Τευχος 12




Kτηνοτρόφοι στα... θρανία!

Kαθημερινά μαθήματα στα Xανιά για να μυηθούν στα μυστικά της βιολογικής κτηνοτροφίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Από τις στάνες στα θρανία κάθονται τις τελευταίες ημέρες περισσότεροι από είκοσι πέντε κτηνοτρόφοι των Σφακίων, του Σελίνου και του Αποκόρωνα Χανίων, προκειμένου να μυηθούν στα μυστικά της βιολογικής κτηνοτροφίας.

"Δεν είναι απλή υπόθεση η βιοκτηνοτροφία. Εγώ ασχολούμαι εδώ και τέσσερα χρόνια και έχω 210 πρόβατα στην Ανώπολη", λέει ο κ. Μανώλης Ορφανουδάκης, ένας από τους κτηνοτρόφους που παρακολουθεί τα σεμινάρια τα οποία οργανώνονται από το Κέντρο Γεωργικής Εκμετάλλευσης Χανίων σε συνεργασία με τον οργανισμό "Δήμητρα" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. "Μαθαίνουμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό, τι απ' όσα ξέραμε πρέπει να αλλάξουμε και πώς, τους κανόνες της βιολογικής κτηνοτροφίας", εξηγεί.


"Εγώ ασχολούμαι εδώ και τέσσερα χρόνια με τη βιοκτηνοτροφία και έχω 210 πρόβατα στην Ανώπολη", λέει ο κ. Ορφανουδάκης
 
"H διαφορά της γεύσης αλλά και της ποιότητας ενός βιολογικού κρέατος από ένα συμβατικό είναι πολύ μεγάλη", τονίζει ο κ. Μπραουδάκης

Οι κτηνοτρόφοι κάθονται καθημερινά τρεις ώρες στα θρανία. "Είμαι όλη μου τη ζωή κτηνοτρόφος και διαπιστώνω πόσα πράγματα αγνοούσα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι προς το συμφέρον μας η βιολογική κτηνοτροφία, αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αφού η νομοθεσία μάς υποχρεώνει να τυποποιούμε το κρέας που παράγουμε, ενώ δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα", υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Μπραουδάκης, κτηνοτρόφος από τα Σφακιά, ο οποίος ασχολείται με τη βιοκτηνοτροφία εδώ και τρία χρόνια.

Στα πρώτα βήματα

Στα Χανιά, οι βιοκτηνοτρόφοι είναι περίπου 30 σε σύνολο 1.500 κτηνοτρόφων. H βιοκτηνοτροφία κάνει τα πρώτα της βήματα στον νομό, ωστόσο οι Χανιώτες βιοκτηνοτρόφοι είναι αριθμητικά οι δεύτεροι σε όλοι την Ελλάδα, με τους συναδέλφους τους στα Γρεβενά να έχουν τα πρωτεία. "H διαφορά της γεύσης αλλά και της ποιότητας ενός βιολογικού κρέατος από ένα συμβατικό είναι πολύ μεγάλη. Όποιος έχει δοκιμάσει καταλαβαίνει τι λέω", προσθέτει ο κ. Μπραουδάκης, ο οποίος όμως επισημαίνει ότι η εξασφάλιση βιολογικών ζωοτροφών είναι σημαντικό πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους στην Κρήτη. "Υπάρχει έλλειψη, υποχρεωνόμαστε να φέρνουμε από άλλες περιοχές της Ελλάδας, πράγμα που ανεβάζει το κόστος της παραγωγής πολύ", εξηγεί. Η υπεύθυνη του Κέντρου Γεωργικής Εκμετάλλευσης Χανίων κ. Στέλλα Χατζηγεωργίου επισημαίνει πως "το ενδιαφέρον των κτηνοτρόφων των Χανίων για τη βιολογική κτηνοτροφία είναι πολύ μεγάλο. Εκτός από την επιδότηση που παίρνουν και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλη σημασία έχει να παράγουν προϊόντα ποιοτικά και υγιεινά. Υπάρχει βεβαίως πρόβλημα σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση δικτύου διανομής και εμπορίας των προϊόντων τους, αλλά αυτά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζει κανείς στην αρχή".   Πάνω από 25 κτηνοτρόφοι των Σφακίων, του Σελίνου και του Αποκόρωνα Χανίων κάθονται καθημερινά τρεις ώρες στα θρανία και μαθαίνουν τους κανόνες της βιολογικής κτηνοτροφίας



ΤΑ ΝΕΑ , 27/02/2006



επιστροφή