Τευχος 32


ΧΡΥΣΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ


Μισόν αιώνα ζωής συμπληρώνει το ΕΙΕ, ο πιο πολύπλευρος ερευνητικός οργανισμός της χώρας μας. Παρά τη - δικαιολογημένη - γκρίνια για την ανεπαρκή χρηματοδότηση, το Ίδρυμα έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολύ σημαντική συμβολή στη διάδοση και εκλαΐκευση της επιστήμης

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ





Ένα από τα προηγμένα εργαστήρια του ΕΙΕ στο οποίο ετοιμάζονται σημαντικές εφαρμογές για το μέλλον όλων μας. Πρόκειται για το Εργαστήριο Φωτονικής και Νανοεφαρμογών του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας



Μόλις έκλεισε 50 χρόνια ζωής και διαθέτει ήδη έξι άξια «παιδιά» που έχουν διακριθεί στο σύνολό τους - καθένα στον τομέα του. Και όμως έχει ζέση για ζωή και δημιουργία ανάλογη με εκείνη κάποιου που κάνει τα πρώτα βήματα της ζωής του. Και αυτό είναι επόμενο. Διότι πενήντα κεράκια στην τούρτα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), περί ου ο λόγος, τα οποία και θα... σβήσουν οι υπεύθυνοί του την ερχόμενη Τετάρτη 19 Μαρτίου παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν παρά μόνο αφορμή για πολλά ακόμη γενέθλια. Αλλωστε η προσφορά της επιστημονικής έρευνας δεν σταματά ούτε θα μπορούσε να σταματά ποτέ. Ετσι και το ΕΙΕ δεν μπορεί παρά να έχει μπροστά του έναν μακρό ακόμη δρόμο έρευνας και προσφοράς σε μια χώρα όπως η δική μας, που έχει μεγάλη ανάγκη για ολοένα και πιο αποδοτική, συνεχιζόμενη έρευνα, στο πλαίσιο του παγκόσμιου (επιστημονικού) ανταγωνιστικού χωριού.

Για πολλούς είναι απλώς το χαρακτηριστικό κτίριο, «τέκνο» του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου με την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β', ένα από τα σήματα κατατεθέντα της Αθήνας από το 1968, οπότε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, ως σήμερα. Για τους 200 εργαζομένους του και τους 600 συνεργαζόμενους ερευνητές - το φυτώριο των παιδιών από ολόκληρη την Ευρώπη που κάνουν διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές - είναι το «σπίτι» όπου στεγάζονται τα επιστημονικά όνειρά τους. Και μέσα από διαφορετικές δράσεις οι υπεύθυνοι του ΕΙΕ προσπαθούν να γνωρίσουν και στο πλατύ κοινό την πολυσχιδή ερευνητική δράση του Ιδρύματος, η οποία μας αφορά όλους, αφού υπόσχεται μια καλύτερη ματιά στο παρελθόν μας αλλά και ελπίδα για το μέλλον μας.

50 χρόνια έρευνας

Το σημαντικό αυτό έργο που προέρχεται από τα έξι διαφορετικά ινστιτούτα του Ιδρύματος - τρία στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών και τρία στο πεδίο των θετικών επιστημών - θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 19.00 στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Στην επετειακή εκδήλωση θα αναφερθούν τα επιτεύγματα του ΕΙΕ από τις 10 Οκτωβρίου 1958, οπότε και συστάθηκε με την επωνυμία «Βασιλικόν Ιδρυμα Ερευνών» με βασιλικό διάταγμα που υπέγραψε ο τότε βασιλιάς Παύλος, ως τις ημέρες μας. Οπως αναφερόταν στο διάταγμα, η σύσταση του Ιδρύματος έγινε «προς ενίσχυσιν των εν τη χώρα επιστημονικών ερευνών και εξασφάλισιν συν τω χρόνω περισσοτέρων ευκαιριών δημιουργικής απασχολήσεως εις ικανούς έλληνας επιστήμονας, ως και προς ενθάρρυνσιν των νεωτέρων Ελλήνων εις απόκτησιν αρτίας, επιστημονικής μορφώσεως και εμπειρίας επί συστηματικών και ανωτέρου επιπέδου επιστημονικών εργασιών».

