Τευχος 16


ΕΞΑΓΩΓΗ... ΝΕΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πέντε πόλεις της περιφέρειας στο «κόκκινο» σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Αιωρούμενα σωματίδια και νέφος «πνίγουν» την περιφέρεια. Οι σχετικές μετρήσεις στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, τη Λάρισα και την Κοζάνη έδειξαν «κόκκινο» και ανησυχούν τους επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.


«Στην Αθήνα των 5.000.000 κατοίκων και των 2.500.000 οχημάτων είναι λογικό να περιμένει κανείς φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι πόλεις της ελληνικής περιφέρειας όμως, με εξαίρεση ίσως τη Θεσσαλονίκη, δεν μπορούν να θεωρηθούν μεγαλουπόλεις. H εμφάνιση νέφους και μάλιστα του εξαιρετικά επικίνδυνου φωτοχημικού, αν μη τι άλλο, προκαλεί προβληματισμό», επισημαίνει ο κ. Γιάννης Ζιώμας, αναπληρωτής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
 


Είναι ενδεικτικό ότι στη Θεσσαλονίκη εντός του 2005 οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασαν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια 216 φορές. Πρόκειται για μικροσκοπικούς ρύπους, εξαιρετικά επικίνδυνους, σύμφωνα με τους γιατρούς. Μάλιστα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν τιμές ακόμα και έξι φορές υψηλότερες από τις επιτρεπόμενες. «Οι Θεσσαλονικείς πληρώνουν τη ρυμοτομία της πόλης, την έλλειψη πρασίνου και τον μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων. Δεν υπάρχει ηλεκτροκίνητο μέσο μεταφοράς στην πόλη - ούτε καν τρόλεϊ. Φυσικά, δεν γίνεται λόγος για λεωφορεία φυσικού αερίου ή υδρογόνου. Οι μετακινήσεις γίνονται με ντιζελοκίνητα οχήματα», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.


Ιπτάμενη τέφρα

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι το κυριότερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Κοζάνης. Περίπου 8,5 τόνοι ιπτάμενης τέφρας την ημέρα μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας της λειτουργίας του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο οι υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική περιφέρεια δεν εξηγούνται πλήρως, αναφέρουν οι ειδικοί. «Ένα μεγάλο ποσοστό - της τάξης του 30% - των υπερβάσεων στις συγκεντρώσεις οφείλεται στη σκόνη φυσικής προέλευσης», λέει ο κ. Ζιώμας. «Τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια, είναι εξαιρετικά έντονο το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα. Τόνοι μικρών κόκκων μεταφέρονται πάνω από την Ελλάδα. H απάντηση στην ερώτηση γιατί συμβαίνει αυτό πρέπει να αναζητηθεί στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και στις κλιματικές αλλαγές των τελευταίων ετών».

Υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια όμως καταγράφηκαν και στον Βόλο, κατά τις μετρήσεις που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με επικεφαλής τον καθηγητή Ερρίκο Σταπουντζή. H υψηλότερη τιμή αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφεται στην οδό Ιάσονος, στο κέντρο του Βόλου, με 250 μικρογραμμάρια - τιμή μεγαλύτερη ακόμα και από τη μέση τιμή του σταθμού της οδού Πατησίων στην Αθήνα, που είναι 78 μικρογραμμάρια.

Μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίον του Άρεως, τη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, την Αγία Παρασκευή, τη Γορίτσα, τον Άναυρο, σε χωματερές, στον περιφερειακό και τον δρόμο μέχρι την ΑΓΕΤ. Σε όλες αυτές της περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου έχει καταγραφεί ρύπανση από σωματίδια πάνω από τα επιτρεπτά όρια.


Τσιμέντο...

Οι τιμές των ρύπων στην Πάτρα και τη Λάρισα είναι επίσης ανησυχητικές. Στην Πάτρα - πόλη συνολικής έκτασης 25.000 στρεμμάτων από τα οποία 19.000 είναι τσιμέντο και τα υπόλοιπα πάρκινγκ και, γενικά, χώροι χωρίς πράσινο - σημειώθηκαν υπερβάσεις των μέγιστων επιτρεπόμενων ορίων 98 φορές μέσα στο τελευταίο έτος.

Στη Λάρισα το αντίστοιχο νούμερο ήταν κατά τι μικρότερο: μόλις... 89 υπερβάσεις. «Στις πόλεις αυτές, παρά το γεγονός ότι επιτρέπεται η πετρελαιοκίνηση, η συντριπτική πλειονότητα των οχημάτων είναι καταλυτικής τεχνολογίας. H κακή συντήρηση των καταλυτών, η μη έγκαιρη αντικατατάστασή τους έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ρύπων. Μαζί με τους ρύπους που παράγονται από τις κεντρικές θερμάνσεις των κτιρίων και τις - λίγες - βιομηχανικές μονάδες δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ», λέει ο περιβαλλοντολόγος κ. Φίλιππος Κυρκίτσος.


Ζέστη από την Αφρική

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ σήμερα και αύριο η άνοδος της θερμοκρασίας. Θερμές αέριες μάζες, που προέρχονται από την Αφρική, αναμένεται να εκτινάξουν τον υδράργυρο στους 35°C ή ακόμα και τους 36°C. Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35°C την Πέμπτη. Αλλαγή του σκηνικού αναμένεται από την Παρασκευή. Την ημέρα εκείνη μάλιστα η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα σημειώσει απότομη πτώση 4-6°C, καθώς αναμένεται ψυχρό μέτωπο από τα Βόρεια Βαλκάνια.



ΤΑ ΝΕΑ , 23/05/2006



επιστροφή