Τευχος 38


Ηθική μόδα με... ακριβά υλικά
Κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα τα οικολογικά ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Λίλα mlila@dolnet.gr

«Αγοράζουμε συχνά μεταχειρισμένα ρούχα, ανακυκλωμένα και προτιμούμε αυτά που προέρχονται από οικολογικά υλικά, στο πλαίσιο του λεγόμενου δίκαιου εμπορίου. Γενικότερα όλα όσα συνιστούν την ηθική μόδα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Πραμαγκιούλης, ένας από τους αρκετούς πλέον Έλληνες καταναλωτές, που έχουν στραφεί στα «πολιτικώς ορθά και κοινωνικώς υπεύθυνα» ρούχα!




«Είναι κρίμα να πηγαίνουν στην Ελλάδα χαμένες οι ευκαιρίες που δίνει η Ε.Ε. για καλλιέργειες με σκοπό την παραγωγή οικολογικών ενδυμάτων» υποστηρίζει ο κ. Α. Μουντζούρης.


«Hθική μόδα; Τι είναι αυτό; Ψώνισα οικολογικά ρούχα γιατί μου άρεσαν και θα ξαναψωνίσω. Όμως για τον θόρυβο που γίνεται σχετικά με τα άλλα, ότι προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον, τον θεωρώ υπερβολικό. Άλλα πράγματα μολύνουν πολύ περισσότερο το περιβάλλον και όχι τα ρούχα μας. Άλλα πράγματα καλλιεργούν την κοινωνική ανισότητα και προωθούν τη μαύρη και την παιδική εργασία, και όχι τα ρούχα», λέει η εργαζόμενη φοιτήτρια Μυρτώ Σαρτζή, ενώ ψωνίζει από κατάστημα που διαθέτει αποκλειστικά «πράσινα» ρούχα, αξεσουάρ και εσώρουχα.
«Στη Γαλλία, όπου σπούδαζα στη δεκαετία του ΄90, υπήρχαν ήδη μαγαζιά με οικολογικά και ανακυκλωμένα ρούχα.
Τώρα η ποιότητα και τα σχέδιά τους είναι πολύ καλύτερα και σήμερα βρίσκει κανείς σχεδόν τα πάντα στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Πραμαγκιούλης.
Στο πλαίσιο του δίκαιου εμπορίου Fair trade, η «ηθική μόδα» είναι το κερασάκι στην τούρτα. Τα πολιτικώς ορθά ρούχα- βιολογικά, κοινωνικά υπεύθυνα- υπάρχουν εδώ και πολλούς αιώνες. Την τελευταία δεκαετία όμως, αναπτύσσονται συνεχώς και πλέον αποτελούν ένα κομμάτι της βιομηχανίας ένδυσης. Μάλιστα, αρκετοί σχεδιαστές υψηλής ραπτικής δίνουν πλέον σημασία στα υλικά που χρησιμοποιούν. Τα ανακυκλωμένα ρούχα και τα μεταχειρισμένα συνεπάγονται, αναμφισβήτητα, λιγότερη παραγωγή αποβλήτων και μικρότερη χρήση αποθεμάτων. Αν συνδυάζονται όμως καλόγουστα μπορούν να γίνουν ευκολότερα μόδα.



«Στο εξωτερικό τα οικολογικά ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά και λευκά είδη είναι από πολλά χρόνια μόδα. Στην Ελλάδα η ζήτηση ξε κίνησε περίπου πριν από πέντε χρόνια», λέει ο κ. Αργύρης Μουντζούρης, ιδιοκτήτης εταιρείας η οποία εισάγει ρούχα, εσώρουχα, καλλυντικά και λευκά είδη από φυσικές και βιολογικές πρώτες ύλες. Το νέο ρεύμα θέλει τις εταιρείες ένδυσης και τις κλωστοϋφαντουργίες να εισέρχονται δυναμικότερα στην παραγωγή οργανικών ινών, υφασμάτων και ρούχων, και στον χώρο μπαίνουν σταδιακά και ελληνικές εταιρείες. «Εμείς εισάγουμε οργανικό βαμβάκι από την Ινδία και την Τουρκία, και το επεξεργαζόμαστε στα εργοστάσιά μας, παράγοντας νήματα και άλλα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της κλωστοϋφαντουργίας Επίλεκτος κ. Ευριπίδης Δοντάς. «Η εταιρεία μας εξάγει το 70% των προϊόντων που παράγει, σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όμως τα προϊόντα από οργανικό βαμβάκι καταλαμβάνουν μόλις το 10% της συνολικής μας παραγωγής».
Η στροφή της συγκεκριμένης κλωστοϋφαντουργίας προς την επεξεργασία οργανικού βαμβακιού έγινε το 2002- όταν άρχισε να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προϊόντα από οργανικό βαμβάκι από Δανία και Γερμανία. Ο δρόμος όμως άνοιξε όταν η εταιρεία έλαβε πιστοποίηση από τον ελβετικό οργανισμό ΙΜΟ και προχώρησε στην παραγωγή και διάθεση τέτοιων νημάτων. Τα Κλωστήρια Θεσσαλονίκης, επίσης, παράγουν 100% πιστοποιημένο οργανικό βαμβάκι για πλέξιμο και ύφανση.
ΤΟ ΝΕΟ ΡΕΥΜΑ
Θέλει τις εταιρείες ένδυσης και τις κλωστοϋφαντουργίες να εισέρχονται στην παραγωγή οργανικών ινών, υφασμάτων και ρούχων



