Τευχος 15


Ο νέος πρόεδρος του ΣEB ονειρεύεται
μια μεγάλη εργοδοτική οργάνωση
σε διαρκή διαβούλευση με τους εργαζομένους

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

"Θα μιλά λίγο, αλλά όταν μιλά θα προκαλεί κύματα"

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΚΟΥΣΗΣ



Παλαιότερα η αλλαγή στην κεφαλή του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών φάνταζε οικογενειακή υπόθεση, δεν απασχολούσε το ευρύ κοινό, δεν ελάμβανε διαστάσεις μεγάλες. Τα τελευταία χρόνια η μετατόπιση ισχύος από το πεδίο της πολιτικής σε εκείνο των επιχειρήσεων, η ενίσχυση του ρόλου των επιχειρήσεων στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και η κυρίαρχη θέση που κατέχει ο ΣΕΒ στη διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους για τους μισθούς και τα καθεστώτα απασχόλησης έχουν καταστήσει τις μεταβολές στο πεδίο της εκπροσώπησης σημαντικές.


Ο απελθών Οδυσσέας Κυριακόπουλος, της γνωστής οικογένειας των βωξιτών και των βιομηχανικών ορυκτών, στη διάρκεια της μακράς θητείας του στην προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, υπήρξε παρορμητικός, φορές υπερέβη τα εσκαμμένα, προκάλεσε τα πλήθη με τις επιθετικές και ακραίες τοποθετήσεις του. Παρ' ότι επί της προεδρίας του επικράτησαν συνθήκες κοινωνικής ειρήνης, ο λόγος του δεν της υπηρέτησε.

Στην τελευταία μάλιστα συλλογική διαπραγμάτευση η προκλητικότητα του λόγου του σχεδόν αποκηρύχθηκε από τα περισσότερα μέλη του Συνδέσμου, με αποτέλεσμα να κατέλθει στις συνομιλίες με τη ΓΣΕΕ με τα φτερά κομμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι η συμφωνία έκλεισε στα γρήγορα ακριβώς επειδή ο κ. Κυριακόπουλος είχε χάσει τη μάχη των εντυπώσεων, είχε ξοδέψει δυνάμεις, δεν μπορούσε να υπερασπίσει την αταίριαστη προς τα επιχειρηματικά κέρδη και τις διευρυνόμενες ανισότητες πρότασή του για αυξήσεις στα όρια του 2%.
 
O Δημήτρης Δασκαλόπουλος θέλει να διευρύνει τον ρόλο και να ενισχύσει τη θέση του ΣΕΒ

Ανεξάρτητα μέλη. Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημ. Δασκαλόπουλος είναι άλλης σχολής. Επιχειρηματίας δεύτερης γενιάς, από εκείνους που διεύρυναν τις δραστηριότητες που κληρονόμησαν και παρ' ότι συντηρητικός, ενσωμάτωσε, νωρίς, μοντέρνες τεχνικές του μάνατζμεντ. Είναι από τους πρώτους Έλληνες επιχειρηματίες που εισήγαγαν αρχές εταιρικής διακυβέρνησης και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΔΕΛΤΑ είναι από τις επιχειρήσεις που από τις αρχές της δεκαετίας του '90 διαθέτουν διοικητικό συμβούλιο με ανεξάρτητα μέλη, μη εξαρτώμενα από την ιδιοκτησία της και έτοιμα να αρνηθούν προτάσεις και εισηγήσεις που κρίνουν ατελέσφορες ή προβληματικές.

Πιο συμπαγής ως προσωπικότητα ο κ. Δασκαλόπουλος, διεθνοποιημένος, χωρίς ιδιαίτερες εξαρτήσεις από το πε
δίο της πολιτικής, μετρά τα λόγια του, θέλει, πρώτα απ' όλα, να διευρύνει το ρόλο και να ενισχύσει τη θέση του ΣΕΒ.

Ενεργότερη συμμετοχή. Όπως λένε οι συνομιλητές του ονειρεύεται μια ευρύτερη και πιο αντιπροσωπ
ευτική εργοδοτική οργάνωση, η οποία θα συμμετέχει ενεργότερα στη διαμόρφωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στη χώρα.

