Τευχος 5




H φέτα κέρδισε τον πόλεμο





Οριστικά στην Ελλάδα ανήκει πλέον η ονομασία «φέτα». Την απόφαση αυτή πήρε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο καταχώρισε την ονομασία «φέτα» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) έπειτα από 13 χρόνια δικαστικής διαμάχης με άλλες χώρες της E.E. που διεκδικούσαν το δικαίωμα παραγωγής του εθνικού μας τυριού.


Στην απόφαση προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έπειτα από την εκδίκαση των προσφυγών που είχαν κάνει η Γερμανία και η Δανία, οι οποίες με την υποστήριξη της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν ζητήσει την ακύρωση της καταχώρισης της «φέτας» ως ΠΟΠ υπέρ της Ελλάδας.
Από αγελαδινό


Από αγελαδινό
H Γαλλία, η Δανία και η Γερμανία παρασκευάζουν εδώ και πολλά χρόνια μεγάλες ποσότητες άσπρου τυριού με αγελαδινό γάλα και μάχονται για να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την ονομασία «φέτα». Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, οι χώρες αυτές δεν στοιχειοθέτησαν τη θέση τους ότι η γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε κρίνει ότι ο όρος «φέτα» δεν αποτελεί κοινή ονομασία, είναι εσφαλμένη.

Το σκεπτικό
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η ονομασία «φέτα» προστατεύεται σε κοινοτικό επίπεδο και μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το τυρί που προέρχεται από την Ελλάδα. Ειδικότερα, η ονομασία «φέτα» δεν έχει καταστεί κοινή ονομασία ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου και, επομένως, δεν αποτελεί ονομασία γένους. Το Δικαστήριο διαπιστώνει επίσης ότι λευκά τυριά άλμης παρασκευάζονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όμως, τα τυριά αυτά είναι γνωστά στις χώρες αυτές με άλλες ονομασίες και όχι με την ονομασία «φέτα».

Το ιστορικό
Το 2002 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταχωρίσει την ονομασία «φέτα» ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για το λευκό τυρί άλμης από την Ελλάδα. H ονομασία είχε καταχωρισθεί για πρώτη φορά το 1996 με αίτηση της Ελλάδας. Ωστόσο, το Δικαστήριο κατόπιν προσφυγής της Δανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ακύρωσε την καταχώριση αυτή το 1999 με την αιτιολογία ότι η Επιτροπή δεν είχε λάβει υπόψη της το γεγονός ότι η ονομασία αυτή χρησιμοποιείτο προ πολλού σε ορισμένα κράτη-μέλη πλην της Ελλάδας.
H απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών τυροκομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή φέτας. Τα τελευταία χρόνια όλες οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας (ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, ΜΕΒΓΑΛ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΔΩΔΩΝΗ, ΤΥΡΑΣ) έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την παραγωγή τυποποιημένων προϊόντων φέτας που θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικά στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ της Ευρώπης.
Επίσης, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου παίρνουν ανάσα οι μικρές, συνεταιριστικές ή οικογενειακές τυροκομικές επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν έντονο ανταγωνισμό από λευκά τυριά εντός και εκτός της χώρας, που χρησιμοποιώντας την επωνυμία φέτα «έκλεβαν» μερίδια αγοράς από την ντόπια παραγωγή.
Στον συγκεκριμένο κλάδο αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις το επόμενο διάστημα, με αιχμή την παραγωγή φέτας που θα αποτελέσει το «δυνατό» εξαγωγικό χαρτί της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας.

ΤΑ ΝΕΑ , 26/10/2005




επιστροφή