Τευχος 41


Ταξιδιώτες για την ανακύκλωση

Πολίτες «μεταναστεύουν» από δήμο σε δήμο για να βρουν μπλε κάδους για μπουκάλια- χαρτιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Μάνος Χαραλαμπάκης


Η καθηγήτρια ξένων γλωσσών κ. Μαρία Μιχαλακάκου μένει στα Μανιάτικα του Πειραιά εδώ και περίπου έναν χρόνο και είναι από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες στο θέμα της ανακύκλωσης. Ξεχωρίζει τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά της αλλά δεν έχει πού να τα πετάξει διότι στην περιοχή της δεν υπάρχει μπλε κάδος για την ανακύκλωση συσκευασιών. Έτσι αναγκάζεται να... μεταναστεύει για λίγη ώρα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

«Κάθε 4-5 μέρες μαζεύω σε μία μεγάλη σακούλα τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα και τα κουβαλάω μέχρι τον Δήμο Κερατσινίου, όπου υπάρχουν μπλε κάδοι». Όπως συμπληρώνει η νεαρή καθηγήτρια, τον πρώτο καιρό που αναζητούσε απεγνωσμένα μπλε κάδους, ήλπιζε ότι τουλάχιστον «θα έβρισκα έξω από τα τρία κοντινά σχολεία της περιοχής μου, έτσι ώστε να ευαισθητοποιούνται τα παιδιά. Αλλά δυστυχώς ούτε κι εκεί υπήρχαν...». Και συνεχίζει: «Αυτό που με θυμώνει είναι ότι πρόκειται για δρόμους κεντρικούς του Πειραιά, όπως η Αιτωλικού, η Αιγάλεω. Είναι δυνατόν να μην έχουν μπλε κάδους;».

Έφτιαξαν μπλογκ

Παρόμοια μίνι «ταξίδια» σε γειτονικούς δήμους και με αποσκευές... σακούλες με ανακυκλώσιμα υλικά (μπουκάλια, χάρτινες συσκευασίες) κάνουν καθημερινά και πολλοί άλλοι πολίτες σε άλλες περιοχές της Αττικής. Στους Δήμους της Αργυρούπολης και του Αγίου Δημητρίου αναγκάζονται να «μεταναστεύουν» και οι κάτοικοι της Ηλιούπολης, αφού ούτε στον δήμο τους υπάρχουν μπλε κάδοι. Μάλιστα, είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο αγανάκτησης, που είχαν δημιουργήσει blog (http://ilioupoli-blekadoi. blogspot. com), γκρουπ στο facebook («μπλε κάδοι και στην Ηλιούπολη») με 700 μέλη και συγκέντρωναν υπογραφές με στόχο να πιέσουν τους υπευθύνους του δήμου να τοποθετήσουν μπλε κάδους.

Όπως γράφουν, «αναγκαζόμαστε και μεταναστεύουμε τα σκουπίδια μας στους γύρω δήμους, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο. Ναι, εμείς είμαστε που βγάζουμε τα σκουπίδια από το πορτ-μπαγκάζ πρωί, μεσημέρι ή ακόμα και βράδυ. Μη φοβάστε, δεν είμαστε κουκουλοφόροι... Είμαστε κάποιοι που μας νοιάζει σε τι περιβάλλον θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας!».

Φαίνεται ότι η διαμαρτυρία τους έπιασε τόπο. Η ταλαιπωρία τους αναμένεται να λάβει τέλος αυτήν την εβδομάδα σύμφωνα με τους υπευθύνους του δήμου, αφού αναμένεται να τοποθετηθούν πιλοτικά 250 μπλε κάδοι σε κεντρικά σημεία της πόλης (πλατείες, εκκλησίες). Ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Μπότος παραδέχτηκε μάλιστα πως υπήρξε καθυστέρηση «δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη, αλλά τελικά θα μπουν κάδοι».

