Τευχος 17


«ΠΡΑΣΙΝΟ» ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι νέες λάμπες μειώνουν δραστικά τον λογαριασμό της ΔEH και τη ρύπανση!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ, ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ


Ένας λαμπτήρας κρύβει όχι μόνο τη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας αλλά μπορεί να συμβάλει και στη σωτηρία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, το κόστος ηλεκτροφωτισμού των σπιτιών θα έπεφτε στο ένα τρίτο.


«Μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% γίνεται θερμότητα και χάνεται» αναφέρει ο υπεύθυνος σε θέματα ενέργειας της Greenpeace κ. Δημήτρης Ιμπραήμ. «Αντίθετα οι λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης χρειάζονται 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 15 φορές περισσότερο». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΔΕΕ), εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, το 2030 θα καταναλώνουμε 80% περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα για φωτισμό απ' ό,τι σήμερα. Ο μόνος τρόπος να το αποφύγουμε είναι να επεκταθεί η χρήση των λαμπτήρων οικονομίας, οπότε δεν θα υπάρξει αύξηση.

Στην Ελλάδα, το 19% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτει τις ανάγκες φωτισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΕ. Αν δηλαδή το σύνολο της κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα για ένα έτος ανέρχεται στα 56.100.000.000 κιλοβατώρες, τότε για φωτισμό καταναλώνουμε 10.659.000.000 κιλοβατώρες. Αν καταφέρναμε να αντικαταστήσουμε όλες τις συμβατικές λάμπες με τις οικονομικές, το ρεύμα που θα καταναλώνουμε ετησίως για φωτισμό θα ανέρχεται στα 3.553.000.000, δηλαδή θα έχουμε μείωση κατανάλωσης κατά 7.106.000.000 κιλοβατώρες, δηλαδή, οικονομία κατά 12,6% επί της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στη χώρα κάθε χρόνο.


H φτήνια τρώει τον παρά

H Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στις οδηγίες που έχει εκδώσει για τους καταναλωτές, αναφέρει ότι εάν αλλάζονταν τρεις μόλις κοινές λάμπες με αυτές της εξοικονόμησης ενέργειας θα πλήρωναν για ενέργεια 60 ευρώ αντί για 300 που πρέπει να πληρώνουν με τις λάμπες πυρακτώσεως, ενώ συνυπολογίζοντας και τις τυχόν αντικαταστάσεις τους η συνολική εξοικονόμηση θα έφτανε τα 252 ευρώ που αντιστοιχεί σε 2.520 κιλοβατώρες. «Το μοναδικό μειονέκτημά τους είναι η ακριβή τιμή τους. Για παράδειγμα, μια λάμπα 11 βατ που δίνει όσο φως θα έδινε μια 60άρα κοστίζει 10 ευρώ. H τιμή της απλής λάμπας είναι 1 ευρώ» αναφέρει ο ιδιοκτήτης καταστήματος με ηλεκτρολογικά είδη κ. Γιώργος Μπινιαδάκης. «Όμως η πρώτη θα κρατήσει μια ζωή. H άλλη θα καεί πολύ σύντομα και θα αναγκαστείς να την αλλάξεις. Όμως δεν πρέπει οι λάμπες οικονομίας να τοποθετούνται σε δωμάτια όπως το μπάνιο, όπου το φως ανάβει και σβήνει πολύ συχνά. Είναι ευάλωτες στο συχνό άνοιγμα και σβήσιμο».


H οικονομία σώζει και το περιβάλλον

Ο ΛΑΜΠΤΗΡΑΣ εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να σώσει το περιβάλλον. Από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που προορίζεται για φωτισμό δημιουργούνται εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τις Κλιματικές Αλλαγές (του Εθνικού Αστεροσκοπείου) η αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτήρων από λάμπες εξοικονόμησης ενεργειας στον οικιακό και τριτογενή τομέα της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει έως το 2010 σε μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,4 εκατ. τόνους, ενώ έχει υπολογιστεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από το ρεύμα φωτισμού αντιστοιχούν στο 70% αυτών από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Οι χώρες του κόσμου θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 16 δισ. τόνους μέχρι το 2030, αν προχωρούσαν στην αντικατάσταση των λαμπτήρων - ποσό που αναλογεί σε 6 χρόνια εκπομπών CO2 από όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στον πλανήτη.


Το Δημόσιο συνεχίζει τη σπατάλη...

TO ΔΗΜΟΣΙΟ είναι ο πιο... καλός πελάτης της ΔΕΗ. Τα περίπου 200.000 κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών δεν τηρούν σχεδόν κανέναν κανόνα εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι ποσοστό μικρότερο του 1% των λαμπτήρων σε όλα αυτά τα κτίρια είναι οικονομίας - αυτό προκύπτει από έναν πρόχειρο υπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, αφού επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν υπάρχουν.

Και όμως, σε πρόσφατη οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο δημόσιος τομέας σε κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα έξοδα για εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ενέργεια. Στην Ελλάδα, παρά τη συγκεκριμένη οδηγία, στα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας στον δημόσιο τομέα από τις 3 Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου - βάσει της εγκυκλίου που εξέδωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης - πουθενά δεν γίνεται λόγος για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων φωτισμού από λαμπτήρες οικονομίας. Αντίθετα, αναφέρεται η μείωση της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων και ο περιορισμός του φωτισμού των κτιρίων με εξαίρεση τα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες και τους φορείς περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης.


GREENPEACE
Σενάριο για δύο νησιά


Ένα σενάριο εικονικής πραγματικότητας είχε επεξεργαστεί πριν από λίγα χρόνια η Greenpeace. «Μετέτρεψε» τη Λέσβο και τη Ρόδο σε νησιά πλήρως απεξαρτητοποιημένα από το πετρέλαιο. Ένα από τα πρώτα μέτρα για την εφαρμογή του σεναρίου ήταν η αντικατάσταση του συνόλου του ιδιωτικού και δημόσιου φωτισμού των νησιών αυτών από οικονομικούς λαμπτήρες. Αυτό «μείωσε» αμέσως κατά 1% την απαιτούμενη ενέργεια σε κάθε νησί.



ΤΑ ΝΕΑ , 05/07/2006



επιστροφή