Τευχος 24



Καταπέλτης η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανεξέλεγκτες χωματερές, δηλητηριασμένα νερά από φυτοφάρμακα, αυθαίρετα σε υγροβιότοπους και λίμνες που νεκρώνουν από τα απόβλητα


ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ

Συνηθισμένα στην Ελλάδα - ποινικοποιούνται αν ψηφιστεί η πρόταση της Κομισιόν

ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ


Ανεξέλεγκτες αλλά και νόμιμες χωματερές που απελευθερώνουν επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δηλητηριασμένα νερά από φυτοφάρμακα, λίμνες που νεκρώνουν από τα απόβλητα που καταλήγουν στα νερά τους, αυθαίρετα κτίσματα μέσα στα όρια προστατευόμενων υγροβιοτόπων: σύμφωνα με την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλα αυτά θα πρέπει να θεωρούνται και να τιμωρούνται ως εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα είναι όχι μόνο συνηθισμένες καταστάσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και απολύτως νόμιμες διαδικασίες.




Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνονται εννέα περιβαλλοντικές παραβάσεις, οι οποίες θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα που επισύρουν ποινές φυλάκισης 5 -10 ετών και πρόστιμο έως και 1,5 εκατομμύρια ευρώ. «Πολλές από τις επικίνδυνες για το περιβάλλον δραστηριότητες είναι απολύτως νόμιμες στην Ελλάδα», σημειώνει ο πρόεδρος της Greenpeace, κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, τονίζοντας ότι οι προτεινόμενες ποινές της Επιτροπής για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα δεν είναι αποτρεπτικές για τον «ρυπαίνοντα». «Όταν το πλαφόν του προστίμου το οποίο θέτεις σε κάποιον που ρυπαίνει το περιβάλλον είναι 1,5 εκατ. ευρώ ενώ η επιτροπή ανταγωνισμού έχει επιβάλει πρόστιμο 800 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που δημιούργησαν καρτέλ για τον προσδιορισμό των τιμών στις βιταμίνες, είναι σαφές ότι η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την ανταγωνιστικότητα μεταξύ των επιχειρήσεων ως κάτι σαφώς πιο σημαντικό απ' ό,τι η δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Αν τελικά η πρόταση της Κομισιόν υιοθετηθεί από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., τότε οι οικολογικές οργανώσεις στην Ελλάδα είναι έτοιμες να καταγγείλουν ορισμένα από «τα πιο τρανταχτά» διαρκή περιβαλλοντικά εγκλήματα.



1. Τέφρα και μικροσωματίδια σε Κοζάνη - Πτολεμαΐδα

«Η σωματιδιακή ρύπανση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή της Κοζάνης. Η ιπτάμενη τέφρα, που αναπνέουμε καθημερινά λόγω των εκπομπών από τις υψικαμίνους της ΔΕΗ αλλά και από τις αποθέσεις και τους ταινιόδρομους μεταφοράς, προκαλεί αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, χρόνιες βρογχίτιδες, βρογχικό άσθμα και εμφύσημα», λέει ο πνευμονολόγος κ. Αγάπιος Σαχινίδης.

Στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα λειτουργούν 5 θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που παράγουν το 70% της παραγωγής της χώρας σε ενέργεια, ενώ για να λειτουργήσει ένας σταθμός ισχύος 1.200 μεγαβάτ χρειάζεται ημερησίως 54. 000 τόνους λιγνίτη. Από αυτήν την ποσότητα το 15% μετατρέπεται σε τέφρα. Αν τα φίλτρα συγκρατούν το 99% αυτής, τότε ένας σταθμός 1.200 μεγαβάτ εκπέμπει 80 τόνους μικροσωματιδιακής τέφρας ημερησίως, ενώ όλοι οι σταθμοί στην περιοχή 100.000 τόνους ετησίως.



Αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, χρόνιες βρογχίτιδες, βρογχικό άσθμα και εμφύσημα από την ιπτάμενη τέφρα


     
Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής, να γνωστοποιούνται τα αποτελέσματα των μετρήσεων για τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων στο χωριό που βρίσκεται δίπλα από τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ακόμα δεν έχει δοθεί απάντηση από τους υπεύθυνους. Πάντως, από τις 6 έως και τις 13 Ιουλίου 2005, οπότε και πραγματοποιήθηκε δειγματοληπτική μελέτη ρύπων για την Ακρινή από το ΤΕΙ Κοζάνης, διαπιστώθηκε ότι μόνο μία ημέρα η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων ήταν κάτω από το όριο 50 που ορίζει η Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή έφτανε τα 101, ενώ η μέγιστη τα 230.

