Τεύχος 49


Το κίνημα «Φτιάξ΄ το μόνος σου»

Ολοένα και περισσότεροι νέοι πολεμούν την κρίση και το στρες μαστορεύοντας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ


Αν ρωτούσε κανείς πριν από λίγα χρόνια την Αλισον Τέιλορ ποιο είναι γι΄ αυτήν το ιδανικό δώρο, θα απαντούσε «μια δωροεπιταγή για spa» ή «ένα ακριβό κόσμημα». Τώρα πια ζητάει από τους δικούς της εργαλεία. Από σφυριά και κατσαβίδια μέχρι πριόνια και τρυπάνια. Όχι, δεν αντιμετωπίζει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα. Ισα ίσα, νιώθει λιγότερο στρεσαρισμένη από ποτέ. Το έχει αυτό το DΙΥ, πιθανότατα μάλιστα να είναι αυτός ο βασικός λόγος που τείνει να μετατραπεί από χόμπι ανθρώπων «μιας κάποιας ηλικίας» σε παγκόσμιο φαινόμενο.

Το «Φτιάξ΄ το μόνος σου» έχει εκατομμύρια θιασώτες, από νοικοκυρές μέχρι μεγαλοστελέχη εταιρειών- θεωρείται μάλιστα πολύ της μόδας στις ηλικίες 20-35 ετών.

«Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια», εξηγεί στην Καρμέλα Φεράρο των «Financial Τimes» η Αλισον Τέιλορ. «Είχα μόλις εγκατασταθεί σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη με δύο συγκατοίκους. Το πρόβλημα ήταν πως είχαμε μόνο μία πρίζα τηλεφώνου και όταν καλέσαμε την εταιρεία, μας είπαν πως ήθελαν περισσότερα από 300 δολάρια για να εγκαταστήσουν δύο επιπλέον. Μία εβδομάδα αργότερα, είχαμε προβλήματα με τα τηλέφωνα στη δουλειά και με την ευκαιρία ρώτησα τον τεχνικό γιατί ήταν τόσο ακριβά. Μου είπε πως δεν θα έπρεπε να είναι, μου έκανε ένα σύντομο μάθημα για το πώς χωρίζονται τα καλώδια, μου έδωσε καλώδιο και εργαλεία και το βράδυ, 20 λεπτά αφότου είχα επιστρέψει στο σπίτι μου, είχαμε τρεις πρίζες. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι με λίγες γνώσεις μαστορέματος, μπορείς να κάνεις ένα σωρό πράγματα».

Τρόπος ζωής. DΙΥ, λοιπόν. Do Ιt Υourself. Κάν΄ το (ή φτιάξ΄ το) μόνος σου. Προφανώς και δεν είναι καμιά καινούργια λόξα. Υπάρχει, έστω και χωρίς αυτόν τον τίτλο, σχεδόν όσο υπάρχει και ο άνθρωπος. Τη δεκαετία του 1960, όμως, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και το παχύτερο πορτοφόλι το υποβάθμισαν σε χόμπι, σιγά σιγά άρχισε να θεωρείται αποκλειστική ενασχόληση βαριεστημένων συνταξιούχων. Εχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Το DΙΥ έχει πια εκατομμύρια θιασώτες σε ολόκληρο τον κόσμο, από νοικοκυρές μέχρι μεγαλοστελέχη εταιρειών- θεωρείται μάλιστα πολύ της μόδας στις ηλικίες 20-35 ετών.

Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι. Για κάποιους ανθρώπους, το ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση χρημάτων. Για τους περισσότερους, όμως, το κίνητρο είναι, σε πείσμα της ζοφερής οικονομικής κατάστασης, προσωπικό. Πολλοί βρίσκουν τη χειρωνακτική εργασία πολύ αποτελεσματική κατά του στρες. Άλλοι δηλώνουν πως νιώθουν ότι χρειάζονται μια επιστροφή στα «βασικά» εν μέσω όλης αυτής της κυριαρχίας των κομπιούτερ και της τεχνολογίας. Κάποιοι αναζητούν μια δημιουργική διέξοδο από την αισθητική της μαζικής παραγωγής και της πανομοιότυπης εικόνας. Και άλλοι θέλουν απλώς να ζήσουν διαφορετικά τη ζωή τους, μακριά από την κουλτούρα της μάζας και της υπερκατανάλωσης.

Το Διαδίκτυο. «Το DΙΥ», λέει η Φέιθ Λίβαϊν, δημιουργός ενός βιβλίου και ενός DVD για το θέμα, «δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι ένας τρόπος ζωής». Ένας τρόπος ζωής που τροφοδοτείται πλέον από βιβλία και περιοδικά, μαθήματα και εργαστήρια, εργαλεία εύκολα στη χρήση και με χαμηλό κόστος... και κυρίως από το Ιντερνετ. Ποτέ άλλοτε στην Ιστορία δεν ήταν σε θέση τόσο πολλοί άνθρωποι να έχουν άμεσα και δωρεάν πρόσβαση σε τόσες πολλές πληροφορίες, να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συνεργάζονται.

