Τευχος 41


Παραθέτουμε παρακάτω ένα άρθρο του καθηγητή μας Δρ. Ε. Θεοχάρη, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Κέρδος».

Διάσπαση παραγγελιών (Order parsing)

Μια ακόμα καινοτομία με καταλυτική επίδραση στο κοινό πεδίο λειτουργιών του ηλεκτρονικού εμπορίου και των Logistics!

Στο χώρο των B2B και B2C εμπορικών δραστηριοτήτων, οι προμηθευτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η καταξίωση και διαφοροποίησή τους σε καμία περίπτωση δεν εμπεριέχεται στα χρώματα εντυπωσιακών ιστοσελίδων, αλλά στην κατάκτηση της «αφοσίωσης» του πελάτη καταναλωτή. Είναι πια ξεκάθαρο ότι ο πελάτης καταναλωτής θέτει τα όρια επιτυχίας των επιχειρήσεων με την απαίτησή του για παράδοση των παραγγελιών στο σωστό τόπο, στο σωστό χρόνο, με την απαιτούμενη ποιότητα, χωρίς λάθη και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Μια πρόταση για την ενδυνάμωση των προμηθευτών στον τομέα αυτό, αποτελεί η συλλειτουργία πολλαπλών κέντρων διανομής , ακόμα και 3 PL εμπορικών συνεργατών, βάσει ορισμένων θεμελιωδών κριτηρίων που προϋποθέτει η ενεργοποίηση του μηχανισμού Διάσπασης των παραγγελιών (order parsing), για την διασφάλιση της άρτιας έκβασης, του τελικού σταδίου της παραγγελιοδοσίας.

Η είσοδος του ηλεκτρονικού επιχειρείν ( e - business ) στον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο αποτελεί πλέον πραγματικότητα και σηματοδοτεί τη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Η έννοια, όμως, του ηλεκτρονικού επιχειρείν είναι πολυδιάστατη και προϋποθέτει ένα ανεπτυγμένο τεχνολογικά και στρατηγικά υπόβαθρο για την αποδοτική εφαρμογή και λειτουργία της. Ο δελεαστικός χαρακτήρας των on line διεπιχειρησιακών συναλλαγών έγκειται στην ταχύτητα και αμεσότητα μετάδοσης πλήθους πληροφοριών που συνεπάγεται συρρίκνωση των διαδικασιών και αναμφισβήτητα χαμηλότερο κόστος.

Ολοένα και περισσότερο οι επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα ανταγωνιστικό προφίλ και μία θέση κύρους στα δεδομένα της μελλοντικής αγοράς που επιτάσσει η νέα οικονομία, προσανατολίζονται προς την ένταξη και διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες επικοινωνιών και υπηρεσιών.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) έναντι των παραδοσιακών μορφών διεξαγωγής εμπορίου έχει να επιδείξει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία όμως θεσπίζονται τόσο μέσα από την αξιοποίηση και παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων, όσο και από την ανάπτυξη και εδραίωση ισχυρών επιχειρηματικών στρατηγικών, όσον αφορά στο Διαδίκτυο, προκειμένου να διασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας των on line υπηρεσιών για την ικανοποίηση του τελικού αποδέκτη – χρήστη, καταναλωτή ή επιχείρηση . Με άλλα λόγια, το ηλεκτρονικό εμπορικό κύκλωμα προϋποθέτει - για την αποτελεσματική λειτουργία του – ορισμένες απαιτήσεις που αφορούν στην οργάνωση των ηλεκτρονικά δικτυομένων επιχειρήσεων, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του πελάτη στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Δυστυχώς, σε αυτό εδώ το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι η επιχειρηματική δραστηριοποίηση στα πλαίσια των ηλεκτρονικών αγορών ( e - marketplaces ) παρουσιάζει αδυναμία και ελλείψεις τόσο ως προς την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όσο και ως προς τη θέσπιση πιστοποιημένων διαδικασιών που αφορούν τη διανομή των προϊόντων προς τους καταναλωτές.

Στον χώρο των B2B και B2C εμπορικών δραστηριοτήτων, οι προμηθευτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η καταξίωση και διαφοροποίησή τους σε καμία περίπτωση δεν εμπεριέχεται στα χρώματα εντυπωσιακών ιστοσελίδων, αλλά στην κατάκτηση της ‘αφοσίωσης' του πελάτη καταναλωτή. Ο κόσμος του Διαδικτύου πράγματι αποτελεί πηγή ευκαιριών και δυνατοτήτων, όσον αφορά στη διεύρυνση και ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, δεν παύει όμως να παραμένει ένα ακόμα τεχνολογικό επίτευγμα που στην ουσία πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης του πελάτη. Η επίτευξη του στόχου αυτού, βέβαια, δεν επαφίεται αποκλειστικά στις τεχνολογικές λύσεις, αλλά σε έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό που θα καλύπτει όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και θα είναι αυτός ο οποίος θα καθορίσει τελικά τον τρόπο, αλλά και τον βαθμό που η τεχνολογία θα συνδράμει στην κάλυψη των αναγκών της.

