Τευχος 20



SΟS ΔΝΤ για έκρηξη εισαγωγών

Φόβοι για υποχώρηση ρυθμού ανάπτυξης και αύξηση της ανεργίας

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Ανησυχία για τη συνεχιζόμενη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκφράζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και πραγματοποιούν επαφές για να συντάξουν την έκθεσή τους για την ελληνική οικονομία.

   
Σύμφωνα με πηγές του ΔΝΤ, εκφράζονται φόβοι ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί, υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσει ο ρυθμός ανάπτυξης, να εκδηλωθεί ύφεση και να δημιουργηθεί οξύ πρόβλημα ανεργίας στην Ελλάδα.

Την ανησυχία τους αυτή μετέφεραν σε κυβερνητικούς παράγοντες, με τους οποίους συναντήθηκαν, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθούν και τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.


Το καμπανάκι Γκαργκάνα
Ας σημειωθεί ότι ανάλογο καμπανάκι χτύπησε προχθές και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νικος Γκαργκάνας, παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί κατά περισσότερες από 3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ φέτος και θα φτάσει το 11% του ΑΕΠ, ενώ το 2005 είχε αυξηθεί κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ.




Απώλεια ανταγωνιστικότητας

Η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σημαίνει ουσιαστικά απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σημαίνει ότι εξάγουμε λιγότερα απ' όσα εισάγουμε και επομένως η οικονομία χρεώνεται. Για να ξεπληρώσει το χρέος της αυτό, μελλοντικά, θα απορροφηθεί ρευστότητα από την οικονομία και έτσι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί ύφεση και ανεργία. Μάλιστα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και η Τράπεζα της Ελλάδος, εάν ληφθεί υπόψη ότι μελλοντικά θα μειωθούν και οι εισροές πόρων από την Ε.Ε., το έλλειμμα θα διευρυνθεί και επομένως «γίνεται φανερό ότι είναι αναγκαίο να προσαρμοστεί η παραγωγική δομή της ελληνικής οικονομίας, ώστε να προσφέρονται περισσότερο ανταγωνιστικά αγαθά και υπηρεσίες». Ας σημειωθεί ότι το έλλειμμα διευρύνεται ενώ οι εξαγωγές σημειώνουν αύξηση (13% το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος), επειδή η αύξηση των εισαγωγών, αν και ελαφρώς μικρότερη ως ποσοστό (11,6%), ως απόλυτο μέγεθος είναι μεγαλύτερη.

Οξύνεται το Ασφαλιστικό

Η δεύτερη πηγή ανησυχίας που διατυπώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ αφορά και πάλι το Ασφαλιστικό. Ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια και αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Είναι μια άποψη που διατύπωσε πρόσφατα και ο επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα υψηλού δημοσιονομικού κινδύνου.

Η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εμφανίζεται πάντως ικανοποιημένη από τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, για την οποία θεωρεί ότι το 2007 θα συντελεσθεί χωρίς τη λήψη προσωρινού χαρακτήρα μέτρων.

Εξέφρασε, ωστόσο, έκπληξη για το μέγεθος της αναθεώρησης του ΑΕΠ, για την οποία ενημερώθηκε μόλις αυτές τις ημέρες και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα.

Συγκρατημένες οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη

ΣΕ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ προς τα κάτω των προβλέψεων για ανάπτυξη στην ευρωζώνη προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που "βλέπει" τον κίνδυνο να υπάρξει στασιμότητα για το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου του 2006, σε 0,4%-0,8%, (από 0,5%-0,9%). Οι Βρυξέλλες εκτιμούν εξάλλου ότι η ανάπτυξη το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2006 θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,2% και 0,7%, ενώ προηγουμένως προβλεπόταν ανάπτυξη με ρυθμό μεταξύ 0,4% και 0,9%. Για το πρώτο τρίμηνο του 2007, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη προβλέπεται να είναι από 0% έως 0,5%, από 0,2%-0,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύχθηκε η οικονομία της ευρωζώνης στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου του 2006 ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων χρόνων, καθώς έφτασε το 0,9%, από 0,8%, το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2006.

ΤΑ ΝΕΑ , 12/10/2006


επιστροφή