Τευχος 11




Eπενδύσεις - μαμούθ στα αιολικά
Σε εξέλιξη 55 επενδυτικά σχέδια αξίας 550 εκατ. ευρώ - έρχονται και ξένοι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ
Άνεμος επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ «φυσάει» στον κλάδο της αιολικής ενέργειας.


  


Ξένοι και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) υλοποιούν ήδη 55 επενδυτικά σχέδια στο χώρο της αιολικής ενέργειας αξίας 550 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν οι άδειες που διεκδικούν οι όμιλοι αυτοί προκειμένου να κατασκευάσουν νέα αιολικά πάρκα το σύνολο των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να γίνουν τα επόμενα χρόνια έως και το 2010 ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ!
Έρχονται ξένοι
Το ενδιαφέρον από ξένους ομίλους επιβεβαιώθηκε και χθες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιολικής Ενέργειας (EWEA) που διοργανώνεται στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων 35 χωρών και 150 εταιρειών. Μάλιστα όπως έκανε γνωστό χθες στην ομιλία του στο συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας μεγάλες εταιρείες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στη χώρα μας. Μεταξύ των ξένων που έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα είναι οι ισπανικές εταιρείες Iberdrola, Gamesa, Cesa (εξαγοράστηκε πρόσφατα από την επίσης ισπανική Acciona), καθώς επίσης η γαλλική EDF, η ιαπωνική Eurus και η γερμανική Enercon.
Στο συνέδριο εκδηλώθηκε το έντονο ενδιαφέρον των επιχειρηματικών ομίλων συνολικά για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα ( ΑΠΕ). Έτσι όπως ανακοινώθηκε ώς σήμερα συνολικά έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 180 έργων ΑΠΕ. Προβλέπεται μάλιστα ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια οι συνολικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές θα υπερβούν το 1 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση 150 επιπλέον νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ.

Ξένες επενδύσεις
Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι οι μόνες που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην εγχώρια αγορά. Σχήματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προετοιμάζουν και αυτά το έδαφος για επενδύσεις στη χώρα μας, η οποία διαθέτει από τα πιο πλούσια αιολικά δυναμικά, πανευρωπαϊκά. Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα παραμένει όπως επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ουραγός στην E.E. H εγκατεστημένη ισχύς σε συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν ξεπερνά τα 700 MW (το 10% μόλις της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας), ενώ όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στόχος είναι ώς το τέλος του 2008 να φθάνει τα 1.000 MW.
Την πρώτη θέση στην Ελλάδα, σε εγκατεστημένη ισχύ από αιολικά πάρκα, κατέχει ο όμιλος εταιρειών Ρόκα (ελέγχεται κατά 49,9% από την Iberdrola) με 12 αιολικά πάρκα, ισχύος 188,5 MW. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο όμιλος Κοπελούζου, που όπως ανακοίνωσε χθες διαθέτει μαζί με τον όμιλο Σαμαρά εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά πάρκα 70 MW και άδειες για άλλα 100 mw, ενώ την τρίτη θέση κατέχει η TEPNA με αιολικά πάρκα ισχύος 40 MW.

Επένδυση 700 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Κοπελούζου
ΠΡΟΤΑΣΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπέβαλε ο όμιλος Κοπελούζου, από κοινού με τον όμιλο Σαμαρά, για την κατασκευή αιολικών πάρκων ισχύος 400 MW στις Κυκλάδες και έργου υποβρύχιας διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. H επενδυτική πρόταση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Δημήτρης Κοπελούζος εφόσον εγκριθεί θα συμβάλει στην ηλεκτροδότηση των νησιών Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Ίος, Σίκινος και Φολέγανδρος. Ταυτόχρονα, ο κ. Κοπελούζος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τη συμμετοχή του στους διαγωνισμούς για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων ηλεκτρισμού που πρόκειται σύντομα να προκηρύξει ο ΔΕΣΜΗΕ και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για πιθανή συνεργασία του με τον όμιλο Βαρδινογιάννη. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προώθηση του έργου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και δήλωσε ότι η GasProm ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην κατασκευή του έργου.

LINK: * http:// www.ewea.org

ΤΑ ΝΕΑ , 28/02/2006




επιστροφή