Τευχος 23



ΛΥΜΑΤΟ... ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ

Με νερό από βιολογικούς καθαρισμούς θα μπορούσαν να ποτίζουν καλλιέργειες

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ


Περισσότερα από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού - που προέρχεται από τις μονάδες βιολογικών καθαρισμών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα - καταλήγουν καθημερινά στη θάλασσα, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για το πότισμα χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών και αστικού πρασίνου.



Η Ελλάδα γυρνάει... την πλάτη στην οικονομία νερού παρ' ότι τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στην Ισπανία, το Μαρόκο, την Τυνησία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό και σε άλλες χώρες.

Έρευνες και πειράματα από ελληνικά πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα για την επαναχρησιμοποίηση υγρών αστικών λυμάτων, απέδειξαν ότι το νερό που βγαίνει από τους βιολογικούς καθαρισμούς είναι κατάλληλο για το πότισμα αρκετών ειδών φυτών - αν και όχι όλων. Ενδεικτική είναι η έρευνα από το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επικεφαλής της οποίας ήταν ο λέκτωρ Ιωάννης Καλαβρουζιώτης. Τα αποτελέσματά της δείχνουν ότι θα μπορούσε να εξοπλιστούν τα κτίρια με διπλές σωληνώσεις, προκειμένου το επεξεργασμένο νερό από τα αστικά λύματα να συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος των κτιρίων και έπειτα να διοχετεύεται στο εσωτερικό τους για να χρησιμοποιηθεί για πότισμα.


Πολλές παραλλαγές

«Είναι μια γενική αρχή που θα μπορούσε να εφαρμοστεί με πολλές παραλλαγές», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Καλαβρουζιώτης. Και συνεχίζει: «Για παράδειγμα, ένας τρόπος συγκέντρωσης των επεξεργασμένων λυμάτων είναι υπογείως, κάτω από μια πλατεία. Από εκεί, με ένα παράλληλο σύστημα σωληνώσεων μπορεί να γίνει η τροφοδοσία μεγάλων συγκροτήματα κτιρίων. Τέτοιος τρόπος μεταφοράς των επεξεργασμένων λυμάτων μπορεί να εφαρμοστεί όπου οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού δεν είναι μακριά από την πόλη, όπως το Μεσολόγγι, η Κέρκυρα, το Ξυλόκαστρο». Για την ώρα πάντως, στην Ελλάδα τέτοιες εφαρμογές σε πόλεις δεν έχουν γίνει, παρά μόνο πειράματα από επιστημονικές ομάδες.

Βέβαια για να ισχύσουν όλα αυτά, τονίζουν οι ειδικοί, πρέπει πρώτα απ' όλα να έχει εξεταστεί μία σειρά παραμέτρων ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα επεξεργασμένα λύματα δεν θα προκαλέσουν βλάβες στις σωληνώσεις.
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι πολλά είδη φυτών θα μπορούσαν να ποτιστούν με επεξεργασμένα αστικά λύματα - πεύκα, ευκάλυπτοι, γεράνια, πλατάνια, μυρτιές, μανόλιες. Άλλες έρευνες του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών δείχνουν ότι πολλές καλλιέργειες, ανάμεσά τους ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι, βαμβάκι, κριθάρι, ήλιο, θα μπορούσε να ποτιστούν με επεξεργασμένα απόβλητα χωρίς να προκληθούν προβλήματα στα φυτά ή τα εδάφη. Μελέτη πραγματοποιείται αυτό τον καιρό από τον κ. Καλαβρουζιώτη και για την πιλοτική επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων στη Λακωνία και την Αργολίδα για πότισμα καλλιεργειών.

ΤΑ ΝΕΑ , 24/01/2007


επιστροφή