Τευχος 20



ΟΥΡΑΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Στην τελευταία θέση της ευρωζώνης η Ελλάδα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στην τελευταία θέση της ευρωζώνης και στην προτελευταία ανάμεσα στις 25 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πριν από την Πολωνία) βρέθηκε το 2006 η Ελλάδα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

   
Το 2006 η χώρα παρέμεινε στάσιμη, στην ίδια θέση (47η), σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε σύνολο 125 χωρών που περιλαμβάνονται στην ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η έρευνα, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, παρουσιάζει, ουσιαστικά, ακόμη μια απογοητευτική επίδοση της ελληνικής οικονομίας, που έρχεται αμέσως μετά τη σημαντική χειροτέρευση της θέσης της χώρας στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας το 2005 - παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. ότι θα εξασφάλιζε βελτίωση στον τομέα αυτόν.

Εορτασμός... με πτώση
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι το 2005, το οποίο η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πανηγυρικά ως έτος ανταγωνιστικότητας, σημειώθηκε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη διεθνή κατάταξη της χώρας κατά 9 θέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην 47η θέση ανάμεσα σε 125 χώρες, υστερώντας ακόμη και έναντι χωρών όπως η Εσθονία, η Χιλή, η Τυνησία και τα Νησιά Μπαρμπάντος.



Οι πρωταθλήτριες

Η χώρα με την πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας 2006-2007 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είναι η Ελβετία, που πέρσι βρισκόταν στην 4η θέση της λίστας. Μετά την Ελβετία οι πιο ανταγωνιστικές οικονομίες στον κόσμο είναι η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Σιγκαπούρη και οι Ηνωμένες Πολιτείες (η περσινή πρωταθλήτρια). Στην Ευρώπη οι χώρες με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες εκτός από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία.

«Μετεξεταστέοι» και στους επιμέρους δείκτες

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας για την οικονομία κάθε χώρας διαμορφώνεται από εννέα πυλώνες: τις επιδόσεις στους θεσμούς, τις υποδομές, τους μακροοικονομικούς δείκτες, την υγεία, τη βασική και την ανώτερη εκπαίδευση, την αποτελεσματικότητα της εγχώριας αγοράς, την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Η Ελλάδα μένει... μετεξεταστέα στους επιμέρους αυτούς δείκτες, καθώς παρά τη βελτίωση στις υποδομές (βρίσκεται στην 11 θέση) καταλαμβάνει την 102η θέση στους μακροοικονομικούς δείκτες (προϋπολογισμός, πληθωρισμός κ.ά.), την 62η στην αποτελεσματικότητα της εγχώριας αγοράς, την 50ή στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, την 46η στην επιχειρηματικότητα και την 47η στην καινοτομία. Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση του δείκτη ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2006, που απαρτίζεται από 121 συνολικά χώρες.
Περισσότερα για την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο: www.tanea.gr/docs/gcr06.pdf

ΤΑ ΝΕΑ , 27/09/2006


επιστροφή