Το αμφιθέατρο όπου θα λάβει χώρα η επετειακή εκδήλωση δεν φέρει ένα τυχαίο όνομα αλλά άκρως συμβολικό για την ίδρυση του τότε Βασιλικού Ιδρύματος. Ο Λεωνίδας Ζέρβας, ακαδημαϊκός και καθηγητής της Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν ένας από τους ανθρώπους που μαζί με τον Κωνσταντίνο Δημαρά, γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, και τον Ιωάννη Πεσμαζόγλου, υφηγητή της Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οικονομικό σύμβουλο της Τράπεζας της Ελλάδος και μετέπειτα πολιτικό, οραματίστηκαν και οδήγησαν με τις ενέργειές τους στη δημιουργία του Ιδρύματος.


Ανθρωπιστικές και θετικές επιστήμες





Η ομάδα των επιστημόνων που συνέλαβαν την ιδέα της δημιουργίας του ΕΙΕ και κατέστρωσαν το σχέδιο υλοποίησής της: Κωνσταντίνος Θ. Δημαράς, Λεωνίδας Ζέρβας και Ιωάννης Στ. Πεσμαζόγλου



Οι προσπάθειές τους δεν πήγαν χαμένες αφού, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο σημερινός πρόεδρος του ΕΙΕ, καθηγητής Βιοχημείας κ. Δ. Κυριακίδης, στον μισό αιώνα ζωής του το Ιδρυμα, που μετά τη μεταπολίτευση έλαβε τον τίτλο που φέρει ως σήμερα, έχει να επιδείξει σπουδαίο ερευνητικό, εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό έργο. «Μάλιστα μία από τις πρωτοτυπίες του ΕΙΕ σε διεθνές επίπεδο είναι ότι καλύπτει μέσω των ινστιτούτων του τόσο τις ανθρωπιστικές όσο και τις θετικές επιστήμες, γεγονός που προσφέρει πολύπλευρη δράση». Τα έξι «παιδιά» που δημιουργήθηκαν σταδιακά μετά τη σύσταση του Ιδρύματος είναι το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ), το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (ΙΝΕ), το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ), το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΦΧ), το Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ) και το Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος (γνωστότερο ως Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, ΚΕΡΑ).

Τι σημαίνει στην πράξη η ύπαρξη όλων αυτών των ινστιτούτων, καθένα εκ των οποίων επικεντρώνεται στον δικό του τομέα; «Επιτεύγματα» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΙΕ. «Εχουμε να παρουσιάσουμε πλήθος δημοσιεύσεων και πατεντών και πολλές εκδόσεις βιβλίων. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ο διττός χαρακτήρας του Ιδρύματος. Η συνύπαρξη των ανθρωπιστικών επιστημών με τις θετικές δημιούργησε πολύ πρόσφορο έδαφος για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης, των επιστημονικών αναζητήσεων και προσεγγίσεων». Στα διαφορετικά ινστιτούτα του ΕΙΕ ετοιμάζονται καινοτόμες λύσεις για το μέλλον όλων μας. «Γίνεται σημαντική δουλειά στα θέματα του καρκίνου και της γήρανσης και σε θέματα βιοτεχνολογίας. Παράλληλα προηγμένη έρευνα διενεργείται σε θέματα ιδιοτήτων της ύλης με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων νανοϋλικών. Παρασκευάζονται νέες ενώσεις που θα αποτελέσουν τα φάρμακα του μέλλοντος και αναπτύσσονται βιοκαταλύτες» εξηγεί ο κ. Κυριακίδης, προσθέτοντας αμέσως ότι «και οι μελέτες με ανθρωπιστικό προσανατολισμό προσφέρουν πολλά καλύπτοντας "σιωπές" του παρελθόντος της ελληνικής ιστορίας. Περίοδοι της ιστορίας μας που είχαν μείνει στο σκοτάδι ήλθαν στο φως μέσα από την καταγραφή και την τεκμηρίωση των ερευνητών μας».

Το αξιόλογο αυτό έργο αναγνωρίστηκε καθώς, όπως λέει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, στην τελευταία αξιολόγηση του ΕΙΕ που έγινε από ανεξάρτητους αξιολογητές διεθνούς κύρους υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στην οποία υπάγεται το Ίδρυμα, τρία από τα ινστιτούτα έλαβαν αριστείο ενώ άλλα τρία κρίθηκαν με λίαν καλώς. «Με βάση αυτή την αξιολόγηση το ΕΙΕ έλαβε μαζί με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα αντίστοιχα κέντρα της Ελλάδας».

