Τευχος 17


ΚΩΔΙΚΑΣ...ΦΙΜΠΟΝΑΤΣΙ

Οι «μαγικοί» αριθμοί του Nταν Mπράουν απαντώνται και στις μετοχές!

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Αν οι αριθμοί 13-3-2-21-1-1-8-5 σημαίνουν κάτι για τον αναγνώστη, τότε σίγουρα θα πρέπει να έχει διαβάσει τον «Κώδικα Ντα Βίντσι». Στο μπεστ σέλερ του Νταν Μπράουν, αυτοί οι αριθμοί ανοίγουν έναν μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία. Όμως δεν είναι μόνο αυτό.



«Κώδικας Ντα Βίντσι». Οι αριθμοί του Φιμπονάτσι, βασικό συστατικό της πλοκής του έργου, απαντώνται παντού, από τη φύση, όπως στον σχηματισμό του κελύφους των σαλιγκαριών (κάτω), μέχρι τους... δείκτες των χρηματιστηρίων

   
Όπως το βιβλίο του Μπράουν και η ταινία έγιναν παγκόσμιο φαινόμενο της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας, έτσι και οι αριθμοί που μελέτησε πρώτος ο Ιταλός μαθηματικός του 13ου αιώνα Λεονάρντο Φιμπονάτσι παίρνουν νέα ζωή από το ξαφνικό ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων. Όπως η Ελίζαμπεθ Μίλερ. Αναλύτρια χρηματιστηρίων, η Μίλερ κάνει σχεδιαγράμματα με τα οποία προσπαθεί να προβλέψει τις τιμές των μετοχών και λέει ότι οι αριθμοί του Φιμπονάτσι τη βοηθούν πολύ σε αυτό. Γι' αυτήν, όπως και για πολλούς άλλους αναλυτές χρηματιστηρίων, αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν χρήμα. H Μίλερ λέει ότι η κατάρρευση του δείκτη Ντάου Τζόουνς, που είχε φτάσει στην κορύφωσή του το 2000, ακολούθησε την αλληλουχία των αριθμών του Φιμπονάτσι.

Πάντως η προέλευση αυτών των αριθμών θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάτι πολύ πιο γήινο και απτό από τις τιμές των μετοχών. Το 1202, ο Φιμπονάτσι δημοσίευσε ένα βιβλίο στο οποίο υπολόγιζε τον αναπαραγωγικό κύκλο σε ζευγάρια κουνελιών, ο οποίος φαίνεται να ακολουθούσε την αλληλουχία 1-1-2-3-5-8-13-21. Είναι μια αλληλουχία στην οποία κάθε αριθμός προκύπτει από το άθροισμα των δύο προηγουμένων. Αν κάθε αριθμός της διαιρεθεί με τον προηγούμενο, προκύπτει το πηλίκον 1,618 - ο αριθμός της χρυσής τομής.

Οι μαθηματικοί διαπίστωσαν ότι οι αριθμοί του Φιμπονάτσι υπάρχουν στη φύση: στη διάταξη των σπόρων του ηλιοτροπίου, στις σπείρες στο κέλυφος των σαλιγκαριών, στη διάταξη των φύλλων των φυτών ώστε να δέχονται όσο γίνεται περισσότερο ηλιακό φως. Οι μαθηματικοί ανακάλυψαν τον αριθμό 1,618 στις πυραμίδες, σε ζωγραφικούς πίνακες, ακόμη και στη μουσική. «Μερικοί τον ανακάλυψαν στον Μότσαρτ και στον Μπετόβεν, αν και δεν γνωρίζουμε αν η ύπαρξή του στη μουσική τους ήταν φυσική ή ηθελημένη», λέει ο Ρον Νοτ, καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.


Δεν έχουν όλα μια εξήγηση

 
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ όλοι με αυτή την ύστερη δόξα που γνωρίζουν οι μαθηματικές εργασίες του Φιμπονάτσι τον τελευταίο καιρό. «Οι άνθρωποι έχουν πάντα την τάση να δείχνουν τη μία φορά που συνέβη κάτι, αλλά να μη δείχνουν τις 100 φορές που αυτό δεν συνέβη», λέει ο Ρόι Μπάτσελορ, καθηγητής Τραπεζικών Σπουδών στη Σχο-
λή Κας του Λονδίνου. Στον «Κώδικα Ντα Βίντσι», οι ήρωες του έργου ακολουθούν μια περίπλοκη σειρά ενδείξεων σε όλη την Ευρώπη για να ανακαλύψουν ένα μυστικό που είναι κρυμμένο καλά επί πολλούς αιώνες. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αναλυτές και τους επενδυτές που αναζητούν το μυστικό για να πλουτίσουν, λέει ο Μπάτσελορ: κυνηγούν μια επίσης φευγαλέα ψευδαίσθηση. «Θέλουμε να έχουμε την ψευδαίσθηση πως ελέγχουμε τα πράγματα, πως όλα έχουν μια εξήγηση. Οι άνθρωποι απεχθάνονται το τυχαίο».



ΤΑ ΝΕΑ , 20/07/2006



επιστροφή