Ο 21ος αιώνας ανήκει στους (δικτυωμένους) ερασιτέχνες



Μέχρι σήμερα, η Αλισον Τέιλορ έχει εγκαταστήσει στο σπίτι της κρυφό φωτισμό και καινούργιο ξύλινο δάπεδο laminate- για να καλέσει υδραυλικό ούτε λόγος, τα κάνει όλα μόνη της. Η Καρμέλα Φεράρο έχει αναδιαμορφώσει τον κήπο της, μετατρέψει ένα μπάνιο σε αναγνωστήριο και την αποθήκη όπου κάποτε υπήρχε μόνο το πλυντήριο, σε μικρό γραφείο. «Ο οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει το οτιδήποτε αρκεί να θέλει να μάθει και να έχει υπομονή», λέει ο 30χρονος Τζέιμς Γκάρτνερ από το Σόμερσετ της Αγγλίας. Ο ίδιος έχει ενώσει δύο δωμάτια του σπιτιού του σε ένα, ενώ εγκατέστησε μόνος του ένα καινούργιο μπάνιο. Ορισμένοι, όπως ο Αντριου Κιν, συγγραφέας του βιβλίου «Η λατρεία του ερασιτέχνη», πιστεύουν πως αυτή η «εξιδανίκευση του ερασιτεχνισμού» υπονομεύει την ποιότητα και την εμπειρογνωμοσύνη. Αντιθέτως, ο Τσάρλι Λίντμπιτερ, συγγραφέας του βιβλίου «Πώς αλλάζουν οι ενθουσιώδεις άνθρωποι την οικονομία και την κοινωνία μας», πιστεύει πως ο 21ος αιώνας ανήκει στους (μορφωμένους και δικτυωμένους) ερασιτέχνες. Ο Τζόναθαν Οξερ, για παράδειγμα, ένας 39χρονος συγγραφέας και ιδιοκτήτης μιας online εταιρείας λογισμικού στη Μελβούρνη της Αυστραλίας: χάρη στον ερασιτεχνικό ενθουσιασμό του, μπορεί σήμερα να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει την πόρτα του σπιτιού του, να ανοίγει και να κλείνει τις κουρτίνες, τα παράθυρα, τα φώτα, τη θέρμανση και όλες τις συσκευές μέσω του λάπτοπ ή του έξυπνου κινητού του- όπου και αν βρίσκεται.

5+1 links για να μην έχετε ανάγκη κανέναν!
wikihow.com
Βρείτε οδηγίες και συμβουλές για το «πώς να» («how-to») κάνετε διάφορα πράγματα. Οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει για κάποιο θέμα, να συμπληρώσει ή να διορθώσει ό,τι θέλει. Το 2009 επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα 177.227.479 άνθρωποι από 241 διαφορετικές χώρες!

DoΙtΥourself.com
Η διαδικτυακή Βίβλος κάθε ερασιτέχνη μάστορα που θέλει λίγη βοήθεια από τους ομοϊδεάτες του. Το forum είναι πολύ δραστήριο και υπάρχουν πολλά βίντεο με οδηγίες.

ΙkeaΗacker.blogspot.com
Δώστε νέα μορφή στα τυποποιημένα έπιπλα της γνωστής σουηδικής αλυσίδας. Δείτε, για παράδειγμα, πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα πελώριο coffee table από έξι ράφια Lack και λίγο κόντρα πλακέ.

Ιcovia.com/design
Έχετε μεγάλα σχέδια για εκείνο το ελεύθερο δωμάτιο στο σπίτι σας;
Αφήστε το χαρτί και το μολύβι και πιάστε αυτό το δωρεάν πρόγραμμα σχεδιασμού δωματίων. Δεν απαιτείται download και είναι εύκολο στη χρήση.

ΒobVila.com
Εδώ θα βρείτε συμπυκνωμένη όλη τη σοφία του Μπομπ Βίλα, ενός φανατικού του DΙΥ από τη Φλόριντα, και θα μάθετε από το πώς να επιδιορθώσετε την τοστιέρα μέχρι το πώς να αντικαταστήσετε ένα παράθυρο.

Ftiaxno.gr
Ένα ελληνικό ιστολόγιο με χρήσιμες συμβουλές για να φτιάξετε μόνοι σας πολλά και διάφορα, από τυρί, γιαούρτι και κρασί μέχρι... παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

TA NEA, 10/4/2010


επιστροφή