Δει δη χρημάτων...

Όλα τα χρήματα που συλλέγονται από τις χρηματοδοτήσεις των ερευνών μπαίνουν σε ένα γενικό ταμείο, το οποίο είναι συνήθως δύο φορές μεγαλύτερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό που ορίζει το κράτος. Θα πίστευε κανείς με βάση όλα αυτά ότι τα πράγματα είναι όχι απλώς ρόδινα αλλά αψεγάδιαστα για το ΕΙΕ και κατ' επέκταση για τα ερευνητικά δρώμενα της χώρας μας, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο Ίδρυμα αποτελεί έναν από τους νευραλγικούς άξονες της έρευνας που παράγει η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν τρωτά σημεία, όπως και σε όλον τον χώρο της έρευνας στα καθ' ημάς, γεγονός που αποδεικνύουν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η έρευνα δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της πολιτείας, αν και θα έπρεπε. Ο κ. Κυριακίδης παραδέχεται ότι «παλεύουμε να εξασφαλίσουμε τους μισθούς μας καθώς τα πάγια έξοδα για τη συντήρηση του Ιδρύματος είναι τεράστια. Τα έξοδα αυτά τα καλύπτουμε μόνοι μας. Ο προϋπολογισμός του κράτους είναι της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ ετησίως και εμείς καταφέρνουμε με τις δράσεις μας να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον άλλα τόσα χρήματα. Ωστόσο, αν δεν συνειδητοποιήσει το κράτος ότι χρειαζόμαστε επιπλέον στήριξη, δεν θα μπορούμε να κάνουμε ερευνητική πολιτική, να δίνουμε υποτροφίες ώστε να προάγονται τα νέα μυαλά».

Επιστήμης κοινωνία

Το ΕΙΕ έχει αναπτύξει σημαντικές δράσεις για την εκλαΐκευση της επιστήμης ώστε το πλατύ κοινό, που αποτελεί και τον τελικό αποδέκτη όλων των θαυμαστών επιτευγμάτων του εργαστηρίου, να έλθει κοντά... στους δοκιμαστικούς σωλήνες. Στο πλαίσιο αυτό την τελευταία δεκαετία έχει δημιουργηθεί ο θεσμός ειδικών μορφωτικών εκδηλώσεων με τίτλο «Επιστήμης Κοινωνία». Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η παρουσίαση των σύγχρονων επιστημονικών επιτευγμάτων στον χώρο των θετικών και ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και η προβολή του κοινωνικού χαρακτήρα της επιστημονικής έρευνας μέσα από τα χείλη έγκριτων ομιλητών του κάθε τομέα (σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ κάθε Τρίτη στις 19.30 με ελεύθερη είσοδο).

Παράλληλα από τις 30 Μαρτίου ως και τις 13 Απριλίου θα διοργανώνονται κυριακάτικα πρωινά στα οποία το πλατύ κοινό θα κάνει για λίγο... ερευνητική δουλειά. Νέοι ερευνητές από τα Ινστιτούτα Θετικών Επιστημών του ΕΙΕ θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους στον θαυμαστό κόσμο της βιολογίας, της χημείας και της φυσικής μέσα από απλά αλλά άκρως κατατοπιστικά πειράματα τα οποία θα δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι είναι το DNA, πώς σχηματίζεται το ουράνιο τόξο ή πώς λειτουργεί το αλκοτέστ. (Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα στους συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους του ΕΙΕ και η ώρα έναρξης είναι 11 το πρωί). Και βέβαια ο εορτασμός της επετείου των 50 χρόνων του Ιδρύματος δεν θα μπορούσε να μην έχει την τιμητική του μεταξύ των εκδηλώσεων. Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ΕΙΕ, ετοιμάζονται ειδικές εκδηλώσεις, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Οι στόχοι

