Τεύχος 49


Μπόνους για πράσινο ρεύμα

Αυξάνεται 20% η τιμή αγοράς της κιλοβατώρας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης


Με μπόνους 20% πάνω στις σημερινές τιμές της πωλούμενης κιλοβατώρας θα επιδοτούνται στο εξής οι νέες επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και αυτό καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο υπό κατάρτιση νέος Αναπτυξιακός Νόμος δεν θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για το σκέλος της κατασκευής, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.


Αυτό το ποσοστό της προσαύξησης θα αφορά τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται σε στέγες σπιτιών και κτιρίων, τα ηλιακά συστήματα, τα υδροηλεκτρικά και τα γεωθερμικά έργα. Για έργα παραγωγής βιομάζας και βιοαερίου από εκμετάλλευση απορριμμάτων, η προσαύξηση ορίζεται σε 15%, ενώ για έργα ΑΠΕ κάθε τύπου σε μη διασυνδεδεμένα νησιά των οποίων η παραγόμενη ενέργεια μεταφέρεται με υποβρύχιο καλώδιο στο ηπειρωτικό δίκτυο, η προσαύξηση είναι 25%.

Το κίνητρο αυτό αναμένεται να συμβάλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων και αποτελεί μία από τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ», το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Δεδομένου μάλιστα ότι οι θέσειςφιλέτα με υψηλό αιολικό δυναμικό έχουν εξαντληθεί και ότι εφεξής ο μεγάλος όγκος νέων επενδύσεων θα γίνει σε σημεία με μεσαίο ή χαμηλό δυναμικό, κρίθηκε απαραίτητο να προσαυξηθεί η επιδοτούμενη τιμή πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο για να είναι βιώσιμα αυτά τα έργα.

Απαλλαγή από το τέλος ΑΠΕ
Με άλλη ρύθμιση απαλλάσσονται από την καταβολή του ειδικού τέλους ΑΠΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τα νοικοκυριά και όσοι εγκαθιστούν πράσινα συστήματα και φωτοβολταϊκά στις στέγες σπιτιών και κτιρίων. Επίσης μέρος της εισφοράς ΕΡΤ, που επίσης εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ, θα χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και το ίδιο θα ισχύσει για τα έσοδα από τις δημοπρατήσεις αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίου από μεγάλες βιομηχανίες. Προφανώς, με τις ρυθμίσεις αυτές η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη επιχειρεί να βρει πόρους προκειμένου να μην αναγκαστεί η Πολιτεία να προβεί σε μεγάλες αυξήσεις του τέλους ΑΠΕ (καθώς η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί τον 15πλασιασμό του, εξέλιξη που θα επιβάρυνε επιπλέον τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς).

Παραλίες, Άγιο Όρος
Παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας, συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου και πυθμένα για την εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στο χερσαίο τμήμα της χώρας, σε νησιά ή βραχονησίδες. Στις εργασίες αυτές περιλαμβάνεται επίσης η τοποθέτηση υποσταθμών καθώς και η κατασκευή κάθε έργου που κρίνεται αναγκαίο για τη σύνδεση σταθμού ΑΠΕ με το δίκτυο. Για τη Χερσόνησο του Αθω, επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων έργων από παραγωγούς αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ιερών μονών, εφόσον παρέχεται έγκριση μελέτης και έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.). Παράλληλα μειώνονται, όπως έχει γίνει εδώ και καιρό γνωστό, οι χρόνοι αδειοδότησης για τέτοιες επενδύσεις με μέγιστο όριο τους 30 μήνες (σήμερα φτάνει και τα 5 χρόνια), ενώ προβλέπεται επιστροφή ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου τζίρου έργου ΑΠΕ στους κατοίκους του δήμου όπου είναι εγκατεστημένο, μέσω συμψηφισμού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Συμβιβασμός» για τα θαλάσσια πάρκα
ΣΤΟ ΘΕΜΑ της προκήρυξης δημόσιων διαγωνισμών για την ανάπτυξη των πρώτων θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, προκειμένου να καθησυχαστεί η ανησυχία των εκπροσώπων των εταιρειών που έχουν υποβάλει αιτήσεις για τέτοια έργα στη ΡΑΕ, συμπεριελήφθη ειδική μεταβατική διάταξη. Εφόσον προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ίδια ακριβώς θέση για την οποία ιδιώτης επενδυτής είχε ζητήσει άδεια, και υπό την προϋπόθεση ότι ο φάκελός του εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ, ο συμμετέχων στον διαγωνισμό θα πριμοδοτείται με ένα είδος μπόνους, το οποίο ωστόσο δεν διευκρινίζεται. Τα σχέδια πάντως που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στη ΡΑΕ είναι γύρω στα δέκα. Πρόκειται για τρία σχέδια της ΤΕΡΝΑ σε Μαραθώνα, Θρακικό Πέλαγος και Λήμνο, ένα της ΚΥΩΝ στον Ευβοϊκό Κόλπο, ένα του ομίλου Κοπελούζου ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, ένα της Τεχνοδομικής στην Κέρκυρα, ένα στα Δωδεκάνησα κ.ά.

170 καταστήματα από ανταγωνιστή της ΔΕΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 170 καταστημάτων πανελλαδικά μέσω των οποίων θα προωθεί συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, αποκτά η αυστριακή ενεργειακή εταιρεία Verbund, ο βασικότερος ανταγωνιστής της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για την πιο επιθετική κίνηση εναλλακτικού παρόχου ενέργειας που έχει γίνει μέχρι σήμερα, καθώς η αυστριακή εταιρεία δημιουργεί σημεία πώλησης των προγραμμάτων της- που σημειωτέον παρέχονται με εκπτώσεις 10%-15% έναντι της ΔΕΗ - σε επιχειρήσεις που διαθέτουν δίκτυο καταστημάτων με είδη ηλεκτρολογικού υλικού ή προσφέρουν λύσεις σε σχετικά θέματα.

ΤΑ ΝΕΑ, 23 Απριλίου 2010


επιστροφή