Τευχος 22



ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΔΕΗ Ι.Χ.

Για φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ρεύματος

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ


"Πράσινα", χαμηλότοκα δάνεια - για αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων - είναι έτοιμη να προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, τη στιγμή που η Πολιτεία έχει καταργήσει και τα ελάχιστα φορολογικά κίνητρα που είχε θεσπίσει για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.


Τα νέα "πράσινα" δάνεια απευθύνονται τόσο σε επιχειρηματίες που επιθυμούν να εγκαταστήσουν μονάδες και να πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ όσο και σε ιδιώτες που επίσης μπορούν να κάνουν το ίδιο με τη νέα νομοθεσία.

Το νέο τραπεζικό προϊόν που εμφανίζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες η κ. Σοφία Στάικου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, επισημαίνοντας ότι "εντάσσεται στα προγράμματα του ομίλου για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα την αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη διάχυση των ρύπων στην ατμόσφαιρα".

Από τις έρευνες αγοράς της τράπεζας προκύπτει πως την επόμενη τριετία υπάρχουν 4.500 - 7.000 υποψήφιοι πελάτες (ιδιώτες και επενδυτές) για τα νέα "πράσινα" τραπεζικά προϊόντα. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλούς ιδιώτες που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ενέργειας, κυρίως στην Πελοπόννησο, όπου η τιμή της γης είναι χαμηλή.

Το τιμολόγιο

Η νέα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Ν. 3468/2006) προβλέπει ότι κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο και τροφοδοτεί το δίκτυο της ΔΕΗ θα ενισχύεται με 0,45 λεπτά για την ηπειρωτική χώρα και 0,50 ευρώ για τα νησιά. Η σύμβαση με τη ΔΕΗ θα έχει διάρκεια 20 χρόνια. Μετά, ο ιδιώτης θα μπορεί να αυτοκαταναλώνει την ενέργεια που παράγει. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μέσα σε 6-7 χρόνια μπορεί να γίνει απόσβεση της εγκατάστασης και να υπάρχει και κέρδος από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτονομία της κατοικίας με τεχνολογία που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον. Οι ιδιώτες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα δικαιούνται φοροελάφρυνση που ισοδυναμεί με έκπτωση έως 700 ευρώ, κάτι που ισχύει και σε κράτη όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο κ. Βρασίδας Ζάβρας, σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς σε περιβαλλοντικά θέματα, σημειώνει ότι "το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει χώρος για την εγκατάσταση των πάνελ που συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και το σπίτι να έχει νότιο προσανατολισμό ώστε να το βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες την ημέρα".

Το μεγάλο όφελος από τα φωτοβολταϊκά συστήματα προκύπτει "όχι τόσο για όσους έχουν για παράδειγμα ένα αυθαίρετο ή απομονωμένο κτίσμα", όπως επισημαίνει ο κ. Στέλιος Ψωμάς, περιβαλλοντολόγος - σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), "αλλά για όσους έχουν διπλό ρολόι, είναι δηλαδή συνδεδεμένοι με το δίκτυο της ΔΕΗ και πουλάνε το ρεύμα που παράγουν. Ταυτόχρονα συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Όμως πουλάνε στη ΔΕΗ 45 λεπτά την κιλοβατώρα ενώ η ΔΕΗ μαζί με τον ΦΠΑ χρεώνει 8 λεπτά. Το όφελος είναι προφανές".


ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Τα δάνεια της Τραπέζης Πειραιώς αναμένεται να βγουν στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2007

Για επιχειρήσεις:
Επιτόκιο με βάση το Euribor ή το Libor, ευέλικτο ποσοστό χρηματοδότησης, έως 10 χρόνια, με ασφαλιστική κάλυψη

Για ιδιώτες:
Δάνειο Χρηματοδότησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χαμηλό επιτόκιο περίπου στο ύψος των στεγαστικών, έως και 15 χρόνια, περίοδος χάριτος μέχρις ότου ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης του ιδιώτη με τον ΔΕΣΜΗΕ ο οποίος θα αγοράζει το ρεύμα

Δάνειο Εγκατάστασης Εξοπλισμού και Αναμόρφωσης Ακινήτου:
Για την επισκευή ή ανακαίνιση της κατοικίας, για αγορά και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού και τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή την αναμόρφωση του ακινήτου, χαμηλό επιτόκιο, διάρκεια έως 40 χρόνια, περίοδος χάριτος έως 24 μήνες

Χρυσοφόρος επένδυση τα φωτοβολταϊκά πάρκα

ΕΝΑ ΜΕΣΟ ελληνικό σπίτι καταναλώνει περίπου 3.500 κιλοβατώρες τον χρόνο. Για να τις παράγει με το διασυνδεδεμένο σύστημα, χρειάζεται φωτοβολταϊκή εγκατάσταση που αποδίδει 2-3 κιλοβάτ. Το σπίτι εξακολουθεί να καταναλώνει ρεύμα της ΔΕΗ (έτσι δεν υπάρχει το πρόβλημα με την πτώση τάσης τη νύχτα) αλλά όμως παίρνει και χρήματα από την ενέργεια που δίνει στη ΔΕΗ. Κάθε σύστημα παραγωγής ενός κιλοβάτ κοστίζει μαζί με τον ΦΠΑ (19%) και το ειδικό ρολόι της ΔΕΗ (1.000 ευρώ) περίπου 8.000 ευρώ.

"Μπορεί να γίνει κανείς πλούσιος αν επενδύσει σε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση", τονίζει ο κ. Ψωμάς. "Εάν κάποιος νοικιάσει γη και εγκαταστήσει μονάδα 100 κιλοβάτ θα του κοστίσει 550.000 - 600.000 ευρώ με μεγάλη έκπτωση στον ΦΠΑ. Τα μισά θα τα πάρει από τον αναπτυξιακό νόμο, το άλλο 25% με δάνειο και θα βάλει μόλις το 25%. Αυτό μπορεί να του αποφέρει 4.000-5.000 καθαρά τον μήνα".


ΤΑ ΝΕΑ , 13/12/2006


επιστροφή