Πριν από μισό αιώνα κάποιοι οραματίστηκαν τη δημιουργία αυτού του Ιδρύματος που, ως φαίνεται, μπορεί να προσφέρει στην προαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα. Σήμερα τι οραματίζεται ο πρόεδρος του ΕΙΕ ώστε αυτό να έχει ένα μακρό μέλλον που θα ξεπερνά κατά πολύ την πεντηκονταετία; «Επιθυμώ να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του Ιδρύματος. Να διευρυνθούμε ως κέντρο αριστείας. Να εκσυγχρονίσουμε τις δομές, να αναβαθμίσουμε τη βιβλιοθήκη. Βασικός στόχος είναι επίσης να βρεθούν τα χρήματα ώστε το Ίδρυμα να χορηγεί ευρέως υποτροφίες σε νέα παιδιά. Επιθυμούμε κάτι τέτοιο να θεσμοθετηθεί με χορήγηση υποτροφιών σε νέους που ασχολούνται τόσο με τις θετικές όσο και με τις ανθρωπιστικές επιστήμες μέσω αυστηρής επιλογής με κανόνες διαφάνειας».

Μπορεί σε εθνικό επίπεδο το ΕΙΕ να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά ιδρύματα, η παγκοσμιοποίηση όμως δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την έρευνα, οπότε το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού. «Προσπαθούμε και είμαστε ανταγωνιστικοί ως έναν βαθμό. Για να επιτύχουμε όμως περισσότερα πρέπει το κράτος να δώσει πιο πολλά εθνικά χρήματα σε μόνιμη βάση για την έρευνα. Δεν είναι σωστό να στηριζόμαστε μόνο στα χρήματα που έρχονται μέσω προγραμμάτων από την ΕΕ καθώς αυτά δεν αποτελούν σταθερή χρηματοδότηση. Αν η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας οφείλει να βάλει το χέρι στην τσέπη» απαντά ο κ. Κυριακίδης.

Και κάτι τέτοιο αξίζει να γίνει, αφού, όπως όλοι οι ειδήμονες του χώρου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του ΕΙΕ, αναφέρουν, η Ελλάδα διαθέτει καλά «ερευνητικά μυαλά». «Προκαλεί αισιοδοξία το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε τόσους έλληνες επιστήμονες να εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να εργαστούν στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στο Ίδρυμα εργάζονται 60 ευρωπαίοι ερευνητές, κάτι που δεν βλέπαμε πριν από μία δεκαετία».

Σε κάθε περίπτωση, στα τωρινά γενέθλια του μισού αιώνα εμείς δεν θα ευχηθούμε στο ΕΙΕ να τα εκατοστήσει - άλλωστε εκατό χρόνια είναι ελάχιστα μπροστά στο μέλλον της επιστημονικής έρευνας. Ευχή μας είναι η τούρτα γενεθλίων του Ιδρύματος να γεμίζει κεράκια για πάντα αφού μέσα της κλείνει έναν σπουδαίο στόχο: την προαγωγή της έρευνας, την οποία η χώρα μας έχει τόσο πολλή ανάγκη...


ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ





Το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) «φιλοξενείται» μέσα στη μεγάλη βιβλιοθήκη «Κ. Θ. Δημαράς» του ΕΙΕ και προσφέρει στους επισκέπτες δωρεάν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό επιστημονικό κόσμο



Ζωτικό τμήμα του ΕΙΕ είναι τα τελευταία 25 χρόνια και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), το οποίο αποτελεί τον εθνικό φορέα που αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην κάλυψη των αναγκών πληροφόρησης της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας όσο και στην ανάδειξη του ελληνικού ψηφιακού υλικού. Οι δραστηριότητες του ΕΚΤ εστιάζονται στη λειτουργία Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Επιστήμης και Τεχνολογίας με στόχο την παροχή υπηρεσιών επιστημονικής πληροφόρησης, καθώς και στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας.

«Η βιβλιοθήκη μας περιέχει σε ηλεκτρονική μορφή 15.500 τίτλους επιστημονικών περιοδικών των μεγαλύτερων εκδοτών του κόσμου, καθώς και 3.000 βιβλία σε μεγάλο εύρος επιστημονικών τομέων. Διαθέτουμε 55 διεθνείς βάσεις δεδομένων με ηλεκτρονικά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες και με δυνατότητα για θεματική αναζήτηση, καθώς και 27 ελληνικές βάσεις δεδομένων για την επιστήμη και την τεχνολογία. Παράλληλα έχει γίνει ψηφιοποίηση όλου του υλικού που έχει προκύψει από τις έρευνές μας και στο οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε επισκεφθεί τα 22 ηλεκτρονικά αναγνωστήριά μας να έχει δωρεάν πρόσβαση», τονίζει ο κ. Κυριακίδης.

