Τευχος 10





Δηλητηριάζουν υγεία και περιβάλλον οι μπαταρίες


Κάθε χρόνο διατίθενται στην αγορά της E.E. περίπου 800.000 τόνοι μπαταρίες για αυτοκίνητα, 190.000 τόνοι για τη βιομηχανία και 160.000 τόνοι φορητές μπαταρίες γενικής χρήσης, που περιέχουν ουσίες και μέταλλα ιδιαίτερα επικίνδυνα για το περιβάλλον.
H ανακύκλωση μπαταριών, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων όπως μαγγάνιο, ψευδάργυρος και χάλυβας, είναι οικονομικά ασύμφορη και συνεπάγεται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ για τη συλλογή, τη μεταφορά και την αποδοχή εκ μέρους μιας χώρας των μπαταριών άλλης χώρας προαπαιτούνται ειδικές συμβάσεις και έγκριση από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και των δύο χωρών!
Παρ' ότι κάθε χρόνο παράγονται περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια μπαταρίες στον κόσμο, σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν μόνο 4 εργοστάσια ανακύκλωσης μπαταριών - δύο στη Γαλλία και δύο στη Γερμανία.
Βλαβερές επιδράσεις
Ορισμένα μέταλλα από αυτά που περιέχουν οι μπαταρίες έχουν γνωστές και επιβεβαιωμένες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, ενώ παράλληλα λανθασμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα. Από την άλλη, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι αναμφισβήτητες. Σύμφωνα με έρευνες σε 11 χωματερές στις ΗΠΑ και τον Καναδά, παρ' ότι οι μπαταρίες αποτελούν μόλις το 0,2% του όγκου των απορριμμάτων, από αυτές προέρχεται το 20% των τοξικών ουσιών των απορριμμάτων, ενώ αποτελούν την κύρια πηγή καδμίου που είναι επικίνδυνο μέταλλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία - όπως αυτές που έχουν τα ρολόγια μας ή οι φωτογραφικές μηχανές - είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό!
Συμβουλές για ορθή χρήση
1. Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση μπαταριών.
2. Δεν ξεχνάμε μπαταρίες μέσα σε συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
3. Προτιμάμε τις επαναφορτιζόμενες, παρ' ότι κοστίζουν περισσότερο. H χρήση τους συμφέρει, γιατί επαναφορτίζονται πολλές φορές με μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος και δεν τις πετάμε.
4. Δεν τοποθετούμε μεταχειρισμένες μπαταρίες μαζί με καινούργιες στην ίδια συσκευή! Είναι επικίνδυνο, ενώ «βλάπτει» και τις μπαταρίες.
5. Ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες.
Επιμέλεια από τον Qualitynet Foundation: τηλ. 210-6898.594, www.qualitynet.gr

ΤΑ ΝΕΑ , 20/02/2006




επιστροφή