Η υλοποίηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πολλές φορές, δεν άπτεται σε ηλεκτρονικά πλαίσια. Έξαλλου, είναι γνωστό ότι για τα περισσότερα προϊόντα δεν υφίσταται e -διανομή. Η τελική παράδοση των προϊόντων στα χέρια του καταναλωτή αποτελεί μια δραστηριότητα που διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και η άρτια έκβασή της είναι άμεσα συνυφασμένη με την κατάκτηση της επιτυχίας των εμπορικών συναλλαγών. Είναι πια ξεκάθαρο ότι ο πελάτης καταναλωτής θέτει τα όρια επιτυχίας των επιχειρήσεων με την απαίτησή του για παράδοση των παραγγελιών στο σωστό τόπο, στο σωστό χρόνο, με την απαιτούμενη ποιότητα, χωρίς λάθη και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, επομένως, ότι ο πελατοκεντρικός προσανατολισμός των επιχειρήσεων καθίσταται, πλέον, αναπόφευκτος και ειδικότερα, όσον αφορά στην τελική παράδοση των παραγγελιών, οι ηλεκτρονικά δικτυομένες επιχειρήσεις θα πρέπει να αναπτύσσουν και να ακολουθούν ευέλικτες πολιτικές, κινούμενες πάντα στα κανάλια της σύγχρονης τεχνολογίας, προκειμένου να προλαμβάνουν και να αντιδρούν αποτελεσματικά στις όποιες αλλαγές και προβλήματα είναι δυνατό να ανακύψουν κατά την εκτέλεση των παραγγελιών.

Μια πρόταση για την ενδυνάμωση των προμηθευτών στον τομέα αυτό, αποτελεί η συλλειτουργία πολλαπλών κέντρων διανομής, ακόμα και 3 PL εμπορικών συνεργατών. Πρόκειται, δηλαδή, για τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πολλά κέντρα διανομής με βάση ορισμένα θεμελιώδη κριτήρια - που αφορούν σε χαρακτηριστικά αυτών - για τη βέλτιστη υλοποίηση μιας παραγγελίας. Με άλλα λόγια, μια σύνθετη παραγγελία που δεν αναφέρεται αποκλειστικά σε ομοειδείς κωδικούς είναι δυνατό να διασπαστεί και να δρομολογηθεί μέσω διαφορετικών κέντρων διανομής, τα οποία, αντιστοίχως, θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις κάθε γραμμής παραγγελίας που τους έχει ανατεθεί.

Ο μηχανισμός αυτός κατάτμησης των παραγγελιών (order parsing) λειτουργεί με βάση ορισμένα κριτήρια τα οποία αναλύονται παρακάτω:
  • Διαθεσιμότητα αποθέματος :
    Η απόφαση για την επιλογή ενός κέντρου διανομής δεν είναι δυνατό να ληφθεί, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί το γεγονός ότι το κέντρο αυτό είναι σε θέση να ικανοποιήσει την εκάστοτε παραγγελία με τις απαιτούμενες ποσότητες κωδικών.
  • Εγγύτητα του κέντρου διανομής με τον πελάτη :
    Το κριτήριο αυτό αναφέρεται στον προσδιορισμό του πιο κοντινού με τον πελάτη κέντρου διανομής για τη διασφάλιση χαμηλότερου κόστους.
  • Δυνατότητα παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας :
    Πολύ συχνά, οι απαιτήσεις μιας παραγγελίας προϋποθέτουν και την εκτέλεση κάποιων επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, όπως είναι κάποιος συγκεκριμένος τρόπος συσκευασίας, πρόσθεση διαφημιστικών συνοδευτικών - εξαρτημάτων κ.λ.π., στις οποίες το κατάλληλο κέντρο διανομής θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέρχεται, έχοντας παράλληλα επίγνωση του κόστους που αυτές συνεπάγονται, ώστε να προβαίνει και στις αντίστοιχες επιβαρύνσεις κόστους προς τον πελάτη.
  • Ηλικία αποθεμάτων :
    Πρόκειται για ένα κριτήριο το οποίο εξετάζει αν κάποιο από τα κέντρα διανομής διατηρεί αποθέματα κωδικών, τα οποία λόγω της χαμηλής τους διακίνησης και της μεγάλης παραμονής τους σε αυτά, εκτίθενται σε κίνδυνο φθοράς τους από τον χρόνο, ή φέρουν αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης που επιτάσσει την άμεση διακίνησή τους, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να εκπέσουν σε αχρηστία. Τέτοια χαρακτηριστικά κωδικών καταδεικνύουν την επιλογή των αντίστοιχων κέντρων διανομής όπου αυτά ενυπάρχουν και στις περιπτώσεις αυτές παραγκωνίζεται το όφελος που μπορεί να επιφέρει η επιλογή ενός άλλου κέντρου διανομής το οποίο μπορεί να είναι πλησιέστερο στον πελάτη.
    Ο «τεμαχισμός» αυτός των παραγγελιών, με βάση τα παραπάνω κριτήρια, προϋποθέτει ετοιμότητα από τις προμηθεύτριες εταιρείες να ανταποκρίνονται σε "if then" καταστάσεις και να προβαίνουν σε ορθές - κατόπιν αξιολογήσεων – αποφάσεις, όσον αφορά στην προώθηση κάθε γραμμής παραγγελιών στα καταλληλότερα κέντρα διανομής, προκειμένου αυτές να ικανοποιούνται με το βέλτιστο δυνατό και οικονομικότερο τρόπο.