Έξι άξια «παιδιά»

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος (γνωστότερο ως Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος, ΚΕΡΑ). Ιδρύθηκε το 1979 και έχει ως καθήκον του την έρευνα όλων των εκφάνσεων της ελληνικής αρχαιότητας, από τους προϊστορικούς χρόνους ως το τέλος του αρχαίου κόσμου, τον Ζ' αιώνα μ.Χ. Η έρευνα αφορά τη συστηματική συλλογή, καταγραφή, επεξεργασία και μελέτη τεκμηρίων, όπως φιλολογικών πηγών, εκτύπων και εκμαγείων φωτογραφιών, σχεδίων, χαρτών, αεροφωτογραφιών και τοπογραφικών διαγραμμάτων, κυρίως όμως επιγραφών και νομισμάτων.

2. Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών (ΙΒΕ). Ιδρύθηκε το 1959 και ως αντικείμενο έρευνας έχει τη σφαιρική ενατένιση του βυζαντινού πολιτισμού σύμφωνα με τις νέες τάσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Οι ερευνητές του ΙΒΕ συστηματοποιούν και αξιοποιούν τις αρχειακές, φιλολογικές και αρχαιολογικές πηγές της Ιστορίας με σκοπό τη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού και της καθημερινής ζωής στους μέσους χρόνους, των σχέσεων του Βυζαντίου με τους λαούς της Βαλκανικής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Δύσης, καθώς και της ιστορικής γεωγραφίας και δημογραφίας του ελληνικού χώρου.

3. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών (ΙΝΕ). Ιδρύθηκε το 1960 και οι ερευνητές που το απαρτίζουν μελετούν την ιστορία του νέου Ελληνισμού με κύρια αντικείμενα την κοινωνική, οικονομική και πολιτική συγκρότηση, τη διαμόρφωση θεσμών και ιδεολογιών, καθώς και την πολιτισμική ιστορία από τον 15ο αιώνα ως τις ημέρες μας.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

1. Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ). Ιδρύθηκε το 1977 και επικεντρώνει τη βασική έρευνά του σε δύο άξονες: στην ανάπτυξη της βιολογίας συστημάτων, δηλαδή στη μελέτη των βιολογικών διεργασιών ως ολιστικών συστημάτων με στόχο την εξατομικευμένη θεραπεία, και στη βιομηχανική βιοτεχνολογία με έμφαση στη βιοτεχνολογία τροφίμων, στη βιοτεχνολογική σύνθεση ειδικών χημικών, βιοαποικοδομήσιμων πολυμερών, βιολογικά ενεργών ενώσεων, καθώς και στη βιοενέργεια.

2. Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας (ΙΘΧΦ). Ιδρύθηκε το 1979 και δραστηριοποιείται σε επιλεγμένα πεδία αιχμής της φυσικοχημείας, της επιστήμης υλικών και της φωτονικής. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην έρευνα για συστήματα νανοτεχνολογίας, καθώς και για τις αναδυόμενες τεχνολογίες «έξυπνων» υλικών, κάτι που έχει αποδώσει ήδη καρπούς, όπως αποδεικνύεται από συμβάσεις με ελληνικές και ξένες βιομηχανίες σχετικά με καινοτόμες εφαρμογές που «γεννήθηκαν» εντός του Ινστιτούτου.

3. Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας (ΙΟΦΧ). Ιδρύθηκε το 1979 και στις βασικές κατευθύνσεις του ανήκουν ο σχεδιασμός, η σύνθεση και η αποτίμηση νέων ενώσεων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν φάρμακα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, οι φλεγμονώδεις διαταραχές και τα νευροεκφυλιστικά σύνδρομα. Μελετώνται επίσης τομείς όπως η σύνθεση και οι εφαρμογές νέων λειτουργικών οργανικών οργανομεταλλικών ενώσεων και ομογενών καταλυτών.

Το ΒΗΜΑ, 16/03/2008


επιστροφή