Τευχος 24



Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός αναμφισβήτητο, σημειώνει ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. Οι αποδείξεις βρίσκονται παντού Σχεδόν ξεπερασμένος ο στόχος της Ευρώπης


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Υπερβολικά αισιόδοξη θεωρούν την έκθεση του ΟΗΕ επιφανείς ειδικοί

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ


«Σειρήνα συναγερμού» αποτελεί, σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις κλιματικές αλλαγές που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Και εντούτοις, παρά το ζοφερό σήμερα και το ακόμα ζοφερότερο αύριο που σκιαγραφεί, ορισμένοι επιφανείς επιστήμονες θεωρούν πως η έκθεση είναι «υπερβολικά αισιόδοξη».


Η θάλασσα. Για πόσο ακόμη θα μπορεί να ψαρεύει από την ακρογιαλιά αυτός ο ψαράς στην Ινδονησία; Στη χώρα του, έως το 2030 η θάλασσα θα έχει καταπιεί 2.000 νησιά εξαιτίας των κλιματικών μεταβολών
      «Η 2α Φεβρουαρίου 2007 θα μείνει στην Ιστορία ως η ημέρα κατά την οποία αφαιρέθηκε οριστικά το ερωτηματικό από την πρόταση "για τις κλιματικές αλλαγές ευθύνονται οι άνθρωποι"», δήλωσε ο Ακίμ Στάινερ, ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. Πράγματι, η 4η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις κλιματικές αλλαγές αναφέρει πως η αύξηση της θερμοκρασίας που καταγράφεται τα τελευταία 50 χρόνια έχει «τουλάχιστον 90%» πιθανότητες να οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «γεγονός αναμφισβήτητο» και οι αποδείξεις βρίσκονται παντού: στις λιγότερες κρύες ημέρες, στις θερμότερες νύχτες, στις υψηλότατες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο στην Ευρώπη, στα φονικά κύματα καύσωνα, στις καταστροφικές ξηρασίες (όπως αυτή που πλήττει σήμερα την Αυστραλία), στη μεγαλύτερη ένταση των κυκλώνων και των τροπικών καταιγίδων, ιδιαίτερα στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι σήμερα τα υψηλότερα των τελευταίων 650.000 ετών. Όσο όμως κι αν περιορίσει η ανθρωπότητα τις εκπομπές του επίμαχου αερίου, τόσο η θερμοκρασία όσο και η στάθμη της θάλασας θα συνεχίσουν να αυξάνονται για αιώνες: «Δεν είναι κάτι που μπορούμε να σταματήσουμε» δήλωσε ένας συντάκτης της μελέτης, ο Κέβιν Τρένμπερθ. «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Αν επιστρέψει κανείς σε 100 χρόνια από σήμερα, θα συναντήσει ένα διαφορετικό κλίμα». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουμε την πολυτέλεια να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά - «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αν δεν κάνουμε τίποτε, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες».

«Αν η προηγούμενη έκθεση της Επιτροπής, το 2001, αποτελούσε μια έκκληση για αφύπνιση, αυτή η νέα έκθεση αποτελεί σειρήνα συναγερμού» δήλωσε η Greenpeace. «Υπάρχει ακόμα χρόνος για δράση, αλλά τα περιθώρια στενεύουν» δήλωσε η οργάνωση Φίλοι της Γης, σημειώνοντας πως τα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη «πρέπει να δείξουν τον δρόμο» στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, ώστε να αναπτύξουν βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον οικονομίες.

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής, ωστόσο, δεν χαιρετίστηκε ομόφωνα. Η εκτίμηση πως η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί έως το 2100 κατά 18 έως 58 εκατοστά προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως επειδή η έκθεση του 2001 προέβλεπε πολύ μεγαλύτερη άνοδο (9-88 εκατοστά). Παρ' ότι η Επιτροπή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η άνοδος να είναι πράγματι μεγαλύτερη αν συνεχιστεί με τους ίδιους πρωτοφανείς ρυθμούς που παρατηρούνται τελευταία η τήξη των πολικών πάγων, αρκετοί επιστήμονες, ανάμεσά τους ο Μάικλ Μακράκεν, επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Κλιματικών Αλλαγών επί προεδρίας Κλίντον, και ο Τζέιμς Μακάρθι, ειδικός σε θέματα κλίματος στο Χάρβαρντ, επέκριναν την έκθεση ως υπεραισιόδοξη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η διορία του Δεκεμβρίου 2005 που είχε τεθεί για την υποβολή επιστημονικών εγγράφων και άλλων δεδομένων την καθιστούν ήδη σχεδόν παρωχημένη.

