Τευχος 23



ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ

«Ναι» στην καύση απορριμμάτων από τον Σουφλιά, που πέταξε το μπαλάκι στους δήμους

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ


«Ναι» στην καύση των απορριμμάτων είπε χθες ο Γιώργος Σουφλιάς, καλώντας δημάρχους και περιφερειάρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των σκουπιδιών. Όπως είπε ο υπουργός, το θεσμικό πλαίσιο πλέον επιτρέπει όλες τις μεθόδους, οπότε «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» για περιφέρειες και δήμους, αλλιώς έρχονται οι «καμπάνες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης!



Αντίθετη ως προς την καύση - την οποία θεωρεί πανάκριβη - είναι η Greenpeace.

«Οι μέθοδοι που μπορεί να εφαρμοστούν είναι οι εξής» εξήγησε υπουργός Περιβάλλοντος. «Η μία είναι ανακύκλωση για γυαλί, χαρτί, μέταλλο και τα οργανικά υλικά πάνε για κομπόστα και η άλλη είναι ανακύκλωση και στη συνέχεια θερμική επεξεργασία (καύση). Και στις δύο μεθόδους τα υπολείμματα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Για την καύση το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει από το 2005. Ποια λύση όμως θα επιλέξουν οι δήμοι και οι περιφέρειες θα πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης, γιατί χρειάζονται υποδομές και εκπαίδευση των πολιτών στον διαχωρισμό των υλικών. Άλλωστε, ειδικά για την καύση χρειάζεται διάστημα 5 ετών ώστε να ωριμάσουν τα σχέδια πριν από την εφαρμογή».


Υπέρ Κακλαμάνης - Φασούλας

Υπέρ της χρησιμοποίησης μεθόδων καύσης (θερμική επεξεργασία σκουπιδιών είτε με πυρόλυση, είτε με βιολογική ξήρανση) τάχθηκαν πρόσφατα οι δήμαρχοι Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας. Μάλιστα μεταξύ των σεναρίων που έχει εξετάσει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων είναι η δημιουργία τέτοιας μονάδας στον Ελαιώνα, στην περιοχή που έχει χωροθετηθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Η νομοθεσία επιτρέπει την κατασκευή μονάδων καύσης σε όλες τις περιοχές που έχουν χωροθετηθεί ΣΜΑ αλλά και στις τρεις που προορίζονται για ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), δηλαδή σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα.


«Να τα θάψουν στο Σύνταγμα»

«Οι δήμαρχοι όμως δεν μας είπαν πού θα θάβονται τα τοξικά κατάλοιπα από τις μονάδες αυτές ή μάλλον ο κ. Κακλαμάνης μάς υπέδειξε το Γραμματικό», τονίζει ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα. «Εάν είναι ασφαλή γιατί να μην τα θάψει δίπλα από το δημαρχείο ή το Σύνταγμα; Εμείς λέμε πως η θερμική επεξεργασία των αποβλήτων, καύση, πυρόλυση ή ξήρανση, έχει προβλήματα. Είναι πανάκριβη, επικίνδυνη και αναποτελεσματική. Στην Ολλανδία πληρώνουν και 350 ευρώ τον τόνο τη σύγχρονη καύση. Ποιος δήμαρχος στην Ελλάδα θα τολμήσει να πει στους δημότες του ότι θα πενταπλασιάσει και δεκαπλασιάσει τα δημοτικά τέλη; Εξίσου πανάκριβη είναι η κατασκευή ΧΥΤΑ για τα τοξικά κατάλοιπα. Κι όλα αυτά γιατί; Γιατί κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν δούλεψε σοβαρά την ανακύκλωση. Στις σύγχρονες μονάδες καύσης μπορούν να οδηγηθούν όλα τα σκουπίδια. Όμως εάν δεν διαχωρίσεις τα οργανικά τότε θα υπάρχει δυσάρεστη οσμή. Εάν διαχωρίσεις και τα ανακυκλώσιμα, τότε μένει μόλις ένα 20% του όγκου των σκουπιδιών, δηλαδή πολύ λίγα για να λειτουργήσουν με κέρδος αυτές οι μονάδες. Η τάση στην Ευρώπη είναι άλλωστε πώς θα μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων, όχι πώς θα παράγουμε ενέργεια από τα σκουπίδια. Ας εφαρμόσουμε πρώτα τις υποχρεώσεις μας από την Ε.Ε. στο θέμα της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και μετά συζητάμε για τα υπόλοιπα».


Ευθύνες στον Σουφλιά

Ευθύνες στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέρριψε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τόσο για τις παράνομες χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα όσο και για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων και τη δημιουργία των τριών νέων ΧΥΤΑ στην Αττική.

Διαβάστε όλο το κείμενο της κοινής υπουργικής απόφασης για την καύση των απορριμμάτων στο: http://www.tanea.gr/docs/rypansi07.doc

ΤΑ ΝΕΑ , 23/01/2007


επιστροφή