Οι πρώτες κινήσεις του θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα στις τάξεις του ΣΕΒ συμμετέχουν περίπου 300 επιχειρήσεις, οι οποίες εκφράζουν μικρό μόνο πυρήνα από τις δεκάδες χιλιάδες ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σκοπός του είναι να ενδυναμωθεί ο ΣΕΒ, να επαυξηθεί η επιρροή του, να γίνει έκφραση της πλειονότητας των εργοδοτών και αποτελέσει ένα σύνολο που θα ακούγεται και θα επιδρά καθοριστικά στα πράγματα. «Ο ίδιος δεν θα μιλά πολύ, αλλά όταν μιλά θα προκαλεί κύματα», μεταδίδουν οι συνομιλητές του και επιμένουν πως αποδίδει εξαιρετική σημασία στην εμπέδωση της έννοιας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτική και ελεγχόμενη την εφαρμογή της χάρτας υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ και ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν πως ήλθε ο καιρός να αναβαθμιστεί η εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στην ιδέα της επιχείρησης.


Ομαδικές διεργασίες. Οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα ξεπερνούν την απλή εκδοχή έκφρασης προσωπικής φιλοδοξίας. Πίσω από τους λόγους και τις προθέσεις του κ. Δασκαλόπουλου αναγνωρίζουν πιο σύνθετα πράγματα, άλλες πιο ομαδικές διεργασίες, οι οποίες τείνουν να προσπεράσουν εκείνες της πολιτικής.

Για την ώρα πάντως έχουμε απλώς λίγες ενδείξεις. Οι πρώτες δηλώσεις και δη οι προγραμματικές συνήθως δεν αρκούν, δεν δημιουργούν βεβαιότητες. Ο χρόνος θα δείξει αν οι διακηρύξεις θα οδηγήσουν πράγματι σε μια άλλη σχέση εργοδοτών - εργαζομένων και αν όντως η σύγχρονη ελληνική επιχειρηματική τάξη θα τείνει με πράξεις και πρωτοβουλίες της να εξελιχθεί στο χρόνο σε εθνική αστική τάξη, όπως πήγε να συμβεί στα χρόνια του Μεσοπολέμου.



Μόνιμος διάλογος των κοινωνικών εταίρων

H πρώτη ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου την περασμένη εβδομάδα ήταν ενδεικτική των προθέσεων του κ. Δασκαλόπουλου. Αρκετοί μιλούν για ένα νέο ανεξάρτητο παίχτη που εισέρχεται με εμφανή φιλοδοξία στο ευρύτερο πεδίο της πολιτικής και της οικονομίας.

O Δημήτρης Δασκαλόπουλος θέλει να συγκροτήσει μηχανισμούς μόνιμου διαλόγου με τους εργαζομένους, με τη συγκρότηση κοινών επιτροπών διαρκούς διαβούλευσης και την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης, ώστε να προετοιμάζονται θέματα, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ουσιαστικά επιζητεί την αναβάθμιση σχέσεων με τις εργατικές ενώσεις, όπου θα συζητούνται χωρίς διαμεσολαβητές, όπως τονίζει, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συνδεδεμένα με την ανάπτυξη επιχειρήσεων και τομέων, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, πάντα υπό το πρίσμα της ανταποδοτικότητας και της δημιουργίας ικανών προς διάθεση πλεονασμάτων.

Ουσιαστικά φαντάζεται ένα μηχανισμό προώθησης και προπαρασκευής των αναγκαίων για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων, μέσω διαβούλευσης μεταξύ επιχειρήσεων και συνδικάτων.

Αντιθέτως, αναμένεται να είναι σκληρός έναντι της κυβέρνησης και διατεθειμένος να καταγγείλει αυθαιρεσίες, ειδικά σε περιοχές και δραστηριότητες που εξαρτώνται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διεκδικήσει και θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να ξεπεράσει κομματικές προτεραιότητες σε οργανισμούς και μηχανισμούς όπως ο ΟΑΕΔ, ο ΛΑΕΚ, η Εργατική Εστία και άλλοι.



ΤΑ ΝΕΑ , 20/05/2006



επιστροφή