«Από το 1996 και μετά οι σταθμοί της ΔΕΗ έχουν ιδιαίτερα μεγάλες εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων. Πιο παλιά δε, λειτουργούσαν χωρίς καν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», αναφέρει ο κ. Αχιλλέας Πλιθάρας από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.


2. Απόρριψη βαρέων μετάλλων σε Ευβοϊκό και Κορινθιακό Κόλπο

Καθ' όλα νόμιμη - αν και εγκληματική, κατά τους ειδικούς - είναι έως τώρα στην Ελλάδα η απόρριψη ετησίως 1,5 εκατ. τόνων σκουριάς, πλούσιας σε βαρέα μέταλλα, στον Βόρειο Ευβοϊκό, καθώς και 800.000 τόνων ερυθράς ιλύος (επίσης πλούσια σε βαρέα μέταλλα) που καταλήγουν στον Κορινθιακό Κόλπο από βιομηχανική δραστηριότητα, επίσης κάθε χρόνο. Τα βαρέα μέταλλα, που εισέρχονται στη χλωρίδα και την πανίδα των συγκεκριμένων περιοχών και έπειτα στη διατροφική αλυσίδα των ανθρώπων, συνδέονται με νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως αναφέρουν οι ειδικοί.


Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Είναι εγκληματική η αποβολή ή εκπομπή υλικών που προκαλούν θάνατο ή σοβαρές βλάβες σε ανθρώπους»


Οι ανεξέλεγκτες χωματερές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, στο σύνολο της χώρας έχουν καταγραφεί 2.626 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων από τους οποίους οι 1.850 έχουν κλείσει. «Ειδικά στα ελληνικά νησιά η κατάσταση επιδεινώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και εκδηλώνονται φωτιές στις παράνομες χωματερές με αποτέλεσμα την απελευθέρωση διοξινών στο περιβάλλον», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης από την Greenpeace.

Πέρα όμως από της 776 ανεξέλεγκτες «πηγές διοξινών» στην Ελλάδα, η κατάσταση εμφανίζεται ανεξέλεγκτη και στους καθόλα νόμιμους ΧΥΤΑ. Όπως συνέβη και στους Ταγαράδες το καλοκαίρι που πέρασε, έτσι και στα Άνω Λιόσια το καλοκαίρι του 2003 είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά η οποία διήρκεσε περίπου ένα μήνα με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Η παράνομη επεξεργασία, αποβολή και αποθήκευση απορριμμάτων και η σοβαρή υποβάθμιση στην ποιότητα την ατμόσφαιρας, των υδάτων και του εδάφους θα πρέπει να θεωρείται περιβαλλοντικό έγκλημα»


Απόβλητα στην Κορώνεια

«Τρία χρόνια μετά τον θάνατο 30.000 πουλιών και όλων των ψαριών της λίμνης η βιομηχανική δραστηριότητα συνεχίζεται και μάλιστα εταιρείες στην περιοχή εφαρμόζουν τη μέθοδο του by-pass για τα απόβλητά τους: ένα ελάχιστο μέρος περνάει από τη διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού αλλά τα περισσότερα καταλήγουν στη λίμνη της Κορώνειας ακατέργαστα με αποτέλεσμα να τη ρυπαίνουν», λέει ο κ. Μ. Τρεμόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

«Επειδή είχε ξεραθεί η λίμνη και υπήρχαν συγκεντρώσεις αποβλήτων, όταν άρχισε να επαναπλημμυρίζει το 2003 με τις βροχές έγιναν κάποιες χημικές διεργασίες οι οποίες οδήγησαν στο πρόβλημα. Τα ψάρια είχαν εξαφανιστεί εντελώς και οι ιχθυολόγοι της περιοχής πραγματοποίησαν μεταφορά από τη Βόλβη. Όμως η λίμνη δεν είχε "θεραπευθεί", πέρασε ένα βακτήριο στη διατροφική αλυσίδα και φτάσαμε στο θάνατο των πτηνών, αναφέρει ο κ. Σώκος από το επιτελείο της Κυνηγετικής Ομάδας Μακεδονίας Θράκης.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Η αποβολή υλικών που προκαλεί σοβαρή ζημιά στην ποιότητα των υδάτων καθώς και σοβαρές βλάβες σε ζώα αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα»


