Τευχος 10




Zεστά σπίτια με 3 τρόπους
Eξοικονόμηση ενέργειας έως 50%, με διπλά τζάμια και μονώσεις
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ


Βαθμολογία κάτω από τη βάση παίρνει η Ελλάδα στο... μάθημα της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Πρόκειται για την ευρωπαϊκή οδηγία που θα τεθεί σε ισχύ σε μία εβδομάδα και η οποία αναφέρει ότι τα κτίρια πρέπει να αποκτήσουν ενεργειακή ταυτότητα



  


H Ελλάδα στις 4 Ιανουαρίου δεν θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει την οδηγία, στα νέα κτίρια - όπως είναι υποχρεωμένη -, αφού ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί οι προδιαγραφές για την απόκτηση της «ταυτότητας» αυτής.
Κτίρια τα οποία θα είναι καλά μονωμένα ή θα χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακή) θα λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία, για παράδειγμα «A». Το όφελος για τους ενοίκους είναι ότι θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, θα εξοικονομούν χρήματα, ενώ θα μπορούν να πωλήσουν ή να ενοικιάσουν το σπίτι με καλύτερους όρους, χάρη στην υψηλή αυτή βαθμολογία.

Οι παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις τις οποίες μπορούν να κάνουν οι πολίτες, προκειμένου να έχουν ένα σπίτι ενεργειακά αποδοτικό και όχι σπάταλο σε ενέργεια, είναι απλές όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί:
1. H τοποθέτηση διπλών τζαμιών έχει ως αποτέλεσμα μείωση κατανάλωσης ενέργειας έως και 32%.
2. Με καλύτερη μόνωση του κελύφους του κτιρίου, οι πολίτες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια έως και 50%.
3. Παρόμοια βοήθεια μπορεί να προσφέρει και η μόνωση της ταράτσας: επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης ενέργειας από 10% - 30%.
Το κόστος για τις μετατροπές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Για νέες οικοδομές, το κόστος κατασκευής είναι υψηλότερο κατά 50 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι για τις οικογένειες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων το κόστος είναι δυσβάστακτο. «Κυρίως αυτές οι οικογένειες κατοικούν σε ενεργοβόρα σπίτια. Συνεπώς, δεν μπορούν εύκολα να διαθέσουν χρήματα, για παράδειγμα, για τη μόνωση ταράτσας που μπορεί να στοιχίσει 4.000 ευρώ», αναφέρει στα «NEA» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ομάδα Φυσικής Κτιριακού Περιβάλλοντος) κ. Ματθαίος Σανταμούρης. Προσθέτει μάλιστα ότι, γι' αυτόν τον λόγο, είναι αναγκαία η επιδότηση από την Πολιτεία τέτοιων παρεμβάσεων για τη βελτίωση του κτιρίου.
H Ελλάδα μάλιστα έχει έναν λόγο παραπάνω να εφαρμόσει γρήγορα την οδηγία, αφού είναι από τις πιο σπάταλες ενεργειακά χώρες στην Ευρώπη. Όπως λέει ο κ. Σανταμούρης, «ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 30% της κατανάλωσης ενέργειας και περίπου για το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα». Ενδεικτικό είναι εξάλλου το ότι «στην Ελλάδα, οι ανάγκες για θέρμανση είναι περισσότερες κατά 50% - 70% σε σχέση με τη Δανία».

Στα... σπάργανα η «ενεργειακή ταυτότητα»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, κατασκευαστές κτιρίων αλλά και στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος πάντως τονίζουν ότι οι ενέργειες της ελληνικής Πολιτείας για την «ενεργειακή ταυτότητα» των κτιρίων είναι ακόμη στα... σπάργανα και ότι για άλλη μία φορά σε ένα μεγάλο ενεργειακό θέμα παρατηρείται αδράνεια.
H επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και η οποία μελετά την ευρωπαϊκή οδηγία έχει καταλήξει σε ένα πόρισμα το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να παραδοθεί στον υπουργό. Θα ακολουθήσει συνεργασία των υπουργείων Ανάπτυξης και ΥΠΕΧΩΔΕ για το θέμα και δημόσια διαβούλευση.

ΤΑ ΝΕΑ , 28/12/2005




επιστροφή