Τευχος 43


100 εκατ. τα θύματα του τσιγάρου

Το κάπνισμα θα κοστίσει το 2010 τη ζωή σε 6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας τους καρκίνο, καρδιοπάθεια, εμφύσημα και πολλά άλλα σοβαρά νοσήματα, προειδοποιεί διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.


Το κάπνισμα θα κοστίσει το 2010 τη ζωή σε 6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τους καρκίνο, καρδιοπάθεια, εμφύσημα και πολλά άλλα σοβαρά νοσήματα, προειδοποιεί διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα. Ο νέος Άτλας του Καπνίσματος που συνέταξαν επιστήμονες από το Παγκόσμιο Πνευμονολογικό Ίδρυμα (WLF) και την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ΑCS) υπολογίζει ότι η χρήση του τσιγάρου κοστίζει ετησίως στην παγκόσμια οικονομία 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσα ιατρικά έξοδα, χαμένη παραγωγικότητα και περιβαλλοντικές βλάβες - ποσό που αναλογεί στο 3,6% του ΑΕΠ των κρατών.

«Το κάπνισμα ευθύνεται για έναν στους 10 θανάτους παγκοσμίως και φέτος θα κοστίσει τη ζωή σε 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους», αναφέρει ο Άτλας. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, έως το 2020 ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται πως θα έχει φτάσει τα 7 εκατομμύρια ετησίως και έως το 2030 τα 8 εκατομμύρια.

Την περασμένη εβδομάδα, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDΑ) των ΗΠΑ εγκαινίασε ένα νέο κέντρο για το κάπνισμα, ώστε να επιβλέπει τα τσιγάρα και τα άλλα προϊόντα καπνού, καθώς τον Ιούνιο το Κογκρέσο ψήφισε έναν νόμο που της δίνει το πράσινο φως για ελέγχους, όπως ακριβώς έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των φαρμάκων, των τροφίμων και των ιατρικών συσκευών και προϊόντων.

Η ψαλίδα Τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά των καπνιζόντων έχουν μειωθεί σε βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία, καθώς έχουν ληφθεί μέτρα, όπως η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και οι αλλεπάλληλες ενημερωτικές εκστρατείες για τους κινδύνους του καπνίσματος. Ωστόσο, στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνονται διαρκώς.

«Τον 20ό αιώνα το κάπνισμα σκότωσε 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να αποτραπούν οι νέοι από το να αρχίσουν να καπνίζουν και να βοηθηθούν οι καπνιστές να διακόψουν αυτή τη συνήθεια, το κάπνισμα θα σκοτώσει τελικά 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους τον 21ο αιώνα», σημειώνεται στον Άτλαντα.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιγάρων παγκοσμίως είναι η Κίνα και μάλιστα με διαφορά από τις άλλες χώρες. Δεύτερες σε παραγωγή τσιγάρων είναι οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Ρωσία και η Ιαπωνία.

Πρωταθλητές Ευρώπης στο κάπνισμα οι Έλληνες

Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί ο Άτλας τη σχέση των Ελλήνων με το τσιγάρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, η χώρα μας είναι η μοναδική σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου καπνίζει πάνω από το 60% των ανδρών, ενώ οι καπνίστριες φτάνουν το 30-39,9% των γυναικών- όσες και στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, τη ΒοσνίαΕρζεγοβίνη, τη Νορβηγία και τη Δανία. Ωστόσο, πρωταθλήτριες Ευρώπης στο κάπνισμα είναι Αυστριακές και Σέρβες, αφού στις χώρες τους καπνίζει το 40-49,9% των γυναικών.

Οι καπνιστές και οι καπνίστριες στη χώρα μας εκτός από πολλοί είναι και... θεριακλήδες, καθώς η Ελλάδα έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιγάρων απ΄ όλη την Ευρώπη: καθένας καπνίζει 2.500 τσιγάρα ετησίως.

Στους Ευρωπαίους πρωταθλητές ανήκει η χώρα μας και σε αριθμό καπνιζόντων μεταξύ των επαγγελματιών της Υγείας. Σύμφωνα με τον Άτλαντα, καπνιστές είναι περισσότεροι από το 41% των γιατρών, των νοσηλευτών και των οδοντιάτρων, ποσοστό που βρίσκεται στην υψηλότερη κλίμακα του Άτλαντα- το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι έφηβοι Σχετικά χαμηλά βρίσκεται η χώρα μας στα ποσοστά των αγοριών και κοριτσιών εφηβικής ηλικίας που καπνίζουν. Ο Άτλας αναφέρει ως καπνιστές ποσοστό 7% έως 15,9% των εφήβων ηλικίας 13-15 ετών, όταν στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι από 16% έως 30% ή περισσότερο. Ένα από τα πιο ανησυχητικά, όμως, στοιχεία του Άτλαντα όσον αφορά την Ελλάδα, είναι πως αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου οι μεγάλοι αδιαφορούν παντελώς για τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος στους νέους: πάνω από το 80% των νέων ζουν σε σπίτια όπου κάποιος καπνίζει.

ΤΑ ΝΕΑ, 27/8/2009


επιστροφή