    Αξίζει να επισημανθεί ότι ένα από τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται ο παραπάνω μηχανισμός αναφέρεται στη δυνατότητα ανάπτυξης και ένταξης σε αυτόν, ενός μεγάλου εύρους λειτουργιών, παρέχοντας έτσι πολυπαραμετρικές λύσεις, βελτιώνοντας αντίστοιχα την ποιότητα εξυπηρέτησης του πελάτη. Για παράδειγμα, ένας 3 PL συνεργάτης καθίσταται σε θέση, μέσω του Διαδικτύου, να εκτυπώσει ετικέτες με barcodes ή διαφημιστικά φυλλάδια, συνοδευτικά των συσκευασιών, διαμορφώνοντας τις παραγγελίες με τρόπο που σε καμία περίπτωση να μη τις διαφοροποιεί από αυτές που εκτελούνται από την ίδια την προμηθεύτρια εταιρεία. Επίσης, σε επιχειρήσεις που επιδίδονται σε δραστηριότητες όπως το cross - docking , συναρμολογήσεις κ.λ.π., μέσω αυτού του μηχανισμού παρέχεται η δυνατότητα να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες τους, περιορίζοντας έτσι το λειτουργικό κόστος σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση απαιτείται η επίγνωση του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ανά πάσα στιγμή μια παραγγελία, προκειμένου να παρέχεται σχετική αναλυτική ενημέρωση προς τον πελάτη.

    Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του μηχανισμού το οποίο θα πρέπει να ενισχύουν οι προμηθευτές είναι η ανεξαρτησία των παρεχόμενων πολυποίκιλων υπηρεσιών. Ο τελικός αποδέκτης - καταναλωτής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τις υπηρεσίες εκείνες που πραγματικά έχει ανάγκη και να πληρώσει μόνο γι αυτές.

    Οι υπηρεσίες, όμως, αυτές υποστηρίζονται μέσω ειδικά προσαρμοσμένων - στα πελατοκεντρικά μοντέλα που έχουν διαμορφώσει οι επιχειρήσεις - πακέτων λογισμικού τα οποία διαφοροποιούνται ως προς τις δυνατότητες που προσφέρουν. Η δυσκολία σχετικά με την εφαρμογή αυτών των software , έγκειται στην σύμπλευσή τους με τα ήδη εγκατεστημένα WMS που διαθέτουν οι προμηθεύτριες επιχειρήσεις. Η υπέρβαση των δυσκολιών αυτών προϋποθέτει ένα ισχυρά ολοκληρωμένο υπόβαθρο των WMS που αν και συνεπάγεται μεγάλο κόστος, επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα απόδοσης σε όρους ταχύτητας και ποιότητας όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του πελάτη.

    Τέλος, καθίσταται έκδηλο το γεγονός ότι η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών υλοποιείται με τη σύνδεσή τους με φορείς εφοδιαστικών αλυσίδων, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη φυσική διανομή – τελική παράδοση των προϊόντων. Η ολοκλήρωση μιας εμπορικής συναλλαγής δεν περιλαμβάνει μόνο το χρόνο επικοινωνίας, αλλά και το χρόνο εκτέλεσης των απαιτήσεων που αυτή θέτει. Αντιλαμβανόμαστε, επομένως, ότι κρίνεται απαραίτητη η ταυτόχρονη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αγορών και της υποδομής των Logistics , προκειμένου η αλληλεπίδραση των δυο αυτών χώρων να αποβεί καταλυτική για την οικονομική ανάπτυξη και υλοποίηση των επιχειρηματικών στόχων.

    Συμπερασματικά, στο νέο τοπίο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος επικρατεί η τάση συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων, με σκοπό την αξιοποίηση των συνεργικών πλεονεκτημάτων και της χρήσης των σύγχρονων εφαρμογών του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει έναν προσεκτικό σχεδιασμό ο οποίος θα πρέπει να επικεντρώνεται τόσο στην ενδυνάμωση της υποδομής των Logistics , όσο και στην ορθή χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, θέτοντας πάντα ως βασικό του άξονά την βέλτιστη εξυπηρέτηση του πελάτη, ο οποίος είναι και ο τελικός αποδέκτης, καθορίζοντας πάντα με τη συμπεριφορά του την επιτυχία των επιχειρήσεων.

  • επιστροφή