Τευχος 21



Εθνικά πάρκα ώρα μηδέν

Απροστάτευτες, οι προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας

ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

Η Κάρπαθος είναι τριάντα φορές μικρότερη από την Κρήτη. Η ποικιλία της χλωρίδας της όμως είναι περίπου δεκαπέντε φορές μεγαλύτερη, καθώς στο νησί υπάρχουν πολλά σπάνια και ενδημικά είδη φυτών. Ένα απ' αυτά είναι το silene holzmanii - ενδημικό φυτό του Αιγαίου



Όμως τόσο αυτό όσο και πολλά άλλα είδη της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού, όπως η φώκια monachus monachus, κινδυνεύουν, παρ' ότι μεγάλο μέρος της Καρπάθου είναι ενταγμένο σε προστατευόμενο οικότοπο.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης - αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται τα όρια και οι προστατευόμενες ζώνες της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι οι υπεύθυνοι του φορέα να μην έχουν κανένα νομικό όπλο προκειμένου να αποτρέπουν περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες. Ενδεικτικό είναι ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται μελέτες για την κατασκευή αγροτικών δρόμων στην περιοχή.

Με δεμένα χέρια

Η περίπτωση της Καρπάθου δεν είναι η μοναδική: σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην πλειονότητα των 27 προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας παρουσιάζονται προβλήματα και οι φορείς προστασίας τους υπολειτουργούν. Μόνο για τις 12 από τις 27 περιοχές έχουν εκδοθεί κοινές υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τα όρια προστασίας τους. Ανάμεσά τους τα πάρκα Πρεσπών, Ροδόπης, Αμβρακικού, Παρνασσού. "Έτσι οι υπεύθυνοι των φορέων έχουν ουσιαστικά... δεμένα τα χέρια, με αποτέλεσμα καθημερινά να απαξιώνονται" λέει στα "ΝΕΑ" η υπεύθυνη Προγραμμάτων Προστατευόμενων Περιοχών του WWF Ελλάς κ. Παναγιώτα Μαραγκού.

Ούτε και στις Natura

Ενδεικτικά είναι όμως και τα στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας του WWF, την οποία διενήργησε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις, για την προστασία των περιοχών του δικτύου Natura: η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση μεταξύ των 25 χωρών - μελών της Ε.Ε. όσον αφορά την υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας της φύσης στο πλαίσιο του δικτύου Natura 2000. Η βιοποικιλότητα της Ελλάδας, αναφέρει το WWF, είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη. "Περίπου το 1/4 της ελληνικής επικράτειας ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Είναι, όμως, από τους ουραγούς στην προστασία και διατήρηση αυτού του φυσικού πλούτου". Οι χώρες που εφαρμόζουν με τον καλύτερο τρόπο την κοινοτική νομοθεσία είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Εσθονία. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Κύπρος, η Ελλάδα και το Βέλγιο.

Προβλήματα παρατηρούνται και στην προστατευόμενη περιοχή του οικολογικού πάρκου Πάρνωνα - υγροβιότοπου Μουστού. "Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναμένεται από μήνα σε μήνα η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την περιοχή που θα καθορίζει ζώνες προστασίας και απαγορεύσεις" τονίζει ο βιολόγος - ερευνητής της Ορνιθολογικής Εταιρείας κ. Δημήτρης Μπούσμπουρας. Όπως προσθέτει, "ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο υγροβιότοπος και κάποιοι μικρότεροι υγροβιότοποι κοντά στο Άστρος είναι η τάση δόμησης των παράκτιων εκτάσεων".
ΤΑ ΝΕΑ , 17/11/2006


επιστροφή