«Σχεδόν ξεπερασμένο» χαρακτήρισε, βάσει της νέας έκθεσης για το κλίμα, ο Ακίμ Στάινερ, ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, τον στόχο της Ε.Ε. να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους +2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1860. Αντιδρώντας στη δήλωση αυτή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, δήλωσε πως η Ε.Ε. πρέπει να «μελετήσει όσα συστήνει η επιστήμη» και να αναπροσαρμόσει την πολιτική της κατάλληλα.


Η έκθεση για το κλίμα

ΟΠΩΣ διατυπώθηκε στο τελικό κείμενο της διεθνούς διακυβερνητικής διάσκεψης του ΟΗΕ στο Παρίσι

* «Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ του κλιματικού συστήματος είναι αναμφίβολη, όπως είναι σήμερα προφανές από παρατηρήσεις της αύξησης των μέσων ατμοσφαιρικών και θαλάσσιων θερμοκρασιών, της τήξης των πάγων και της ανόδου της στάθμης των θαλασσών».

* «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι στην αύξηση της ποσότητας των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κυρίαρχο ρόλο παίζει η ανθρώπινη δραστηριότητα».

* «ΟΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και μονοξείδιου του αζώτου έχουν αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας από το 1750».

* «ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ κατά τον 21ο αιώνα θα είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που παρατηρήθηκαν τον 20ό αιώνα».

* «Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ μπορεί να σημειώσει άνοδο 1,1 - 6,4 βαθμών Κελσίου έως το 2100. Όμως είναι πιθανότερο αυτή η άνοδος να κυμανθεί από 1,8 έως 4 βαθμούς Κελσίου».

* «Η ΣΤΑΘΜΗ των θαλασσών προβλέπεται να ανέλθει από 18 έως 58 εκατοστά ώς το τέλος του αιώνα. Πιθανή θεωρείται μια επιπλέον άνοδος 10 - 20 εκατοστών, αν συνεχισθεί η τρέχουσα εντυπωσιακή τήξη των πολικών πάγων με τον ίδιο ρυθμό».


Επιχείρηση λαδώματος των επιστημόνων


Η πτώση. Το θερμόμετρο που κρατάει διαδηλώτρια στη Σεούλ έχει πάρει την κάτω βόλτα. Το ίδιο επιθυμεί να συμβεί και με το θερμόμετρο του θερμοκηπίου για το καλό του πλανήτη
     
Επιστήμονες και οικονομολόγοι δέχθηκαν προσφορά 10.000 δολαρίων έκαστος από ένα λόμπι που χρηματοδοτείται από μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου για να υπονομεύσουν τη μεγάλη έκθεση για την αλλαγή του κλίματος που δόθηκε στις 2/2/2007 στη δημοσιότητα.

Με επιστολές που εστάλησαν από το American Enterprise Institute (ΑΕΙ), μια δεξαμενή εγκεφάλων η οποία χρηματοδοτείται από την ExxonMobil και έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Μπους, προσφέρονται τα χρήματα αυτά για τη σύνταξη άρθρων που να υπογραμμίζουν τις ελλείψεις της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν». Προσφέρονται επίσης ταξιδιωτικά έξοδα και πρόσθετες πληρωμές.

Το ΑΕΙ έχει λάβει περισσότερα από 1,6 εκατομμύριο δολάρια από την ExxonMobil, ενώ περισσότερα από 20 μέλη του προσωπικού του εργάσθηκαν ως σύμβουλοι στην κυβέρνηση Μπους. Ο Λι Ρέιμοντ, πρώην επικεφαλής της ExxonMobil, είναι ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διαχειριστών του ΑΕΙ.



Στις επιστολές, οι οποίες εστάλησαν σε επιστήμονες στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και αλλού, γίνεται επίθεση στην επιτροπή του ΟΗΕ, για την οποία αναφέρεται πως «αντιστέκεται στην εύλογη κριτική και διαφωνία και προτιμά τα συνοπτικά συμπεράσματα που δεν υποστηρίζονται επαρκώς από την αναλυτική δουλειά». Οι συντάκτες των επιστολών ζητούν από τους επιστήμονες να συγγράψουν δοκίμια «που να διερευνούν με περίσκεψη τα όρια των κλιματικών μοντέλων».

Κλιματολόγοι χαρακτήρισαν την κίνηση του ΑΕΙ ως απόπειρα αμφισβήτησης των «συντριπτικών επιστημονικών στοιχείων» για την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. «Είναι μια απελπισμένη προσπάθεια από μια οργάνωση που θέλει να διαστρεβλώσει την επιστήμη για τους δικούς της πολιτικούς στόχους», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βάινερ της Μονάδας Κλιματικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο East Anglia.

Διαβάστε την περίληψη της έκθεσης του ΟΗΕ για το κλίμα στο:
http://www.tanea.gr/docs/climate07.pdf
ΤΑ ΝΕΑ , 03/02/2007


επιστροφή