Τευχος 27



ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ... ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ

Ο Μπους παρουσίασε χθες μακροπρόθεσμη στρατηγική για την υπερθέρμανση
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρούσσος Βρανάς


Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού στις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές προσπάθειες για το κλίμα, ο πρόεδρος Μπους καλεί τις χώρες που είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του κόσμου να συναντηθούν στην Αμερική και να συνάψουν μια άλλη συμφωνία για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.
Για άλλη μία φορά, ο Λευκός Οίκος απέρριψε το ενδεχόμενο να αποδεχτεί συγκεκριμένους και δεσμευτικούς στόχους για πιο καθαρή ενέργεια, κάτι το οποίο αποτελεί βασική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι μέτρα τα οποία δεν θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε ξεχωριστής χώρας δεν θα είναι λειτουργικά.
Ο πρόεδρος Μπους παρουσίασε χθες μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση των κλιματικών μεταβολών, αλλά που δεν θα εφαρμοστεί πριν από το τέλος του 2008. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μια συνάντηση των χωρών που εκπέμπουν τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου και ο καθορισμός παγκόσμιων στόχων. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει τους δασμούς στις τεχνολογίες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Οι ανακοινώσεις του έγιναν εν όψει της συνόδου κορυφής των οκτώ μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (G8), την προσεχή εβδομάδα στη Γερμανία, στην ατζέντα της οποίας αναμένεται να κυριαρχήσει το κλίμα.

Οι αντιδράσεις
Αρνητική ήταν η αντίδραση των οικολόγων στο σχέδιο Μπους. «Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι να βάλει όρια και να ανταλλάσσει αυτά τα αέρια με εκείνα που εκπέμπουν άλλες χώρες», δήλωσε ο Τσάρλι Κρόνικ, ειδικός κλιματολόγος της οργάνωσης Γκρινπίς. «Ο Μπους το απέρριψε αυτό».
Διαφορετικές ήταν οι αντιδράσεις του Τόνι Μπλερ και της Άνγκελα Μέρκελ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε τη στρατηγική που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπους για το κλίμα και είπε ότι είναι πολύ σημαντικό που για πρώτη φορά οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θέλουν να λάβουν μέρος σε μια παγκόσμια συμφωνία. «Για πρώτη φορά η Αμερική λέει ότι επιθυμεί παγκόσμιους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών», δήλωσε ο Μπλερ ο οποίος επισκέπτεται την Αφρική. «Χωρίς την Αμερική και την Κίνα ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να συμφωνήσει ό,τι θέλει, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβάλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος». Θετική ήταν και η αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ. «Πρόκειται για κοινές θέσεις με τις οποίες μπορεί να δράσει κανείς», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Οι διαπραγματεύσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζεται από τους Ευρωπαίους να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών μεταβολών. Σε διαπραγματεύσεις πριν από τη σύνοδο κορυφής, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δεσμευτούν με συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
Η προτεινόμενη συνάντηση των χωρών που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου- το 80% του παγκόσμιου συνόλου- αναμένεται να γίνει στις ΗΠΑ το φθινόπωρο. Ο πρόεδρος Μπους ελπίζει ότι θα λάβουν μέρος σε αυτήν οι χώρες της G8, οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες Κίνα και Ινδία και η Βραζιλία, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό και η Νότια Κορέα. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να απορρίπτουν την ευρωπαϊκή πρόταση η οποία στηρίζεται στα όρια που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

TA NEA, 1/6/2006


επιστροφή