμε ή να προχωρήσουμε. Έτσι, λανσάραμε το πρόγραμμα και αρχίσαμε να λαμβάνουμε προσφορές σχεδόν από τους πάντες!», θυμάται σήμερα ο Απόστολος Γερασούλης.

Το 2001 υπήρχαν περίπου 3.600 μηχανές αναζήτησης στην ιντερνετική αγορά, αλλά η Teoma, όπως δηλώνει και το όνομά της, που σημαίνει «ειδικός» στα κελτικά, ήταν διαφορετική και οι απαντήσεις που προσφέρει σήμερα έχουν φθάσει την ακρίβεια του Google. «Βασίστηκα σε μια διαφορετική ιδέα, ώστε η αναζήτηση να είναι πιο συγκεκριμένη και η μηχανή αναζήτησης να καταλαβαίνει τον χρήστη», εξηγεί ο μαθηματικός που προσπαθεί να φτάσει τον γίγαντα Google, με βάση μια διαφορετική φιλοσοφία από τον Γολιάθ του Διαδικτύου. «Το Google βασίζεται σε άλλη μέθοδο, στην οποία ρωτάς όλο τον πληθυσμό για την πληροφορία που θέλεις. Π.χ. για το ποιος είναι ο καλύτερος γιατρός. Με την Teoma, ρωτάς τους ίδιους τους γιατρούς ποιος είναι ο καλύτερος, δηλαδή ρωτάς μόνο τους ειδικούς», επισημαίνει.

H φιλοσοφία μιας τέτοιας μηχανής αναζήτησης είχε μείνει στη θεωρία πριν από τον Γερασούλη που κατάφερε να την εφαρμόσει στην πράξη. «Είναι ικανοποιητική για τον χρήστη, γιατί παίρνει διαφορετικές ''μορφές'' για διαφορετικούς ανθρώπους». Για του λόγου το αληθές, προσφέρει ένα παράδειγμα: «Αν είσαι στην Αγγλία και βάλεις στη μηχανή αναζήτησης το όνομα Rangers, θα σου βγάλει την αγγλική ομάδα. Αν είσαι στο Τέξας, θα σου βγάλει τους Rangers του Τέξας που είναι ομάδα μπέιζμπολ κι αν είσαι στη Νέα Υόρκη, τους Rangers της Νέας Υόρκης. Αν είσαι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα σου βγάλει τους power rangers. Πρέπει να καταλαβαίνεις τι θέλει ο χρήστης και να μπορείς να προσφέρεις ένα εστιασμένο αποτέλεσμα που όντως απαντά στην ερώτηση».

Ο Απόστολος Γερασούλης είναι ένας οραματιστής που επιθυμεί να προσφέρει μια εναλλακτική οπτική. Διότι, όπως λέει, «ο κόσμος δεν είναι μόνο μια άποψη, είναι πολλαπλές απόψεις και πολλαπλές ερωτήσεις. H ηλεκτρονική αναζήτηση είναι σαν το φαγητό - το μεξικάνικο, το ελληνικό και πάει λέγοντας. Το θέμα είναι η γεύση κι εμείς θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή γεύση στον κόσμο».

«Σημασία έχει το ταξίδι»

Κι αν το Ask Jeeves δεν καταφέρει να ξεπεράσει το Google;
H τέταρτη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ, Ask Jeeves (εδώ ο μπάτλερ από το λογότυπό της), αγόρασε το 2001 την τεχνολογία Teoma του Απόστολου Γερασούλη έναντι 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων


«Σημασία έχει το ταξίδι και όχι αν θα κερδίσεις ή θα χάσεις. Το ταξίδι συνεχίζεται κι αυτή είναι η ομορφιά του ονείρου. Είναι το κατόρθωμα που μας κάνει να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Αυτό που έμαθα από μικρός είναι η ψυχή και το πόσο σημαντικό είναι να μην εγκαταλείπεις παρά τις δυσκολίες, να είσαι δυνατός. Αυτή η δύναμη που μου έδωσε η ελληνική κουλτούρα μου με έκανε να μπορώ να συνεχίσω. Προσπαθώ να έχω επίδραση στην κοινωνία και μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση να βλέπω ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά που έχω δημιουργήσει με θετικό τρόπο», απαντά ο Απόστολος Γερασούλης.

Δεν είναι πολύ ρομαντική αυτή η αντίληψη για έναν επιχειρηματία;

«Μα, αυτό το κράμα είναι που με κάνει να βρίσκομαι εδώ και άλλωστε ο κόσμος μας είναι περίπλοκος. Ο ήρωάς μου είναι ο συνιδρυτής της Apple, o Στιβ Τζομπς. Εισήγαγε ένα αντισυμβατικό επιχειρηματικό μοντέλο και μπορεί να καινοτομεί σε πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν. Ο Τζομπς δημιούργησε εκπληκτικά προϊόντα, γιατί κατάφερε να συνδυάσει τον ρομαντισμό με τις επιχειρήσεις και την τέχνη. Γι' αυτό μη μου λέτε ότι είμαι ρομαντικός. Σας διαβεβαιώνω πως είμαι και καλός επιχειρηματίας».

Από τον Ντοστογιέφσκι στα Μαθηματικά

Ο Απόστολος Γερασούλης είναι η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου. Γεννήθηκε στον Γοργοπόταμο Κόνιτσας και στα έξι του μετακόμισε στα Γιάννινα. Στο σχολείο δεν ήταν πολύ καλός μαθητής. Όλα άλλαξαν στην Δ' Γυμνασίου, όταν γνώρισε έναν φίλο του, ο αδερφός του οποίου είχε τυφλωθεί από μια χειροβομβίδα στον πόλεμο και δεν μπορούσε να διαβάσει. «Πήγαινα στο σπίτι του για να του διαβάζω βιβλία, κυρίως Ρώσους συγγραφείς. Στην αρχή δεν καταλάβαινα τίποτα, αλλά μετά άρχισα να καταλαβαίνω. Μου άρεσε πολύ ο Ντοστογιέφσκι και άρχισα να διαβάζω συστηματικά. Τότε άρχισαν να μου αρέσουν τα Μαθηματικά. Μπορούσα να τα πάρω και να τα αλλάξω, να δω όλες τις μορφές τους», λέει. H συνέχεια ήταν εντυπωσιακή. Εισήχθη και αποφοίτησε από τους πρώτους από το Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ. «H Ελλάδα ήταν όμορφη, αλλά πολύ μικρή για ένα ανέφικτο όνειρο. Έτσι, βγήκα κι εγώ σαν τον Οδυσσέα για να γυρίσω τον κόσμο». Όσο για το πέρασμα από τον κόσμο των Μαθηματικών σ' αυτόν του Διαδικτύου, «τα Μαθηματικά σε μαθαίνουν να σκέφτεσαι. Σου δίνουν τη λογική να μπορείς να βλέπεις διαφορετικά πράγματα και να τα συνδέεις όμορφα μεταξύ τους», λέει.

ΤΑ ΝΕΑ , 26/10/2005




επιστροφή