Στο πορτ-μπαγκάζ

Μέχρι να μπουν πάντως οι κάδοι, ο μηχανικός κ. Δημήτρης Ιατρού, κάτοικος Ηλιούπολης, θα συνεχίζει να μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα απορρίμματά του στους μπλε κάδους της Αργυρούπολης. Μάλιστα είναι από τους... τυχερούς κατοίκους καθώς μένει στα σύνορα Ηλιούπολης- Αργυρούπολης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να διανύσει μερικά μέτρα κουβαλώντας τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα για να φτάσει από την οδό Νεάρχου στην οδό Νυμφών, όπου βρίσκεται ο πιο κοντινός κάδος του Δήμου Αργυρούπολης. Παλαιότερα, όταν η δουλειά του ήταν στην περιοχή του Ρέντη, έβαζε τα ανακυκλώσιμα στο πορτ- μπαγκάζ του αυτοκινήτου του και τα έριχνε στους μπλε κάδους που υπήρχαν εκεί.

ΟΥΤΕ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι στον Πειραιά, δεν υπάρχουν μπλε κάδοι ούτε σε κεντρικούς δρόμους

Διαμαρτυρίες στο Διαδίκτυο για τις ελλείψεις

ΧΙΛΙΑΔΕΣ είναι οι πολίτες που εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για την έλλειψη μπλε κάδων από τη γειτονιά τους μέσω του Facebook. Περισσότεροι από 21.000 πολίτες είναι μέλη του group «Recycle Νow! Θέλουμε περισσότερους μπλε κάδους ανακύκλωσης - Απαραίτητα!!». Πολλοί απ΄ αυτούς ενημερώνουν για την έλλειψη μπλε κάδων στην περιοχή τους.

Σημειώνεται όμως ότι ακόμα και στους δήμους που έχουν τοποθετηθεί μπλε κάδοι πολλές φορές δεν επαρκούν. Για παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει 1.600 αλλά, όπως τονίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, στην Αθήνα θα έπρεπε να υπάρχουν 10.000.

Στις αρχές του 2009 το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι θα επιχορηγήσει τους Δήμους Πειραιά, Αθηναίων, Περιστερίου, Γαλατσίου, Κορυδαλλού, Ικαρίας και τον Σύνδεσμο Μείζονος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης για την αγορά μπλε κάδων.

Υποχρεωτικό για τους δήμους το πρόγραμμα ανακύκλωσης

ΟΙ ΔΗΜΟΙ είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να πραγματοποιούν προγράμματα ανακύκλωσης και όσοι δεν το κάνουν για λόγους κόστους δεν δικαιολογούνται, αφού με την ένταξή τους στα συστήματα δεν χάνουν.

Αυτό τονίζει στα «ΝΕΑ» ο δρ περιβαλλοντολόγος από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης κ. Φίλιππος Κυρκίτσος. Όπως επισημαίνει, υπάρχουν δήμοι που νομίζουν ότι εάν ενταχθούν σε ένα σύστημα ανακύκλωσης- όπως της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους- θα έχουν μεγάλο κόστος. Αυτό όμως δεν ισχύει. Έχουν τέσσερα οικονομικά οφέλη: παίρνουν τζάμπα- τους δίνει το σύστημα- τους μπλε κάδους. Έτσι θα χρειάζονται λιγότερους κοινούς (πράσινους) που θα τους πλήρωναν. Παίρνουν δωρεάν και τα οχήματα αποκομιδής. Μειώνεται το κόστος αποκομιδής των πράσινων. Μειώνονται οι φθορές των κοινών απορριμματοφόρων οχημάτων, τα δρομολόγια και η ταλαιπωρία των οδηγών, αφού θα μαζεύουν λιγότερα σκουπίδια.

● Τους 630 έχουν φτάσει οι δήμοι που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών με τους μπλε κάδους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Σήμερα επίσης εκτιμάται ότι η ανακύκλωση στη χώρα μας φτάνει σε ποσοστό 24% επί του συνόλου των απορριμμάτων, ενώ στόχος είναι το 33% που είναι το μέσο επίπεδο στην Ε.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ, 6/4/2009

επιστροφή