Η κ. Μ. Σαρτζή επιλέγει, όπως λέει, οικολογικά ρούχα, απλά επειδή της αρέσουν τα σχέδια και η υφή τους
Τα παιδικά ρούχα είναι πρώτα σε ζήτηση
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΝΗΜΑΤΩΝ,
ενδυμάτων, αλλά και αλυσίδες καταστημάτων δίνουν πλέον έμφαση στην προώθηση των οικολογικών προϊόντων. Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα βρεφικά και παιδικά ρούχα και εσώρουχα, τα γυναικεία ενδύματα και Τ-shirts και το τελευταίο διάστημα τα «πράσινα» παπούτσια ή αλλιώς vegan.
«Το μαγαζί το άνοιξα το 2002 επειδή ήθελα να κάνω κάτι κοντά σε αυτά που σπούδασα και σε αυτά που πιστεύω», λέει η βιολόγος κ. Κρίστα Παππά ιδιοκτήτρια του «Κannabisshop» στην Αθήνα. «Τα παπούτσια τα έφερα πριν από τρία χρόνια και αρέσουν πολύ. Τη μεγαλύτερη κίνηση πάντως έχουν οι τσάντες από κάνναβη και μετά τα ρούχα και τα εσώρουχα. Οι ηλικίες των πελατών μου είναι από 10 έως 90 ετών, αλλά οι πιο συχνοί και συνειδητοποιημένοι πελάτες μου είναι μεταξύ 35 και 50 ετών».
Η αλυσίδα, επίσης, γυναικείων ενδυμάτων «ΒSΒ» προτείνει βιολογικά ρούχα- από 100% βιολογικό βαμβάκι και 100% οικολογική βαφή- ακριβώς δίπλα στα υπόλοιπα συμβατικά, αλλά σε διαφορετικό stand με την ένδειξη «ΒΙΟ». Πρόκειται για μικρή σειρά βιολογικών που περιλαμβάνει Τshirt, κολάν, φορέματα, φανελάκια, ζακέτες. Άνοιγμα στα βιολογικά ρούχα έχει κάνει και η σουηδική εταιρεία Η&Μ που διαθέτει καταστήματα και στην Ελλάδα. Δύο από τους σημαντικότερους λόγους που αύξησαν τη ζήτηση των φυσικών- οικολογικών ρούχων είναι η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά και η επιστημονική τεκμηρίωση για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν στο δέρμα τα συνθετικά υφάσματα.
Με αντιβακτηριακές ιδιότητες η κλωστική κάνναβη
«ΤΟ ΜΠΑΜΠΟΥ
, όπως και η κλωστική ή ήμερη κάνναβη, έχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες γι΄ αυτό άλλωστε χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο προϊστορικά για την κατασκευή ενδυμάτων, υφασμάτων και άλλων λειτουργικών προϊόντων, όπως χαρτί, σκοινί και καραβόπανο», τονίζει ο κ. Μουντζούρης, εισαγωγέας «πράσινων» ρούχων, λευκών ειδών και καλλυντικών.
Στην αγορά διατίθενται μπλούζες, παντελόνια, πουκάμισα, φούστες και παπούτσια 100% από κλωστική κάνναβη αλλά και αντίστοιχα είδη που συνδυάζουν την κλωστική κάνναβη με το οργανικό βαμβάκι ή το ρεγιόν ή το βισκόζ.


επιστροφή