Αυθαίρετα σε υγροβιότοπους

Στην Ελλάδα, το 90% των υγροβιοτόπων που εντάσσονται στη διεθνή συνθήκη RAMSAR - την ύψιστη μορφή προστασίας σε παγκόσμιο επίπεδο - αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από την ύπαρξη αυθαίρετων κτισμάτων. Η WWF έχει εντοπίσει πλήθος αυθαίρετων στα Δέλτα Έβρου, Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα καθώς και στους υδροβιότοπους του Μεσολογγίου, του Αμβρακικού, στις λιμνοθάλασσες της Θράκης, στο Κοτύχι και στον Σχινιά, που εντάσσεται σε Εθνικό Πάρκο. «Οι Πρέσπες είναι η καλύτερα προστατευόμενη περιοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει περιβαλλοντική οργάνωση που δραστηριοποιείται εκεί και όχι λόγω της παρουσίας του κράτους. Επειδή μιλάμε για μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά εγκλήματα δεν θα πήγαινε ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου στη φυλακή αλλά την ευθύνη θα την έφερε η αρχή που είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση των αυθαίρετων»,» επισημαίνει η κ. Θεοδότα Νάντσου, από τη WWF.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα η σκόπιμη υποβάθμιση προστατευόμενου βιοτόπου»



Η τοξική κληρονομιά της ΔΙΑΝΑ δίπλα σε σπίτια

     
Οι εγκαταστάσεις της ΔΙΑΝΑ είναι μολυσμένες ενώ ακριβώς δίπλα από τις αποθήκες υπάρχουν σπίτια«Δεν έχει γίνει εξυγίανση του χώρου της ΔΙΑΝΑ, οι εγκαταστάσεις είναι μολυσμένες, ενώ ακριβώς δίπλα από τις αποθήκες υπάρχουν σπίτια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι έχουν ουσιαστικά επιβαρυνθεί το υπέδαφος και ένα δίκτυο ύδρευσης της περιοχής όπου υπάρχουν υπολείμματα επικίνδυνων ουσιών. Υπάρχει ένα σχετικά μικρό κονδύλι από τη νομαρχία για απόσμιση του χώρου αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια ώστε να προχωρήσουμε σε πλήρη απορρύπανση».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, κ. Νίκο Πασχαλούδη, η πυρκαγιά στις αποθήκες της εταιρείας φυτοφαρμάκων, που σύμφωνα με καταγγελίες δεν είχε άδεια λειτουργίας έως το 1986, έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην περιοχή: η έκταση της αποθήκης, η οποία καταλαμβάνει αρκετά στρέμματα έχει «ποτιστεί» από τις επικίνδυνες ουσίες των φυτοφαρμάκων, ενώ έχουν μολυνθεί το υπέδαφος και μέρος του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Επιπλέον, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε υποβάλει η ΔΙΑΝΑ είχε κριθεί ελλιπής - παρόλα αυτά η επιχείρηση λειτουργούσε κανονικά.

Όταν έκλεισε, όμως, στις αποθήκες ξέμειναν βαρέλια με άγνωστη ποσότητα επικίνδυνων χημικών, ενώ οι αποθήκες την ίδια στιγμή έμειναν ξέφραγο αμπέλι. Άγνωστοι, όπως καταγγέλλεται, έμπαιναν και έκλεβαν διάφορα από τη βιομηχανία και κάπως έτσι, ως ατύχημα, ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά.

«Θεωρητικά, αυτοί που είχαν αφήσει τις αποθήκες με τόσες επικίνδυνες ουσίες θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να βρίσκονται στη φυλακή και να πλήρωναν και ένα σημαντικό πρόστιμο», αναφέρει ο κ. Πλιθάρας από την WWF.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

«Η παράνομη λειτουργία εργοστασίου στο οποίο αποθηκεύονται επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε ανθρώπους ή στην ποιότητα του νερού, του εδάφους αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα»

ΤΑ ΝΕΑ , 03/03/2007


επιστροφή