Τευχος 15


ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ... ΡC

Tο πρώτο κομμάτι υψηλής τεχνολογίας της ανθρωπότητας ανακάλυψαν οι επιστήμονες

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΚΚΗΣ


Άγνωστα κείμενα, χαραγμένα στα γρανάζια του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ανακάλυψαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες με τη βοήθεια αξονικού τομογράφου υψηλής τεχνολογίας και βάρους οκτώ τόνων!



Ο αξονικός τομογράφος που έφεραν από την Αγγλία για να εξετάσει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων είχε βάρος 8 τόνων
 
H πρώτη εκτίμηση των ειδικών είναι ότι το κείμενο, όπως φαίνεται από τις λίγες δεκάδες λέξεων, αποτελεί ίσως ένα εγχειρίδιο χρήσης του Μηχανισμού, ενώ ταυτόχρονα παρέχει πληροφορίες σχετικές με την αστρονομία. Έχοντας στα χέρια τους το σπάνιο αυτό εύρημα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στη λύση του αινίγματος που κρύβει ο θεωρούμενος ως "αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου".

Μέχρι σήμερα είχαν γίνει πολλές προσπάθειες να αναπαρασταθεί ο Μηχανισμός όπως ήταν στην αρχαιότητα, ώστε να γίνει κατανοητό σε τι ακριβώς χρησίμευε ένα τόσο πολύπλοκο όργανο τον 1ο αιώνα π.X. Ουδείς όμως έως τώρα μπόρεσε να δώσει μια πειστική εξήγηση για το τι είδους δεδομένα μπορούσε να υπολογίζει ο Μηχανισμός. Θεωρείται σίγουρο ότι χρησίμευε για να κάνει περίπλοκες αστρονομικές παρατηρήσεις, αλλά παραμένει άγνωστο με ποιον τρόπο το κατάφερνε.







Ψηφιακή απεικόνιση

Για να λυθεί το αίνιγμα αυτό, έφθασε στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες ένας θεόρατος αξονικός τομογράφος της αγγλικής εταιρείας Χ-ΤΕΚ Systems UK. Ταυτόχρονα, η πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής Hewlett-Packard έστειλε στην Αθήνα τρεις εξειδικευμένους επιστήμονες οι οποίοι ανέπτυξαν έναν πρωτοποριακό μηχανισμό ψηφιακής απεικόνισης, με την ονομασία ΡΤΜ Dome. Τα μηχανήματα αυτά εγκαταστάθηκαν στην οδό Τοσίτσα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών - όπου βρίσκεται ο Μηχανισμός - και η επιστημονική ομάδα άρχισε τη δουλειά.

Οι ειδικοί κατάφεραν με τον εξοπλισμό που είχαν στη διάθεσή τους να διακρίνουν τα κρυμμένα στη σκουριά και σχεδόν σβησμένα εδώ και 2.000 χρόνια γράμματα και στοιχεία του Μηχανισμού. Παράλληλα, ανακάλυψαν νέα στοιχεία για τα περίπλοκα γρανάζια και τους άξονες του αρχαίου αυτού υπολογιστή.


Κρύβονται και άλλα γράμματα


Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων την ώρα που εξετάζεται από τους επιστήμονες με τα ειδικά εργαλεία
 
«Τα γράμματα είναι τόσο μικρά που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 2-3 χιλιοστά», λέει στα «NEA» ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Ξεν. Μουσσάς. «Ήταν χαραγμένα σε φύλλα ορειχάλκου, τα οποία βρίσκονταν τοποθετημένα στο εσωτερικό του Μηχανισμού χωρίς ποτέ κανείς να καταφέρει να τα διακρίνει». Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τις τρισδιάστατες εικόνες του Μηχανισμού που τραβήχτηκαν με τη βοήθεια των ξένων τεχνολογικών συσκευών και διατυπώνουν την άποψη ότι στα γρανάζια κρύβονται και άλλα γράμματα (χαρακτήρες), τα οποία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Προς το παρόν, δεν έχουν ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η μετάφραση του κειμένου αλλά, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπάρχουν πληροφορίες σχετικές με τον τρόπο χειρισμού του πολύπλοκου μηχανήματος και καταγραφές αστρονομικών δεδομένων. Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο ότι μόλις κατανοήσουν το κείμενο θα καταλάβουν καλύτερα πώς ακριβώς λειτουργούσαν τα πολυάριθμα γρανάζια του Μηχανισμού.




Παρόμοιους μηχανισμούς είχε κατασκευάσει ο Αρχιμήδης


Το κείμενο, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα γρανάζια του Μηχανισμού, κρύβει πληροφορίες ως προς τη χρήση του και δεδομένα για την αστρονομία


 
ΣΥΜΦΩΝΑ με την επικρατέστερη θεωρία, ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. πιθανότατα από κάποιον μηχανικό της Σχολής του φιλοσόφου Ποσειδωνίου στη Ρόδο και θεωρείται όχι μόνο ως το παλαιότερο εύρημα της τεχνολογίας των Ελλήνων, αλλά και ως το πρώτο κομμάτι υψηλής τεχνολογίας της ανθρωπότητας. Εντοπίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα σε ένα αρχαίο ναυάγιο στα Αντικύθηρα.

Δύο παρόμοιους μηχανισμούς, το Πλανητάριο και τη Μηχανική Ουράνια Σφαίρα, είχε κατασκευάσει ο Αρχιμήδης δύο αιώνες νωρίτερα στις Συρακούσες. Τα δύο αυτά μηχανήματα πήρε ο Μάρκελλος μετά τον φόνο του Αρχιμήδη και τα έβαλε στον ναό της Αρετής στη Ρώμη, όπου παρέμειναν επί αιώνες. Ασφαλώς ο Ποσειδώνιος, ο οποίος είχε ζήσει για ένα διάστημα στη Ρώμη ως πρέσβης της Ρόδου, είχε μελετήσει τους δύο αυτόματους μηχανισμούς και κατασκεύασε κάτι παρόμοιο.



INFO

H παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων από την εξέταση του Μηχανισμού θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας (οδός Αιόλου 82-84), την Τρίτη 30 Μαΐου στις 20.00.



ΤΑ ΝΕΑ , 19/05/2006



επιστροφή