Τεύχος 47


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ

Την 25/2/2010 θα ξεκινήσει η διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου για την συμμόρφωση της Ελλάδας στην Σύσταση της Ευρ. Ένωσης για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων το οποίο θα ισχύει από 1/1/2013.
Είμαστε όπως πάντα οι τελευταίοι στην διαμόρφωση του Πλαισίου, μέσω του οποίου όλοι οι Έλληνες Επαγγελματίες οποιουδήποτε επιπέδου σπουδών θα μπορούν να καταταγούν σε ένα από τα οκτώ επίπεδα επαγγελματικών προσόντων, τα οποία προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Σύσταση. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν μια βεβαίωση προσόντων εύκολα αναγνωρίσιμη σε όλη την Ευρώπη.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εκδώσει δύο σχετικές ανακοινώσεις – μία την 4/1/2010 και μία την 9/2/2010, οι οποίες μπορούν να διαβάζονται μαζί με το κείμενο της Ευρ. Σύστασης.
Η πρωτοτυπία της Ευρ. Σύστασης αλλά και της αναμενόμενης αντίστοιχης Ελληνικής νομοθεσίας είναι, ότι θα επιτρέπει την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων ενός εργαζόμενου με βάση και την εμπειρία που αποκτά κατά την επαγγελματική του ζωή αλλά και με συνεχή επιμόρφωση σε πιστοποιημένες εκπαιδευτικές δομές.
Αυτό σημαίνει, ότι ένας απόφοιτος τεχνικής σχολής που ξεκινά από το επίπεδο 3 θα μπορούσε μετά από χρόνια να ανέβει στο επίπεδο 6, που αντιστοιχεί στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.
Στο ίδιο Σχέδιο Νόμου θα περιλαμβάνονται οι νέες αρμοδιότητες του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης, το οποίο μέχρι τώρα υπαγόταν στο Υπουργείο Εργασίας και ήλεγχε τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Τώρα το ΕΚΕΠΙΣ θα ελέγχει και τα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και τα Κολλέγια.
Σε αυτό το σημείο τίθενται ήδη πολλά ερωτήματα, όπως:
  • Ποιος θα ελέγχει τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές;
  • Ποιος θα ελέγχει τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ;
  • Ποιος θα ελέγχει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια;
  • Πως θα ελέγχονται από ελληνική αρχή τα Ευρωπαϊκά Κολλέγια, τα οποία ελέγχονται ήδη από τις αντίστοιχες Αρχές Πιστοποίησης Ευρωπαϊκών Χωρών;

  • επιστροφή