Τευχος 22



Coaching ή «Προπονητική»

Της καθηγήτριας του Ελληνοβρετανικού κας Μαστρογιάννη Φωτεινής


Κατά καιρούς με έχουν πλησιάσει διάφοροι φοιτητές μου οι οποίοι αναζητούσαν βοήθεια σε κάποια επαγγελματικά τους θέματα όπως είναι π.χ. η εύρεση εργασίας, επίλυση συγκρούσεων στον εργασιακό χώρο, χειρισμό δύσκολων προϊσταμένων κτλ. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις πίσω από τις ερωτήσεις που μου έθεταν είχα την αίσθηση ότι κρύβονταν οι ακόλουθες ερωτήσεις:
    1. Έχω τη ζωή που θέλω;
    2. Κάνω αυτά που θέλω;
    3. Πρόκειται να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος/η τα επόμενα 15 χρόνια;
    4. Έχω τα περισσότερα από αυτά που θέλω;
    5. Η ζωή μου έχει το νόημα που θέλω;
Αν η απάντηση σε κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις είναι «όχι» αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα απλά σημαίνει ότι μπορεί το άτομο να θέλει να επιτύχει περισσότερα στη ζωή του και να αναπτύξει περισσότερο τις ικανότητές του προκειμένου να επιτύχει αυτά που θέλει. Έτσι, θα ήθελα να σας μιλήσω για την «προπονητική ή coaching».

Τι είναι όμως η «προπονητική – coaching». Ως επάγγελμα είναι σχετικά νέο και είναι ο τρόπος να «εκμεταλλευθεί» κάποιος με τον καλύτερο τρόπο τα δικά του μέσα. Η «προπονητική» βοηθά τους ανθρώπους να θέσουν στόχους και να φθάσουν τους στόχους αυτούς. Αυτό ίσως είναι και το πιο σύνηθες από τα θέματα που παρουσιάζονται δηλαδή η καθαρή στοχοθέτηση, ο σημερινός άνθρωπος κατακλύζεται από τα καθημερινά προβλήματα και χάνει τον προορισμό του. Ένα επιπρόσθετο θέμα είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος. Η «προπονητική» μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη, ο «προπονητής» μπορεί να βοηθήσει τον πελάτη να αναπτύξει ένα όραμα, να επιτύχει ένα συγκεκριμένο στόχο ή να ολοκληρώσει ένα συγκεκριμένο έργο. Ο «προπονητής» λειτουργεί ως συνεργάτης παρέχοντας στους πελάτες του τα εργαλεία, την υποστήριξη και την υποδομή να επιτύχει περισσότερα από αυτά που θα μπορούσε να επιτύχει μόνος του.

Οι «προπονητές» δεν είναι ψυχαναλυτές δηλαδή δεν εξερευνούν παρελθόντα θέματα. Εάν και μπορεί να εμφανισθούν τέτοια «θέματα» σε μία προπονητική συνάντηση, ο προπονητής θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους πελάτες να επιτύχουν αποτελέσματα στο παρόν και στο μέλλον.
Τα παραπάνω αφορούν κυρίως την «προπονητική ζωής». Σε επιχειρησιακό επίπεδο η «προπονητική» απευθύνονταν κυρίως στα υψηλόβαθμα στελέχη αλλά τώρα παρέχεται και ως επαγγελματικό εργαλείο ή εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης.
Έχει διαπιστωθεί για παράδειγμα ότι η εκπαίδευση με τον τρόπο που γίνεται σήμερα δηλαδή εκπαίδευση δεξιοτήτων (π.χ. εκμάθηση προϊόντων, τεχνικών πωλήσεων κτλ.) δεν επαρκεί αλλά χρειάζεται προκειμένου να είναι επιτυχημένη να συνδυάζεται με την ανάπτυξη των προσωπικών στοιχείων του ατόμου.
Οι εργαζόμενοι σήμερα αναλαμβάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη και ακόμα και αυτοί που εργάζονται σε μεγαλύτερους οργανισμούς δεν βασίζονται στους εργοδότες τους για την κάλυψη των αναγκών ανάπτυξης της καριέρας τους. Πολλοί εργαζόμενοι στο εξωτερικό απευθύνονται στους προπονητές όταν θέλουν να κάνουν αλλαγή καριέρας αλλά οι περισσότεροι θέλουν να μεγιστοποιήσουν την αξία τους στο συγκεκριμένο εργοδότη ή να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής.
Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος επιθυμεί να αναπτυχθεί προσωπικά αλλά και να αναπτύξει συγκεκριμένες επαγγελματικές δεξιότητες θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν «προπονητή» ο οποίος να είναι ιδιαίτερα πεπειραμένος και ικανός στις δεξιότητες που διδάσκει.

Αυτή ήταν μία σύντομη περιγραφή της «προπονητικής» - ελπίζω να την βρήκατε ενδιαφέρουσα και πάνω από όλα χρήσιμη !!!

«Χρειάζονται πολύ λίγα για να έχεις μία ευτυχισμένη ζωή. Όλα βρίσκονται μέσα σου, στον τρόπο που σκέφτεσαι." Μάρκος Αυρήλιος


επιστροφή