Τευχος 26



Χαιρετισμός κου Κ.Καρκανιά στην εκδήλωση στο
«Πολιτιστικό κέντρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» του Δήμου Ιλίου


     Με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόσκληση να απευθύνω έναν χαιρετισμό στην σημερινή σας εκδήλωση με θέμα «Οι Έλληνες και η γλώσσα τους στην Κάτω Ιταλία, χθες και σήμερα».
     Όντας και ο ίδιος εκπαιδευτικός – φέτος κλείνω 41 έτη ενεργού παρουσίας στην μεταλυκειακή ιδιωτική εκπαίδευση – μπορώ να εκτιμήσω την προσπάθεια του σχολείου, δηλαδή της διευθύντριας, των καθηγητών και των μαθητών, που έκανε δυνατή την συλλογική εργασία, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα και για αυτό από την αρχή σας συγχαίρω.
     Το Σχολείο σας το γνώρισα πέρυσι, όταν το Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο, του οποίου είμαι Πρόεδρος, σας ζήτησε και δεχτήκατε να συμμετάσχετε σε ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με τίτλο «Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Γλωσσικές γέφυρες επικοινωνίας».
     Πέρυσι λοιπόν είχα την ευκαιρία να δω τον ενθουσιασμό των μαθητών, της διευθύντριας κας Χατζάκη και των καθηγητών, του Τζάνου Στεφανέλλη και της Ελένης Χολέβα, στην εκτέλεση του προγράμματος, το οποίο προέβλεπε πολλές δράσεις, τις οποίες σχεδιάσαμε μαζί και τις φέρατε σε πέρας με άριστο τρόπο.
     Μπορώ μάλιστα να πω ότι η ελληνική ομάδα, δηλαδή εμείς και το Γυμνάσιο Ιλίου ήταν πολύ καλύτερη από την Ρουμανική, την Βουλγαρική και την Τουρκική.
     Στο περυσινό πρόγραμμα προσπαθήσαμε να προβάλλουμε την δυνατότητα και να διεγείρουμε το ενδιαφέρον των μαθητών από τις 4 χώρες για να μάθουν οι μεν την γλώσσα των δε.
     Πιστεύουμε, ότι χάρη στην δική μας κοινή προσπάθεια αναδείχτηκε η σημασία και η δύναμη της ελληνικής γλώσσας, μιας γλώσσας που έχει τροφοδοτήσει όλες τις γλώσσες του δυτικού κόσμου με τις λέξεις για τις σημαντικότερες έννοιες του σημερινού πολιτισμού.
     Στο Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο λειτουργούμε επί 35 χρόνια το Σχολείο Ελληνικών Μέγας Αλέξανδρος, στο οποίο διδάσκουμε την ελληνική γλώσσα σε ξένους, οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για αυτό τον σκοπό. Έχουμε μαθητές από την Ιαπωνία έως την Χιλή και από την Ουρουγουάη έως το Ουζμπεκιστάν.
     Εξ άλλου από πολλά χρόνια βοηθούμε την διάδοση της ελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο και κατ’ ευθείαν αλλά και μέσω του Οργανισμού για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας του οποίου είμαι Πρόεδρος.
     Με βάση τις εμπειρίες αυτών των δύο Οργανισμών προτείναμε φέτος στο Σχολείο σας να εργαστείτε στο θέμα της ελληνικής διαλέκτου ΓΚΡΗΚΟ, που μιλιέται στην Νότιο Ιταλία από Ιταλούς, οι οποίοι καυχιώνται ότι είναι απόγονοι των πρώτων Ελλήνων αποίκων της Μεγάλης Ελλάδας.
     Την ίδια πρόταση κάναμε και σε αντίστοιχα σχολεία στις ελληνόφωνες περιοχές αλλά δεν έχουμε ακόμη τελικές απαντήσεις – μάλλον αυτοί είναι πιο γραφειοκράτες από εμάς. Τ
     ελειώνοντας αυτή την αφήγηση- χαιρετισμό θα ήθελα να πω δυο λόγια για την σημασία, που έχει η προσπάθεια για την διάδοση και συγχρόνως την στήριξη της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.
     Θα θυμίσω, όπως και πέρυσι, ότι με την διάδοση της γλώσσας μας:
  • Δημιουργούμε φίλους σε όλο τον κόσμο
  • Βοηθούμε στην δημιουργία θέσεων εργασίας για Έλληνες φιλολόγους. Σας λέω ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν πολλές χιλιάδες Ελλήνων και μη Ελλήνων, που διδάσκουν την ελληνική στο κόσμο.
  • Βοηθούμε στην πώληση ελληνικών βιβλίων, και διδακτικών και άλλων, σε όλο τον κόσμο
  • Βοηθούμε στην διάδοση των ελληνικών ιδεών, των ελληνικών απόψεων, των ελληνικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.
     Σαν μεγάλο παράδειγμα αναφέρω την περίπτωση του μεγάλου Ρώσου μουσικού Σλάβα Ροστρόποβιτς, ο οποίος πέθανε την 28.04.2007. Ο Ροστρόποβιτς λόγω του ότι είχε κλασική παιδεία, αγαπούσε την Ελλάδα, επισκεπτόταν την Ελλάδα, μιλούσε για την Ελλάδα, υποστήριζε τις θέσεις της Ελλάδας π.χ. στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στις ελληνοτουρκικές διαφορές κ.λ.π.
     Με τις εργασίες λοιπόν τις δικές μας, πέρυσι και εφέτος, βοηθάτε και εσείς στην μεγάλη εθνική προσπάθεια της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.
     Για αυτό σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω αλλά και υπόσχομαι, ότι θα βοηθήσω και από το ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ και από τον ΟΔΕΓ κάθε δική σας σχετική προσπάθεια.


επιστροφή