Τευχος 3





e-ΔΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η μηχανή αναζήτησης Google αναλαμβάνει το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην ιστορία του παγκόσμιου ιστού: θα σκανάρει περί τα 15 εκατομμύρια αριστουργήματα των μεγαλύτερων βιβλιοθηκών του πλανήτη με σκοπό να τα προσφέρει δωρεάν στους ανά τον κόσμο βιβλιοφάγους.

Της Κατερίνας Κολιού


Πετάξτε τους σελιδοδείκτες. Οι βιβλιοθήκες των πέντε σπουδαιότερων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του πλανήτη θα γίνουν ψηφιακές. Η ανατρεπτική πρωτοβουλία ανήκει στους Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, ιδρυτές του Google, της πιο αξιόπιστης μηχανής αναζήτησης του Διαδικτύου και αναμένεται να προκαλέσει πραγματική επανάσταση στον χώρο του βιβλίου. Συγκεκριμένα, αρχής γενομένης από το 2005, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια τόμοι από τα ράφια της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ, του Μίσιγκαν, του Στάνφορντ – απόφοιτοι του οποίου είναι οι εμπνευστές του Google – καθώς και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης θα σκαναριστούν σελίδα προς σελίδα με αποκλειστικό σκοπό να προσφερθούν δωρεάν προς on line ανάγνωση από τυος χρήστες του Internet. « Σκοπός μας είναι να φέρουμε στο φως τον πλούτο και το εύρος πληροφοριών που κρύβεται στα σκονισμένα ανήλιαγα ράφια των κορυφαίων βιβλιοθηκών της Γης και να φθάσουμε σε αυτούς που δεν μπορούν να έρθουν σε εμάς» σημειώνουν οι βιβλιοθηκάριοι των φημισμένων ιδρυμάτων και οι υπεύθυνοι της Google Inc. Οι τελευταίοι μάλιστα αναμένεται να δαπανήσουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια από τα υπέρογκα κέρδη της πρόσφατης μετοχοποίησης του κολοσσού της Silicon Valley, προκειμένου να φέρουν εις πέρας το μεγαλεπήβολο σχέδιό τους.

Το κόστος για το σκανάρισμα του κάθε βιβλίου ανέρχεται στα δέκα δολάρια, ενώ η διαδικασία σάρωσης του όγκου όλων αυτών των πληροφοριών αναμένεται να διαρκέσει δέκα χρόνια. Και αν αναρωτιέστε γιατί οι επιφανέστερες βιβλιοθήκες του κόσμου επέτρεψαν σε μια ντουζίνα κομπιουτεράδες να εξερευνήσουν τα «άδυτα των αδύτων», η εξήγηση είναι απλή: χωρίς να ξοδέψουν δεκάρα τσακιστή θα μετατρέψουν τους πολύτιμους δερματόδετους θησαυρούς τους σε ευέλικτα ηλεκτρονικά αρχεία προς πάσα εκμετάλλευση, προστατεύοντας ταυτόχρονα την περιουσία τους απέναντι στη φθορά. Η χρονοβόρα διαδικασία θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών με τη σάρωση ολόκληρης της συλλογής εγχειριδίων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, την οποία απαρτίζουν 7.000.000 τόμοι ή αν προτιμάτε 212 χιλιόμετρα βιβλίων – μια διεργασία που, σύμφωνα με χονδρικούς υπολογισμούς, θα χρειαστεί έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ομοίως το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δέχθηκε μετά χαράς να παραχωρήσει πρόσβαση στο σύνολο των συγγραμμάτων του που φιλοξενείται σε 16 παραρτήματα. Αντίθετα η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Θα συνεισφέρει σε πρώτη φάση μόλις 40.000 από τους 11.500.000 τόμους της. Ισάριθμα βιβλία πρόκειται να προσφέρει δοκιμαστικά και το Χάρβαρντ, που διαθέτει τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη στον κόσμο – 15.000.000 τόμους. Τέλος το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα διαθέσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ποιητικές συλλογές, βιβλία τέχνης, μυθιστορήματα και πολιτικές προκηρύξεις που τυπώθηκαν πριν από το 1901 και σήμερα φιλοξενούνται στο παράρτημα Bodleian με τους 6,5 εκατομμύρια τόμους. Στην περίπτωση έργων που καλύπτονται ακόμη από δικαιώματα δημιουργού (copyright) θα παρατίθενται μόνο αποσπάσματα καθώς και μακροσκελής βιβλιογραφία.

Ως σήμερα ανάλογες προσπάθειες υπήρξαν αποσπασματικές και κατά κύριο λόγο αφορούσαν νέες εκδόσεις και μάλιστα μια πρόγευση αυτών. Η προοπτική δημιουργίας της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του κόσμου δημιουργεί πάντως αρκετές ανησυχίες ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα σημάνει την αρχή του τέλους για τις βιβλιοθήκες, όπως τις γνωρίζουμε ως σήμερα. Οι εμπνευστές του σχεδίου αντιτείνουν ότι η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση θα συμβάλλει τόσο στην αναζωογόνηση ενός κουρασμένου θεσμού όσο και στο ότι θα καταστήσει σημαντικές εκδόσεις, που είτε έχουν εξαντληθεί είτε είναι διαθέσιμες σε ελάχιστες βιβλιοθήκες του πλανήτη, προσιτές στο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Πάνω απ΄ όλα όμως πρόκειται για μία κίνηση ματ της Google στον επιχειρηματικό πόλεμο με το αντίπαλον δέος που ακούει στα ονόματα Yahoo και MSN.

ΒΗΜΑGAZINO, 16/1/2005


επιστροφή