Τευχος 21



"Τα πυρηνικά είναι η μόνη λύση"

Οι επιστήμονες αναζητούν άκρη στο ενεργειακό αδιέξοδο έως το 2030

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Συγκεκριμένες δράσεις προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και των επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις, αν επιθυμούν να λύσουν μέχρι το 2030 το ενεργειακό αδιέξοδο του πλανήτη, συνιστά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στην ετήσια έκθεση World Energy Outlook που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Πυρηνικό εργοστάσιο. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προτείνει στις ΗΠΑ να υιοθετήσουν σαφή πολιτική που θα υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια, συνοδευόμενη από ελαχιστοποίηση των νομικών εμποδίων
"Η πυρηνική ενέργεια έχει σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου", σημειώνεται στην 596 σελίδων έκθεση. "Δεν βλέπω πώς μπορούμε να αποφύγουμε την πυρηνική ενέργεια αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμο μέλλον μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Κλοντ Μαντίλ, επικεφαλής της Υπηρεσίας που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις 26 βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας συνιστά στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας και των επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, συνιστά στις ΗΠΑ σαφή πολιτική που θα υποστηρίζει την πυρηνική ενέργεια, συνοδευόμενη από ελαχιστοποίηση των νομικών εμποδίων. Επίσης στην Κίνα, να θέσει στόχο για παραγωγική ικανότητα 40 γιγαβάτ μέχρι το 2030, και στην Ινδία να θέσει στόχο για παραγωγική ικανότητα 25 γιγαβάτ μέχρι το 2030.

Όσον αφορά τα βιοκαύσιμα, η ΔΥΕ συνιστά στις ΗΠΑ να καταναλώνουν ετησίως τουλάχιστον 7,5 δισ. γαλόνια αιθανόλης από το 2013 και μετά, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την ετήσια κατανάλωση βιοκαυσίμων σε ποσοστό τουλάχιστον 5,75% από το 2010. Στην Κίνα προτείνει να αρχίσει ένα πρόγραμμα-πιλότο προώθησης της αιθανόλης σε εννέα επαρχίες και στην Ινδία, να δοθούν φορολογικά κίνητρα για προώθηση των βιοκαυσίμων και να καταβληθούν προσπάθειες ανάπτυξης αυτού του τομέα.


Οι μεταφορές

Για τις μεταφορές, η έκθεση προτείνει στις ΗΠΑ την αναθεώρηση του νόμου για την εξοικονόμηση ενέργειας στα αυτοκίνητα και τα οχήματα ελεύθερου χρόνου, ώστε να λαμβάνεται υπ' όψιν το μέγεθός τους.

Στην Ιαπωνία προτείνει τη θεσμοθέτηση ελάχιστων προτύπων για την "ενεργειακή αποτελεσματικότητα" των αυτοκινήτων και φορτηγών, τα οποία θα αντιστοιχούν στο καλύτερο από αυτή την άποψη όχημα κάθε κατηγορίας, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να επεκτείνει το σύστημα ανταλλαγής των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αεροπορίας. Στην Κίνα οι ειδικοί της ΔΥΕ συνιστούν τη θεσμοθέτηση σε εθνικό επίπεδο περιορισμών στην κατανάλωση καυσίμων από τα αυτοκίνητα, βάσει του βάρους των οχημάτων. Όσον αφορά τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έκθεση συνιστά στις ΗΠΑ την υιοθέτηση - σε επίπεδο πολιτειών - κανονισμών, σύμφωνα με τους οποίους μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ "Εφαρμόστε το Σχέδιο Βιομάζα"

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, η έκθεση προτείνει την εφαρμογή του Σχεδίου Βιομάζα, σε επίπεδο 150 εκατ. τόνων ισοδύναμου πετρελαίου μέχρι το 2010. Για την Κίνα θέτει ως στόχο τη δημιουργία μικρών μονάδων παραγωγής αιολικής και υδραυλικής ενέργειας ή ενέργειας από βιομάζα. Για την Ινδία προτείνει φορολογικά κίνητρα για προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προτείνει στις ΗΠΑ τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων για την ενθάρρυνση της δημιουργίας εγκαταστάσεων που θα λειτουργούν με γαιάνθρακα, καθώς και της εθνικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού. Στην Ε.Ε., προτείνει την υιοθέτηση οδηγίας για την αποτελεσματικότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με την οποία οι χώρες μέλη θα εξοικονομούν τουλάχιστον 1% επιπλέον ενέργεια κάθε χρόνο.

ΤΑ ΝΕΑ , 08/11/2006


επιστροφή